Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko podporí kandidatúru Rutteho na generálneho tajomníka NATO. Pellegrini priblížil hlavné požiadavky (video)

Slovenský prezident Peter Pellegrini to povedal na tlačovej konferencii po samite lídrov Európskej únie.
Menej ako 1 min. min.

18.6.2024 (SITA.sk) – Slovensko podporí odchádzajúceho holandského premiéra Marka Rutteho v kandidatúre na post generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Na tlačovej konferencii po samite lídrov Európskej únie to povedal slovenský prezident Peter Pellegrini.

Podľa jeho slov Rutteho požiadali, aby sa v prípade zvolenia zasadil za ochranu a obranu slovenského vzdušného priestoru, kým tak Slovensko nebude môcť robiť s vlastnými kapacitami, a on vyjadril ochotu, že sa tým bude zaoberať. Slovensko tiež podľa prezidenta požiadalo Rutteho, aby v prípade zvolenia za generálneho tajomníka NATO zohľadnil geografický princíp pri obsadzovaní ďalších pozícií v rámci hierarchie riadenia aliancie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Radi by sme videli aj odborníkov, ktorých máme na špičkovej úrovni v oblasti obrany, aby mali možnosť na niektorých nižších úrovniach zastávať významné funkcie,“ vyjadril sa Pellegrini. Dané požiadavky sú kľúčové nielen z hľadiska obrany, ale aj z hľadiska účasti Slovenska na riadení NATO, skonštatoval slovenský prezident.

„Slovensko bude a je v rámci svojej obrany ukotvené v Severoatlantickej aliancii, ale chceme mať možnosť aj právo, kedykoľvek do budúceho smerovania hovoriť, komentovať a spolupodieľať sa na budúcom vývoji a rozvoji Severoatlantickej aliancie ako riadna, suverénna, hrdá členská krajina,“ dodal.

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, Holandský premiér, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Slovensko podporí kandidatúru Rutteho na generálneho tajomníka NATO. Pellegrini priblížil hlavné požiadavky (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie