Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovensko vypína 3G siete, vytváraj priestor pre rozvoj 5G

Vypínanie 3G siete spustil začiatkom roka aj posledný slovenský mobilný operátor, O2. Bežných zákazníkov s mobilnými telefónmi to väčšinou neobmedzí. Problém môžu mať zariadenia ako senzory, či kamery, ktoré komunikovali cez 3G. Na Slovensku začal s vypínaním 3G Telekom, v októbri a novembri minulého roka. Pridal sa aj Orange, ktorý prevádzku 3G ukončil koncom roka 2023. Posledný operátor s vlastnou […]
3 min.

Vypínanie 3G siete spustil začiatkom roka aj posledný slovenský mobilný operátor, O2. Bežných zákazníkov s mobilnými telefónmi to väčšinou neobmedzí. Problém môžu mať zariadenia ako senzory, či kamery, ktoré komunikovali cez 3G.

Na Slovensku začal s vypínaním 3G Telekom, v októbri a novembri minulého roka. Pridal sa aj Orange, ktorý prevádzku 3G ukončil koncom roka 2023. Posledný operátor s vlastnou 3G sieťou, O2, začal s vypínaním od januára 2024, chce to robiť postupne počas dvoch rokov.

Vzhľadom na výhody nových generácií sietí, používanie 3G klesá v celom svete. Podľa databázy GlobalComms Database, ktorá zahŕňa viac ako 200 krajín a teritórií, v polovici roka 2022 bolo v 3G už len asi desať percent registrovaných užívateľov mobilných služieb.

Prvou krajinou, ktorá úplne vypla 3G sieť, bol Taiwan koncom roka 2018. V 2021 to urobila Česká republika, Nemecko, či Nórsko, o rok na to sa pridalo Holandsko. Minulý spustili vypínanie operátori v Dánsku, Grécku, Maďarsku a Švédsku, 3G už nepoužíva žiaden z troch veľkých operátorov v Spojených štátoch.

Prečo 3G mizne

Operátorom sa 3G siete neoplatí udržiavať. Keď nastupovali začiatkom tisícročia, očakávania boli veľké. V niektorých krajinách zaplatili operátori na aukciách za príslušné frekvencie obrovské sumy.

Technické parametre však zaostali za očakávaniami. Dátová rýchlosť sa zvyšovala len postupne a o necelých desať rokov im začali konkurovať nové generácie – najskôr 4G, po roku 2017 aj 5G – s omnoho lepším prenosom dát. 3G sú okrem toho energeticky menej efektívne.

Keďže väčšina užívateľov prechádza postupne na nové telefóny, s novými SIM-kartami, operátorom sa udržiavanie starých sietí ekonomicky neoplatí. Uvoľnené frekvencie pritom môžu použiť na zlepšenie 4G a 5G sietí.

Rádiové spektrum predstavuje ďalšiu výzvu pre zavedenie 5G sietí

Na to, aby nová generácia sietí mohla naplno využívať svoj potenciál, je potrebné prideliť na využívanie 5G významné frekvenčné spektrum. Možnosti na strednom pásme v Únii, najvhodnejšom pre siete piatej generácie, sa ale krátia.

Čo to znamená pre užívateľov

Problémy môžu mať užívatelia, ktorí majú staré telefóny so SIM kartami na 2G/3G – tí by mohli stratiť prístup ku dátovým službám. Takých je však málo, operátori sa ich snažia oslovovať a ponúkajú bezplatnú výmenu SIM karty. Hlasové služby a SMS bude môcť využívať aj so starou kartou.

Komplikácie hrozia hardvéru, ktorý na pripojenie používa 3G – napríklad senzory, kamery, či alarmy. Aj tie by však mali stále vedieť využívať 2G sieť, ktorú zatiaľ operátori nevypínajú. Prenos dát však bude pomalší, čo môže ovplyvniť funkčnosť zariadenia (napr. online kamery).

Nástup 5G

Vypnutie starších sietí pomôže uvoľniť kapacity a zdroje na rýchlejšie zavádzanie 5G. Tie hrajú kľúčovú úlohu pri stavbe stabilnej a výkonnej digitálnej infraštruktúry. Cieľom EÚ je, aby bola koncom roka 2025 5G sieť vo všetkých mestských oblastiach a popri hlavných dopravných ťahoch, na konci 2030 ňou majú byť pokryté všetky obývané oblasti.

Vďaka vysokej rýchlosti a spoľahlivosti prenosu dát umožňuje 5G aj lepšie pripájanie zariadení a rozvoj internetu vecí (IoT).

Slovensko v budovaní siete piatej generácie zaostávalo. Ešte minuloročná Správa o Digitálnej dekáde konštatuje, že by sme mali rozvoj 5G zrýchliť. V 2022 pokrývala 55 percent obývaných oblastí, priemer Únie bol 81 percent.

Prudší rozvoj piatej generácie nastal v minulom roku. Ku koncu roka už operátori hlásili pokrytie takmer 70 percent populácie. Aktuálna mapa Npfer ukazuje, že pokrytie sa koncentruje najmä v mestách a okolo hlavných komunikačných ťahov – diaľnic a rýchlostných ciest. Prepojenie dopravných tepien však nie je úplné a veľké biele miesta sú v strede južného Slovenska a na severovýchode.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie