Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko hľadá operátorov výroby (Monitor 13/2024)

28. marca 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Monitor Slovensko hľadá operátorov výroby Dopyt po operátoroch strojov na Slovensku je oproti roku 2019 vyšší takmer o pätinu, kým po ostatných profesiách majú zamestnávatelia menší hlad. To aj napriek tomu, že priemysel v eurozóne v zotavovaní stále zaostáva. Nepriaznivé výsledky hlási najmä Nemecko, ktorého HDP v roku 2023 ako jediné z krajín G7 […]
4 min.

Slovensko hľadá operátorov výroby

Dopyt po operátoroch strojov na Slovensku je oproti roku 2019 vyšší takmer o pätinu, kým po ostatných profesiách majú zamestnávatelia menší hlad. To aj napriek tomu, že priemysel v eurozóne v zotavovaní stále zaostáva. Nepriaznivé výsledky hlási najmä Nemecko, ktorého HDP v roku 2023 ako jediné z krajín G7 pokleslo. Od jesene minulého roka výrazne klesli ceny energetických komodít pre odber v roku 2025, čo naznačuje, že rast regulovaných cien pre domácnosti by mohol byť len mierny. Úrokové sadzby na hypotékach sa pravdepodobne priblížili k svojmu vrcholu. Banky sú pri poskytovaní úverov novým klientom opatrnejšie a nastavujú pre nich vyššie úroky v porovnaní s tými, ktorí refinancujú svoje pôžičky. 

Dopyt po operátoroch strojov je o patinu vyšší než pred pandémiou. Počet voľných pracovných miest sa vo februári vyšplhal na 87 tisíc, čo je najviac za uplynulé 4 roky. S výnimkou operátorov strojov a zariadení zaostávajú ostatné voľné pracovné ponuky za predkrízovou úrovňou v priemere o tretinu. Relatívne najviac operátorov a montérov strojov hľadá Trnavský kraj.

Globálny priemysel začína ožívať, no eurozóna zaostáva. Svetový index nákupných manažérov v priemysle sa vo februári dostal prvý krát do pásma expanzie po 17 mesiacoch. Oživenie naprieč krajinami je však nerovnomerné. Zatiaľ čo sentiment v USA od začiatku roka badateľne stúpa, vývoj v eurozóne nie je taký pozitívny. Spomedzi toho je situácia najkomplikovanejšia v Nemecku, ktoré ako jediná krajina G7 zaznamenalo zmenšenie svojej ekonomiky v roku 2023. Pozitívnou správou však sú zlepšujúce sa očakávania ohľadne budúcnosti aj v eurozóne. Tie stoja najmä na predpoklade poklesu úrokových sadzieb v druhej polovici roka, čo podporí hospodársky rast aj rýchlejšie oživenie priemysle.

Ceny energetických komodít (elektrina a plyn) s odberom v roku 2025 od októbra minulého roka systematicky klesajú. Aj napriek miernemu nárastu v posledných týždňoch sú od záveru minulého roka burzové ceny približne o tretinu nižšie. Rast regulovaných cien pre domácnosti by tak mohol byť len mierny, no dnes je ešte predčasné hovoriť aký bude skutočný rast cien energií v januári 2025.

Úroky na hypotekárnych úveroch pre domácnosti sú pravdepodobne blízko vrcholu. V súčasnosti už môžeme pozorovať veľmi mierny pokles úrokových sadzieb pre znovu prerokované úvery, zatiaľ čo sadzby na čisto nových úveroch pokračujú v miernom raste. Vývoj naznačuje, že banky sú ochotné poskytnúť lepší úrok veriteľom, ktorí za sebou majú históriu bezproblémového správania, zatiaľ čo pri nových veriteľoch sú opatrnejšie.

Na stránke v sekcii dáta a štatistiky nájdete aktuálne údaje o tržbách z eKasy, cenách energetických a poľnohospodárskych komodít.

Príspevok Slovensko hľadá operátorov výroby (Monitor 13/2024) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie