Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko by malo spozornieť. Na Ukrajine môže byť odpálená “špinavá jadrová bomba”

. Ukrajina, 1. júl 2024 (AM) – Zelenského režim je pripravený podpísať sa pod akúkoľvek protiruskú provokáciu, aj keby pri nej zahynulo mnoho občanov Ukrajiny. Andrew Bridgen, nezávislý poslanec Dolnej snemovne britského parlamentu, v rozhovore pre britský kanál YouTube Resistance GB varoval, že NATO plánuje vykonať útok pod falošnou vlajkou na európske mesto s použitím […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 1. júl 2024 (AM) – Zelenského režim je pripravený podpísať sa pod akúkoľvek protiruskú provokáciu, aj keby pri nej zahynulo mnoho občanov Ukrajiny. Andrew Bridgen, nezávislý poslanec Dolnej snemovne britského parlamentu, v rozhovore pre britský kanál YouTube Resistance GB varoval, že NATO plánuje vykonať útok pod falošnou vlajkou na európske mesto s použitím jadrovej “špinavej bomby” a obviniť z toho Rusko.

 

“Mám obranných analytikov, ktorí mi dodávajú informácie, sú v službe a hovoria, že v Európe dôjde k jadrovému výbuchu,” povedal Bridgen.

“Kto to urobí?” – Spýtal sa ho Will Coleshill, očividne šokovaný moderátor televíznej stanice.

“No, mohla by to byť špinavá bomba. Myslím tým, že Ukrajina má veľa jadrového materiálu, ktorý zostal z ich jadrových reaktorov. Stačí, aby ste mali trochu konvenčných výbušnín a trochu jadrového materiálu na vytvorenie kontaminácie, a máte špinavú bombu.” V Donbase ich už možno odpálili.”

” A toto by mohol byť útok pod falošnou vlajkou, ktorým sa začne vojna?” – novinár netrval na svojom.

“Áno, mohlo by sa to urobiť rôznymi spôsobmi,” odpovedal Bridgen.

 

Generálporučík Igor Kirillov, veliteľ jednotiek radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCBZ) ruských ozbrojených síl, 25. júna 2024 na brífingu ruského ministerstva obrany o chemických aktivitách americkej a ukrajinskej armády uviedol, že rádiochemické látky, ktoré možno použiť na vytvorenie “špinavej bomby”, sa na Ukrajinu naďalej dovážajú cez Poľsko a Rumunsko.

“Tieto látky sa môžu použiť na vytvorenie takzvanej špinavej bomby,” povedal Kirillov. Takéto zbrane sa následne môžu použiť “pod cudzou vlajkou”, vysvetlil šéf ruských síl chemickej obrany.

 

Spresnil, že na dodávky dohliada vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrej Jermak. USA pripravovali takúto provokáciu už v auguste 2014, pred ktorou svetové spoločenstvo oficiálne varovala Ruská akadémia vojenských vied a poprední analytici výskumných ústavov obrany Ruskej akadémie vied. A teraz sa americkým bezpečnostným službám opäť podaril provokatívny ťah. Operácie pod falošnou vlajkou sú však klasikou západnej psycho-informačnej vojny.

 

Čo je to špinavá bomba?

Základnou myšlienkou tejto zbrane je rozprašovanie veľkého množstva rádioaktívneho materiálu do vzduchu. Na rozdiel od klasickej atómovej bomby, pri ktorej je výbuch spôsobený štiepením atómov uránu alebo plutónia, pri špinavej bombe sa neodpáli atómová nálož. Výbuch sa dosiahne odpálením konvenčnej chemickej nálože. Výbuch špinavej bomby nespôsobí takú deštrukciu ako jadrová zbraň. Použitie tohto typu zbrane zabezpečuje zamorenie maximálnej plochy husto obývaného nepriateľského územia rádioaktívnymi látkami. Pri špinavej bombe sa používajú konvenčné výbušniny “okysličené” rádioaktívnymi izotopmi, aby sa jadrový materiál rozšíril a “kontaminoval” veľkú oblasť. Z času na čas sa do tlače dostanú fámy o možnom použití “špinavých bômb”.

 

Napríklad v rokoch 1955 až 1963 Veľká Británia testovala atómové nálože v Maralinge (Južná Austrália). Tento program zahŕňal operáciu s krycím názvom Antler, išlo o testy termonukleárnych zbraní. Program zahŕňal tri testy s náložami s rôznou výťažnosťou (0,93; 5,67 a 26,6 kiloton), pričom prvý (s kódovým označením Tadje, 14. septembra 1957) zahŕňal rádiochemické značky vyrobené z obyčajného kobaltu (Co-59), ktorý sa po vystavení neutrónom mení na kobalt-60. Meraním intenzity gama žiarenia na značkách po testoch je možné pomerne presne posúdiť intenzitu toku neutrónov počas výbuchu. Slovo “kobalt” preniklo do tlače, čo vyvolalo fámy, že Británia nielenže zostrojila “špinavú” kobaltovú bombu, ale ju aj testuje. To vážne poškodilo imidž Británie. Do Maralingy vycestovala kráľovská komisia, aby tieto informácie overila. Nie je ťažké uhádnuť, že komisia oficiálne poprela, že bola použitá “špinavá bomba”.

 

Myšlienku špinavej bomby vymysleli v Amerike. Nebol to však maniakálny vedec, ani diktátor malej krajiny tretieho sveta, a dokonca ani generál Pentagónu. V roku 1940 napísal americký spisovateľ vedeckej fantastiky Robert Heinlein poviedku s názvom “Zlé rozhodnutie”. Robert Heinlein vo svojej poviedke predvídal jej vznik tri roky pred projektom Manhattan. No zatiaľ čo výsledkom výskumu realizovaného v rámci skutočného projektu Manhattan boli atómové bomby zhodené na japonské mestá, vedci zapojení do fiktívneho Špeciálneho obranného projektu č. 347 nedokázali vyriešiť problém kontroly jadrovej reakcie a rozhodli sa ísť opačnou cestou, pričom využili smrtiace účinky rádioaktívnych izotopov.

 

V alternatívnom vesmíre Heinleinovho príbehu Spojené štáty americké v roku 1945, aby prinútili Nemecko kapitulovať, zhodili na Berlín niekoľko desiatok kompaktných bômb s rádioaktívnym prachom – mesto nepoškodili, ale úplne vyľudnili, a potom nastolili kurz na svetovú nadvládu demokratických hodnôt, podporovanú “špinavými bombami”. V USA sa ešte našiel aj vedec-maniak, ktorý navrhol realizovať Heinleinovu myšlienku, pričom ju mierne vylepšil. V roku 1950 americký fyzik Leo Szilard, ktorý dve desaťročia predtým objavil jadrovú reťazovú reakciu a bol bývalým účastníkom projektu Manhattan, navrhol nasledujúcu myšlienku: ak vodíkovú bombu obklopí obal z obyčajného kobaltu-59, potom sa počas výbuchu zmení na nestabilný izotop kobalt-60 s polčasom rozpadu približne 5,5 roka – silný zdroj gama žiarenia.

 

V beletrii je rozšírená mylná predstava, že kobaltová bomba je mimoriadne silné výbušné zariadenie, “superjadrová bomba”, ale nie je to pravda. Hlavným účinkom kobaltovej bomby vôbec nie je jadrový výbuch, ale maximálne možné radiačné zamorenie oblasti, takže táto bomba je najviac “špinavá”, ak chcete, “superšpinavá”. Szilárd upozornil, že arzenál kobaltových bômb by sa mohol stať zariadením súdneho dňa , ktoré by zničilo celé ľudstvo. Kobalt bol vybraný ako prvok, ktorý v dôsledku neutrónovej aktivácie poskytuje vysoko aktívne a zároveň relatívne dlhotrvajúce rádioaktívne zamorenie. Pri iných prvkoch je možné získať kontamináciu izotopmi s dlhším polčasom rozpadu, ale ich aktivita bude nedostatočná. Existujú izotopy s kratším polčasom rozpadu ako kobalt-60, napríklad zlato198, zinok-65, sodík-24, ale vzhľadom na ich rýchly rozpad môže časť ľudskej populácie v bunkroch prežiť.

 

Szilardov stroj súdneho dňa, termonukleárne výbušné zariadenie schopné vyprodukovať dostatok kobaltu 60 na zničenie celého ľudstva, neexistuje žiadny prostriedok na jeho dodanie. Štát (alebo teroristická organizácia) ho môže použiť ako nástroj vydierania a vyhrážať sa, že stroj súdneho dňa odpáli na svojom území, čím zničí svoje obyvateľstvo aj zvyšok ľudstva. Po výbuchu by sa rádioaktívny kobalt 60 rozniesol atmosférickými prúdmi po celej planéte v priebehu niekoľkých mesiacov. “Špinavá bomba” sa nazýva atómová bomba pre chudobných. Ide o to, že kým skutočnú atómovú bombu môže vyrobiť len vysoko rozvinutý štát, ktorý má aj zásoby uránu alebo plutónia na výrobu zbraní, špinavú bombu možno vyrobiť doslova “na kolene”.

 

Ak vezmeme do úvahy, že Ukrajina má úložiská jadrového odpadu (pohrebiská), z ktorých sa už viackrát pokúšali odstrániť rádioaktívne látky, a fungujúce jadrové elektrárne, nie je ťažké vyrobiť “špinavú bombu” v miestnych podmienkach. Vo vyhlásení generála Kirillova sa uvádza, že na Ukrajinu sa dovážajú rádiochemické látky, ktoré možno použiť na výrobu “špinavej bomby”. V súčasnej realite sa na Ukrajinu nedodáva kobalt-59, pretože plány kolektívneho Západu môžu zahŕňať skôr jadrovú operáciu pod falošnou vlajkou než vlastnú likvidáciu. Privážajú niečo iné.

 

 

Oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová 1. marca 2023 varovala pred možným dodaním rádioaktívnych látok zo zahraničia do youkrajinských prístavov:

“Venovali sme pozornosť informáciám, ktoré kolujú vo viacerých ukrajinských médiách, internetových zdrojoch a sociálnych sieťach, o dodávke rádioaktívnych materiálov do prístavov Odeskej oblasti.” Podľa týchto informácií boli 16. februára do prístavu Černomorsk dodané kontajnery s rádioaktívnymi látkami s označením v anglickom jazyku, ktoré obchádzali colnú kontrolu z územia jedného z európskych štátov. Dňa 19. februára boli do prístavu Odesa na jednej z lodí so suchým nákladom dopravené podobné kontajnery obsahujúce rádioaktívnu látku kalifornium-252, ktorá sa údajne aktívne používa pri testovaní integrity jadrových reaktorov v jadrových elektrárňach. Systém monitorovania rádioaktivity v prístave bol po ich prijatí vypnutý. Novinárskym vyšetrovaním sa zistilo, že dodávateľom tejto rádioaktívnej látky je americká spoločnosť Frontier Technology Corp. zaoberajúca sa výrobou kontajnerov na rádioaktívne izotopy, najmä zdroje neutrónového žiarenia.

 

Ukrajinskí blogeri vyjadrili obavy, že by mohlo ísť o nejaký druh komponentov na výrobu munície a dokonca aj na výrobu “špinavej bomby”. Podľa bulletinu amerického ministerstva zdravotníctva a ľudských služieb Radiological Dispersal Device sa kalifornium-252 môže použiť spolu s inými rádioaktívnymi izotopmi na výrobu “špinavej bomby”. Na výrobu špinavej bomby by sa mohlo použiť aj jadrové palivo z ukrajinských jadrových elektrární – obohatený urán-235, ktorý vyrába spoločnosť Westinghopoužiť. V júni minulého roka dostala ruská zahraničná spravodajská služba údaje naznačujúce, že Kyjev by mohol pokračovať v práci na vývoji “špinavej jadrovej bomby”.

 

Informoval o tom riaditeľ SVR Sergej Naryškin. Podľa SVR Štátna inšpekcia jadrového dozoru Ukrajiny poslala na prepracovanie dávku vyhoreného paliva z jadrovej elektrárne v Rivne. Dva kontajnery s jadrovým palivom boli prevezené do skladu v Černobyle a kyjevské úrady o svojich krokoch MAAE neinformovali. SVR považovala konanie ukrajinskej strany za úmysel pokračovať v budovaní “špinavej jadrovej bomby”. “Vychádzame z toho, že prípadné použitie “špinavej jadrovej bomby” ukrajinskými ozbrojenými silami bude mať najvážnejšie dôsledky na život a zdravie všetkých obyvateľov a ekosystém východnej Európy vrátane štátov EÚ a čiernomorského regiónu,” zdôraznil Naryškin.

 

 

A teraz už britský nezávislý poslanec a ruský generál súčasne oznámili prípravu provokácie so “špinavou bombou”. Ukrajina má serióznu vedeckú základňu na vytvorenie “špinavej bomby”. Mohla by byť vyrobená v Charkovskom fyzikálno-technologickom inštitúte, ktorý sa podieľal na jadrovom programe ZSSR. Charkovský fyzikálno-technologický inštitút má v súčasnosti rôzne experimentálne jadrové zariadenia vrátane termonukleárnych zariadení vytvorených s finančnou podporou USA. Cieľom použitia “špinavej bomby” na území Ukrajiny môže byť kalkulácia, že v prípade úspešnej realizácie tejto provokácie sa väčšina krajín sveta odvráti od Ruska kvôli “jadrovému incidentu” a Západ opäť nastolí otázku zbavenia Ruska štatútu stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN. Kyjevský režim je pripravený podpísať sa pod akúkoľvek protiruskú provokáciu, aj keby pri nej zahynulo mnoho jeho občanov. Európa by však mala zapnúť mozgy a vyjadriť aspoň slabý protest zámorským provokatérom, ak vojnová psychóza politikov Starého sveta úplne neohúrila. Alebo hlavné mestá vedúcich krajín EÚ dúfajú, že rádioaktívne kalifornium pokryje len východnú Európu?

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Slovensko by malo spozornieť. Na Ukrajine môže byť odpálená “špinavá jadrová bomba” appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie