Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovenský „Bermudský trojuholník“. Hovorí sa, že v tomto lese miznú ľudia

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: x.com/VitekNo youtube.com/@patrikpaulinyi). V srdci nášho Slovenska, na úpätí pohoria Tribeč, sa skrýva tajomstvo, ktoré už desaťročia desí. Oblasť známa ako slovenský „bermudský trojuholník“ sa preslávila príbehmi o neobjasnených zmiznutiach. V hustom horskom lese mal zmiznúť minimálne drevorubač, 18-ročný turista a dokonca aj celá rodina. Jedného človeka, ktorého tam našli, […]
Menej ako 1 min. min.

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: x.com/VitekNo youtube.com/@patrikpaulinyi).

V srdci nášho Slovenska, na úpätí pohoria Tribeč, sa skrýva tajomstvo, ktoré už desaťročia desí. Oblasť známa ako slovenský „bermudský trojuholník“ sa preslávila príbehmi o neobjasnených zmiznutiach. V hustom horskom lese mal zmiznúť minimálne drevorubač, 18-ročný turista a dokonca aj celá rodina. Jedného človeka, ktorého tam našli, poslali do psychiatrického zariadenia a druhý nevedel vysvetliť, čo sa mu stalo.

Oblasť známa ako slovenský „bermudský trojuholník“ sa preslávila príbehmi o neobjasnených zmiznutiach.
Foto: x.com/VitekNo youtube.com/@patrikpaulinyi

Príbehy o záhadných zmiznutiach v pohorí Tribeč inšpirovali Jozefa Kariku k napísaniu románu Trhlina. Táto kniha je o skupine ľudí, ktorí sa rozhodnú vyriešiť záhadu záhadných zmiznutí. Karika umne balansuje medzi fikciou a realitou, využíva miestne legendy a nepotvrdené správy, čo dáva jeho knihe temný a znepokojujúci charakter.

Podľa Karikovej knihy bol natočený aj rovnomenný film. „Trhlina“ sa zameriava aj na tému neobjasnených zmiznutí v pohorí Tribeč. Film rozpráva príbeh nezamestnaného absolventa Igora, ktorý spolu s partiou priateľov objavuje temné tajomstvá tohto kraja. Tento film vzbudil záujem divákov, ktorí ocenili atmosféru napätia a tajomna, hoci recenzie kritikov boli zmiešané.

Slovenský „Bermudský trojuholník“ – Les, ktorý „žerie“ ľudí. „Počul som, že v Tribeči má byť geomagnetické pole“

„Existujú na to rôzne teórie. Mnohí tvrdia, že sú tu nejaké diery alebo štrbiny, do ktorých títo ľudia zapadli alebo sa v nich stratili a už sa z nich nedostali. Počul som tiež, že v Tribeči má byť geomagnetické pole, ktoré môže spôsobiť dezorientáciu alebo niečo podobné u obzvlášť citlivých ľudí“

– povedal o tomto mieste Martin Jančovič, v rozhovore pre zahraničný portál, NaTemat, vtedy zamestnanec Štátnej Ochrany Prírody Slovenskej Republiky a doktor PhD. v odbore Ochrana a využívanie krajiny geografiu, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre.

Tribeč je v mnohých ohľadoch desivý, no z rovnakého dôvodu vzbudzuje veľký záujem. Samotný Jančovič povedal, že v blízkych lesoch vidí veľa tzv. Nedeľných turistov, ktorí sa často nevedia zorientovať v mieste, kam prišli. Takto vzniklo množstvo príbehov, z ktorých väčšina má zlý alebo ešte horší koniec.

Najstaršia povera súvisiaca s týmto miestom má takmer 100 rokov! Údajne prvé zmiznutie podľa portálu ekokrajina.sk sa odohralo v roku 1929. Štefan Samšal, miestny lesník, odišiel do lesa, ale už sa nevrátil. Napriek intenzívnemu pátraniu sa jeho telo nikdy nenašlo. Tento prípad šokoval miestnu komunitu a inicioval sériu podobných, nevysvetlených prípadov.

Po necelom roku zmizla 18-ročná Mária Šlajserová. Mladá žena cestovala z Mankoviec do Zlatna, keď vošla do lesa, z ktorého sa už nevrátila. Miestni obyvatelia a služobníctvo ju hľadali, no nepodarilo sa ju nájsť.

K ďalšiemu záhadnému zmiznutiu došlo v roku 1934, keď pri Žirianoch zmizol robotník kameňolomu Ján Murgaš. Podľa jeho kamaráta sa chystal spadnúť do čiernej priepasti. Jeho telo sa však nikdy nenašlo.

Tribeč sa preslávil aj v roku 1939, keď v horách zmizol Walter Fischer. Po mesiaci ho našli, no bol v bezvedomí a jeho telo malo početné rany a popáleniny. Fischer už nikdy nenadobudol plnú duševnú kapacitu a zvyšok života strávil v psychiatrickom zariadení.

V 50. rokoch 20. storočia našli v lese v Oponiciach telo neznámeho muža v pokročilom štádiu rozkladu. Verilo sa, že ide o agenta pôsobiaceho proti republike, no jeho totožnosť sa nikdy nepotvrdila.

Hovorí sa, že v nasledujúcich rokoch manželia Belanovyčovci bez stopy zmizli. Ich auto sa našlo na ceste pri Tribeči, no čo sa stalo dvojici, zostáva záhadou.

V roku 1980 zmizol 76-ročný dôchodca Antonín Topil a v roku 2000 sa našlo otvorené BMW, v ktorom hralo rádio a vo vnútri bola veľká suma peňazí. Auto patrilo Jánovi Šalovi, ktorý sa nikdy nenašiel.

Posledný záhadný incident sa stal v roku 2017, keď sa stratil 25-ročný muž, Marek Horváth. Po 30 hodinách ho našli, no bol dezorientovaný a nevedel povedať, čo sa stalo, kým ho všetci hľadali. Krátko na to zomrel v nemocnici.

Nad slovenským “bermudským” trojúhelníkem – pohořím Tribeč. Letadlo se tady sice ještě neztratilo, ale člověk nikdy neví.. pic.twitter.com/CyG03w3VUh

— Vítek No (@VitekNo) June 19, 2019

O nezvestnom lesníkovi miestna kronika mlčí. „Neviem čo si mám o tom myslieť“

Obyvatelia okolitých dedín často zdieľajú príbehy o zvláštnych udalostiach v pohorí Tribeč. Hovorí sa, že chodníky vedúce lesom zrazu zmiznú, ľudia stratia orientáciu v okolí alebo sa zrazu ocitnú na nečakaných miestach. Policajti z Nitry priznávajú, že v rokoch 1999 až 2019 zaznamenali v Tribeči sedem nezvestných osôb. Nikto z nezvestných v tom čase nebol nájdený.

„Neviem, čo si mám o všetkých týchto príbehoch myslieť, ale ľudia hovoria, že zmizla aj jedna žena z Jelenca. Zatiaľ ju nenašli – neviem, čo si mám o tom myslieť. O tomto zmiznutí existuje aj film, nevidel som ho, ale vraj sa v ňom písalo, že zmizlo viac ľudí. Išlo vraj o nejakých ľudí z Kostoľan, dedinky za horou, ale aká je naozaj pravda, viete… Možno na tom naozaj niečo je.“

– povedal Čabo Villam, ktorý v tomto regióne už roky žije, v rozhovore pre zahraničný portál, NaTemat.

Prípady záhadných zmiznutí v slovenskom „bermudskom trojuholníku“ zostávajú jednou z najväčších záhad nášho Slovenska. Tieto príbehy plné drámy a nevysvetliteľných udalostí fascinujú a desia ľudí z celého sveta.

1/? (otravná) nálož cvaků z víkendu, ale zkrátka musím
Krásný les, uprostřed něj ruiny bývalého poutního kostela, zachovalá stará kaplička, zelené kopce a vesnice, která má dokonce skanzen, kam jsme ale jít nemohli – svatba. Taky je tu románský kostelík. Tribeč je úžasný pic.twitter.com/KiptiW8S8T

— Liška Eliška (@kmotra_liska) September 14, 2020

Vo Veľkých Uherciach, mestečku ležiacom na úpätí pohoria Tribeč, si nezvestného lesníka nikto nepamätá. Nevie o tom ani jeden z najstarších obyvateľov Marian Mališka, ktorý sa narodil dva roky po jeho zmiznutí. O tomto incidente nie je ani zmienka v obecnej kronike, čo naznačuje, že prípad bol zabudnutý, nebol nikdy dobre zdokumentovaný, alebo bol vymyslený.

„Jozef Bartolen z tunajšieho obecného úradu si myslí, že ide skôr o dohady.“

– dozvedáme sa z portálu Brainee.

V článku uverejnenom v roku 2006 sa dočítame, že v pohorí Tribeč žilo asi 10 000 ľudí, najmä nemeckých osadníkov, z ktorých mnohí záhadne zmizli. O týchto prípadoch nie je ani zmienka v miestnych kronikách. Z času na čas sa však veľa hovorí o ľuďoch, ktorí sa túlajú po horách, hľadajú stopy nezvestných ľudí a snažia sa vyriešiť hádanky z minulosti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na tomto gréckom ostrove žije iba 78-ročná žena a pes. Poštár navštevuje seniorku každé dva týždne

Najnebezpečnejšia sopka v Európe sa prebúdza. Obyvatelia opustili svoje domovy

The post Slovenský „Bermudský trojuholník“. Hovorí sa, že v tomto lese miznú ľudia appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie