Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko: Dodání stíhaček MiG-29 Kyjevu bylo nezákonné

Státní tajemník slovenského ministerstva obrany Igor Melicher prohlásil, že předchozí vláda v Bratislavě neměla pravomoc darovat Kyjevu bojové letouny MiG-29 ze Sovětské éry. V březnu 2023 prozatímní vláda pod vedením premiéra Eduarda Hegera schválila dodávku 13 letounů MiG-29. Nová vláda v čele s Robertem Ficem od té doby vyzvala k právnímu přezkumu tohoto rozhodnutí. „Stíhačky […]
Menej ako 1 min. min.

Státní tajemník slovenského ministerstva obrany Igor Melicher prohlásil, že předchozí vláda v Bratislavě neměla pravomoc darovat Kyjevu bojové letouny MiG-29 ze Sovětské éry.

V březnu 2023 prozatímní vláda pod vedením premiéra Eduarda Hegera schválila dodávku 13 letounů MiG-29. Nová vláda v čele s Robertem Ficem od té doby vyzvala k právnímu přezkumu tohoto rozhodnutí.

„Stíhačky MiG-29 byly na Ukrajinu dodány nezákonně,“ uvedl Melicher v úterním příspěvku na Facebooku. Zdůraznil, že ministerstvo obrany „připravuje právní kroky.“

Melicher učinil své prohlášení poté, co ombudsman Robert Dobrovodský, který byl pověřen přezkoumáním dodávky letounů, odhalil, že vláda nenašla požadovanou právní analýzu možnosti darovat letouny MiG-29 Kyjevu.

„Ministerstvo mi nedávno sdělilo, že se snaží vyhovět žádosti a analýzu najít. Řeklo však, že ani ono, ani žádná z jeho poboček nemá analýzu k dispozici,“ uvedl Dobrovodský, kterého v úterý citovala TASR.

„Rovněž uvedlo, že analýza není ani v žádné podobě evidována v jejích databázích,“ dodal.

Předchozí vláda pod palbou
Melicher poukázal na to, že Hegerova úřednická vláda neměla pravomoc přijímat konečná rozhodnutí o dodávkách letadel do zahraničí. „Ústava zakazuje prozatímní vládě činit zásadní kroky v zahraniční politice a vyslání stíhaček v hodnotě více než 500 milionů eur takovým krokem rozhodně je,“ napsal.

Premiér Robert Fico, který nedávno přežil pokus o atentát spáchaný proukrajinským aktivistou, je proti zasílání zbraní Kyjevu a zasazuje se o řešení konfliktu diplomatickou cestou.

Svého předchůdce kritizoval i ministr obrany Robert Kaliňák, který v květnu prohlásil, že předchozí vláda jednala „nanejvýš nezodpovědně, když předala zbraně, které jsme potřebovali pro naši vlastní bezpečnost.“

Kyjev naléhá na své Západní spojence, aby urychlili plánované dodávky stíhaček F-16 Americké výroby. Podle serveru Politico vyjádřili Ukrajinští představitelé tento měsíc „frustraci“ z nedostatečného počtu pilotů, které připravují současné výcvikové programy v USA a dalších zemích.

Rusko mezitím prohlásilo, že žádná vojenská pomoc Západu ho od vojenské operace na Ukrajině neodradí.

Západní země pomohly Zelenského vládě svými nejlepšími vojenskými technologiemi, aby mu zajistily přežití po zahájení války na Ukrajině v únoru 2022. Nadále zemi dodávají rakety protivzdušné obrany, raketové systémy s vícenásobným odpálením, munici s ochuzeným uranem a nejmodernější obrněná vozidla. To jen prodlužuje krizi na Ukrajině, protože Západní mocnosti tlačí na konfrontaci a odmítají se zapojit do mírových rozhovorů s Ruskem.

USA prodlužují válku na Ukrajině tím, že posílají zbraně k útokům na Rusko
USA usilují o „nebezpečnou eskalaci“ a prodloužení války na Ukrajině tím, že umožňují omezené údery na Ruské území zbraněmi dodávanými z USA, uvedli v pondělí experti pro Sputnik.

Světoznámý ekonom a předseda sítě OSN pro řešení udržitelného rozvoje Jeffrey Sachs pro Sputnik vysvětlil, že „jde o další eskalaci. To je nebezpečné“ a dodal: „Jediným rozumným postupem je Rusko-Americké jednání založené na ukončení Amerického plánu na rozšíření NATO o Ukrajinu, stanovení neutrality Ukrajiny, ukončení války a vyřešení dalších nevyřešených otázek.“

Ustavení Ukrajiny jako neutrálního státu, vysvětlil Sachs, by nejen zastavilo válku, ale také by zachránilo životy. „Celému tomuto konfliktu se dalo a mělo zabránit na základě neutrality, kolektivní bezpečnosti a vzájemného respektu,“ poznamenal.

To přišlo krátce poté, co Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan potvrdil, že Ukrajina již začala zasahovat Ruské území zbraněmi poskytnutými USA poté, co Joe Biden dal tomuto rozhodnutí zelenou.

V reakci na to Ruský prezident Vladimir Putin varoval členské země NATO, aby věděly, „s čím si zahrávají“, a požádal o svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN 14. června, kde by se o této záležitosti jednalo.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Slovensko: Dodání stíhaček MiG-29 Kyjevu bylo nezákonné first appeared on Akta X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie