Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovenské firmy majú históriu, poľské dokonalý cit pre obchod

V poľskom dovoze na Slovensko pripadlo 14 percent na potraviny a 39 na stroje so zariadeniami, ktoré v slovenskom exporte do Poľska z 8 miliárd eur zabrali dokonca polovicu. Popri elektrotechnike a autách boli významné aj potraviny či chemické výrobky. Zdravotníctvo je známe EUR-MED zo Starej Turej založil Miroslav Predávala výrobky niekdajšej Chirany a po […]
Menej ako 1 min. min.

V poľskom dovoze na Slovensko pripadlo 14 percent na potraviny a 39 na stroje so zariadeniami, ktoré v slovenskom exporte do Poľska z 8 miliárd eur zabrali dokonca polovicu. Popri elektrotechnike a autách boli významné aj potraviny či chemické výrobky.

Zdravotníctvo je známe

EUR-MED zo Starej Turej založil Miroslav Predávala výrobky niekdajšej Chirany a po roku 1995 najmä zubárske kreslá Diplomat z privatizovaného piešťanského závodu Diplomat Dental. Na poľskom trhu uspel aj piešťanský EKOM s kompresormi pre zdravotníctvo a priemysel.

Ekonomického tigra strieda zázrak na Visle. Poliaci berú megainvestície a vzďaľujú sa Slovensku

Skupina Penta je podľa PR špecialistky Lenky Vargovej aktívna v poľskom zdravotníctve cez Penta Hospitals International. Jej EMC Instytut Medyczny sa stará o jeden milión pacientov, zamestnáva 7 600 ľudí, je najväčšou skupinou ambulancií a súkromných nemocníc, vrátane geriatrickej a má 8 centier dlhodobej starostlivosti. Prevádzkuje aj lekárne Dr.Max, stávkové kancelárie Fortuna a internetový obchod Empik a z realitného developmentu sa stiahla zhruba v roku 2020. Developer HB Reavis opustil Slovensko a nechal si z trhov v zahraničí aj poľský. Aktivity má najmä vo Warszawe, kde predvlani dokončil budovu Varso, najvyššiu v Európskej únii. Skupina J&T investuje v cestovnom ruchu, do turistického strediska v Szczyrku. Tomáš Trčka, spoluzakladateľ a manažér českých realitných fondov Trigea a Merity v skupine Simplea vraví, že ponuka a kvalita nehnuteľností v Poľsku je dramaticky vyššia než v Česku či na Slovensku. „Žiadny stavebný projekt by od nákupu pôdy cez výstavbu až po predaj obsadenej nehnuteľnosti nemal trvať dlhšie než 24 mesiacov. Žiaľ, v našich dvoch krajinách sa to pre dĺžku povoľovacích konaní nedá stihnúť. Preto kúpil fond Merity a predtým aj fond Trigea svoj prvý projekt v Poľsku.“

Zabezpečiť pri raste riziká

Expandujúci dbajú na to, aby právnici rozumeli, že firma je pripravená rásť, a neboli takzvaní business killers. „Našou úlohou je zabezpečovať rast s čo najmenšími rizikami,“ dodáva Erik Schwarcz, partner advokátskej kancelárii FAIRSQUARE, ktorá na slovenskom trhu zastrešuje korporátnu agendu. „Poľské firmy majú silno vyvinuté obchodné povedomie a vynikajúco vnímajú náklady spotrebiteľa.“

Štvrťročný zisk poľského Orlenu kleslol o viac než dve tretiny, medziročne o viac než polovicu

Stanislav Kučírek, predseda Slovensko-poľskej obchodnej komory dopĺňa ďalšie výhody poľských firiem. „Sú kapitálovo oveľa silnejšie, personálne i technicky neraz lepšie vybavené a na Slovensku majú svoju poľskú banku.“ Tvrdí, že štát im poskytuje rôzne podporné programy, ktoré reflektujú okamžitú situáciu na trhu. K úspešným radí Železiarne Podbrezová a ich pobočku SLOVRUR aj prešovskú stavebnú firmu URANPRES, ktorá v subdodávke stavia tunely na poľskej rýchlostnej ceste S1.

SEC Technologies priamo spolupracuje s poľským partnerom. Nadviazala na vojenský výskum na Liptove a z experimentálnej technológie vytvorila komerčne úspešný slovenský produkt Falcon 4G, detegujúci plyn vo vzdialenosti šesť kilometrov.

Marek Vician, konateľ piešťanskej DODS SYSTEM, podniká v Poľsku druhý rok. Založil tam spoločnosť CODUS a vyzdvihuje srdečnosť ľudí. „Sme odborná softvérová spoločnosť, prinášame technologické inovácie a tvoríme informačné systémy pre sociálne služby. Predstavujeme ucelené riešenie, blok počítačových programov a hardvéru na uľahčenie rôznej evidencie, nahrádzame papier aj tabuľky, umožňujeme efektívnejšiu prevádzku sociálnych zariadení potrebných v Poľsku i na Slovensku.“

Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov

SARIO uvádza, že všeobecne je Poľsko považované za vysoko konkurenčný trh, na ktorom je náročné presadiť sa. Považuje za perspektívny aj IT sektor, pričom slovenský ESET, líder na globálnom trhu digitálnej bezpečnosti, má v Krakove už 15 rokov výskumné a vývojové centrum. „Z hľadiska diverzifikácie zdrojov plynu je dôležité dokončenie 103-kilometrového poľsko-slovenského prepojenia prepravných plynárenských sietí, ktoré zrealizovali slovenský EUSTREAM a poľský GAZSYSTEM,“ hovorí Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu. Projekt slávnostne spustili v auguste 2022 a prepravné kapacity čakajú na udelenie povolení v Poľsku. Patrí do severojužných plynových trás Európskej únie, s prepojením poľského LNG terminálu Świnoujście s chorvátskym v mestečku Omišalij na ostrove Krk.

Private equjity v Poľsku

Enterprise Investors je vo Warszawe od roku 1990 vraví viceprezident Martin Chocholáček. Cez private equity do 155 firiem v CEE celkovo investoval 2,3 miliardy eur, necelé tri štvrtiny do poľských. Modernizujú sa, aby naplnili náročné požiadavky trhu vo veľkej krajine a potom ľahšie expandujú na Slovensko i do Česka. Príkladom je špecializovaná logistika Goodsped, e-shopy Focus Garden aj Snap Outdoor/8a, Asseco či Kofoa. Poľsko za 30 rokov zvýšilo svoj poenciál najrýchlejším rastom v CEE a patrí k najbohatším. HDP na obyvateľa zo 46 400 dolárov (v parite kúpnej sily) podľa predikcie MMF do roku 2029 stúpne na 63 500 dolárov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie