Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko a kryptomeny

Prostredie kryptomien na Slovensku prechádza výraznými zmenami, keďže vláda schválila nové nariadenia, ktorých cieľom je priniesť lepší dohľad a štruktúru trhu. Tento krok je reakciou na širšie nariadenie Európskej únie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA), ktorého cieľom je harmonizovať prístup ku kryptoaktívam vo všetkých členských štátoch. Návrh slovenskej vlády, ktorý je v súlade s nariadením […]
2 min.

Prostredie kryptomien na Slovensku prechádza výraznými zmenami, keďže vláda schválila nové nariadenia, ktorých cieľom je priniesť lepší dohľad a štruktúru trhu. Tento krok je reakciou na širšie nariadenie Európskej únie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA), ktorého cieľom je harmonizovať prístup ku kryptoaktívam vo všetkých členských štátoch.

Návrh slovenskej vlády, ktorý je v súlade s nariadením MiCA, určuje Národnú banku Slovenska (NBS) ako orgán dohľadu nad kryptografickým sektorom v rámci krajiny. Tento vývoj naznačuje posun smerom k viac regulovanému prostrediu, v ktorom bude mať NBS právomoc udeľovať povolenia na verejné ponuky tokenov krytých aktívami a na obchodovanie s nimi, ako aj udeľovať licencie poskytovateľom služieb v oblasti kryptoaktív. Okrem toho bude NBS oprávnená ukladať sankcie za porušenie nariadenia MiCA.

Pre jednotlivcov a podniky, ktoré na Slovensku obchodujú s kryptomenami, tieto zmeny znamenajú, že bude existovať jasnejší právny rámec a súbor pravidiel, ktorými sa budú musieť riadiť. Cieľom nariadenia je chrániť investorov, zabezpečiť spravodlivé trhové postupy a predchádzať finančným trestným činom, ako je pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu. Znamená to tiež, že poskytovatelia služieb v oblasti kryptomien budú musieť získať licencie, čím sa zabezpečí úroveň zodpovednosti a transparentnosti, ktorá doteraz chýbala.

Nová legislatíva je súčasťou širšieho úsilia o integráciu kryptoaktív do formálneho finančného systému, pričom poskytuje jasnosť v oblasti práv a povinností zúčastnených strán. Zahŕňa aj zmeny a doplnenia iných zákonov týkajúcich sa bankových a platobných služieb, ktoré odrážajú potrebu prispôsobiť existujúce rámce realite digitálnych aktív.

Dôsledky týchto zmien sú ďalekosiahle. Potenciálne by mohli zvýšiť dôveru spotrebiteľov v používanie kryptomien, prilákať viac investícií na slovenský trh s kryptomenami a postaviť Slovensko ako krajinu, ktorá sa prispôsobuje rozvíjajúcej sa digitálnej ekonomike. Znamená to však aj to, že kryptografické podniky sa budú musieť orientovať v zložitejšom regulačnom prostredí a zabezpečiť súlad s novými pravidlami.

Keďže sa blížia dátumy účinnosti týchto nových predpisov, pričom niektoré nadobudnú účinnosť 15. októbra 2024 a iné 30. decembra 2024, zainteresované strany na kryptografickom trhu by sa mali pripraviť na prechod. Bude pre nich kľúčové pochopiť nové požiadavky a požiadať o usmernenie, ako zosúladiť svoje operácie s regulačnými očakávaniami.

Na záver možno konštatovať, že nadchádzajúce zmeny v regulácii kryptomien na Slovensku predstavujú významný krok smerom k integrácii tohto inovatívneho trhu do hlavného finančného systému. Hoci pre niektorých môže predstavovať výzvu, zároveň otvára príležitosti na rast, stabilitu a zvýšenie legitímnosti odvetvia kryptomien na Slovensku a v širšej EÚ. Ako sa budú vyvíjať podrobnosti implementácie, bude zaujímavé sledovať, ako tieto nariadenia formujú budúcnosť digitálnych aktív v regióne.

Zdroj: slovlex

Príspevok Slovensko a kryptomeny je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie