Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko bude môcť nevyčerpané agrodotácie použiť na škody po povodniach

Európska komisia chce členským štátom umožniť presmerovať nevyčerpané peniaze z Programu rozvoja vidieka na sanovanie škôd po nedávnej povodňovej vlne, ktorá zasiahla aj Slovensko. Pre Slovensko to môže byť vykúpenie, pretože v programe musí za rok vyčerpať viac ako miliardu eur. Európska komisia umožní členským štátom využiť nevyčerpané peniaze z Programu rozvoja vidieka na podporu farmárov, […]
Menej ako 1 min. min.

Európska komisia chce členským štátom umožniť presmerovať nevyčerpané peniaze z Programu rozvoja vidieka na sanovanie škôd po nedávnej povodňovej vlne, ktorá zasiahla aj Slovensko. Pre Slovensko to môže byť vykúpenie, pretože v programe musí za rok vyčerpať viac ako miliardu eur.

Európska komisia umožní členským štátom využiť nevyčerpané peniaze z Programu rozvoja vidieka na podporu farmárov, vlastníkov lesov, potravinárov, ktorých zasiahli prírodné katastrofy. Informuje o tom bruselský portál EURACTIV.com na základe uniknutého návrhu z prostredia Komisie.

Toto rozhodnutie by Slovensku mohlo zachrániť desiatky alebo aj stovky miliónov eur, ktoré sú v programe nevyčerpané. Agrominister Richard Takáč (Smer-SD) už niekoľko týždňov upozorňuje, že peniaze na projekty z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) odchádzajú pomaly.

Na tlačovej konferencii z 9. októbra povedal, že do konca roka 2025 musí Slovensko vyčerpať vyše jednu miliardu eur. Predtým sa na investície fariem podarilo za 8 rokov použiť len 740 miliónov eur, čiže zhruba 41 percent alokácie. Dočerpať viac ako polovicu programu za necelý rok a pol sa zdá ako nemožná misia, čo už viackrát priznal aj Takáč.

Na rovnakej tlačovke Takáč prvýkrát spomenul aj to, že by sa peniaze z investičných podpôr dali použiť na iné účely. Peniaze by mohli prísť k lesníkom a samosprávam, „Operatívne by sme vedeli presunúť tieto zdroje na protipovodňové opatrenia. Štátne lesy a obce do tisíc obyvateľov boli postihnuté povodňami,“ dodal.

Čo by bola dobrá správa z pohľadu štátu a jeho financií, ale už zrejme nepoteší poľnohospodárov. Program je prakticky jediným verejným zdrojom investičnej podpory v sektore. Dopyt po peniazoch na investície je v slovenskom agropotravinárstve obrovský.

Program rozvoja vidieka je druhým pilierom Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ktorý má jasne dané pravidlá, pokiaľ ide o využitie jeho zdrojov. Slúži hlavne na financovanie investičných projektov poľnohospodárov – maštalí, inovácií do výroby, nákupu strojov a podobne. Dotácie z neho ale môžu čerpať aj lesníci, samosprávy a vidiecke komunity.

Program rozvoja vidieka v problémoch: Čo minister Takáč nehovorí, čo hovorí nepresne a kde riskuje

Hrozí, že Slovensku prepadnú milióny eur v Programe rozvoja vidieka, ktoré majú podporovať investície farmárov. Minister Takáč pritom nehovorí, ako to súvisí s kauzou Dobytkár, a zavádza o tom, ako sa peniaze čerpali za jeho predchodcov.

Podľa portálu EURACTIV chce Komisia prijať „mimoriadne opatrenia“, aby sa nevyužité peniaze dali použiť na pomoc poľnohospodárom a vidieckym komunitám, ktorým pre rôzne vyčíňanie prírodných živlov vznikli škody.

Opatrenie by bolo súčasťou širšieho, miliardového balíka, ktorý po prírodných katastrofách naprieč EÚ prisľúbila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Podľa jej návrhu by sa zmeny v pravidlách pre poľnohospodárske, ale aj štrukturálne fondy mali týkať šiestich krajín, ktoré najviac zasiahla vlna búrok Boris: Poľska, Rumunska, Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Slovenska. K nim by sa pridalo aj Portugalsko, ktoré potrápili silné požiare. To by umožnilo presmerovať až 18 miliárd eur.

Riešenie navrhované Komisiou umožní krajinám EÚ využívať nevyčerpané finančné na poskytovanie likvidity poľnohospodárom, vlastníkom lesov a potravinárom postihnutým prírodnými katastrofami, ku ktorým došlo od 1. januára 2024.

Podľa návrhu môžu byť tieto nové opatrenia plne financované z rozpočtu EÚ. Podpora, ktorá nepresiahne 42 000 eur na jedného prijímateľa, bude vyplácaná jednorazovo do 31. decembra 2025.

Slovensko už s touto situáciou skúsenosti má. Ostatné slovenské vlády využili presmerovať peniaze z fondov Kohéznej politiky EÚ na riešenie dopadov pandémie, ale aj na pomoc domácnostiam a firmám v čase energetickej krízy. Komisia vtedy takisto narýchlo a mimoriadne menila eurofondové pravidlá, čo Slovensko zachránilo od straty možno stoviek miliónov eur, ktoré sa v operačných programoch nečerpali.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie