Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovenský trh práce je stabilný. Veľkým problémom je však nedostatok kvalifikovaných ľudí

Slovenský pracovný trh je stabilizovaný, no stále pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Spoločnosť Talent Solutions zverejnila výsledky Celoslovenského prieskumu zamestnávateľov 2023/24, ktorý odhaľuje nové trendy a výzvy v oblasti zamestnávania na Slovensku. Prieskum sa venoval kľúčovým témam, ako sú nábor nových zamestnancov, fluktuácia, mzdy, benefity a zamestnávanie znevýhodnených skupín a cudzincov. „Podľa výsledkov prieskumu dochádza k […]
Menej ako 1 min. min.

Slovenský pracovný trh je stabilizovaný, no stále pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Spoločnosť Talent Solutions zverejnila výsledky Celoslovenského prieskumu zamestnávateľov 2023/24, ktorý odhaľuje nové trendy a výzvy v oblasti zamestnávania na Slovensku. Prieskum sa venoval kľúčovým témam, ako sú nábor nových zamestnancov, fluktuácia, mzdy, benefity a zamestnávanie znevýhodnených skupín a cudzincov.

„Podľa výsledkov prieskumu dochádza k stabilizácii na trhu práce, avšak zamestnávatelia čelia výzvam, ako je odliv mozgov a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedla CEO spoločnosti Talent Solutions Ivana Heretik Vačoková.

Ťažkosti má väčšina firiem

Prieskum ukázal, že 63 % firiem priznáva ťažkosti s obsadzovaním pracovných miest, pričom 24 % z nich nedokázalo obsadiť všetky plánované miesta. Mzdy zaznamenali v roku 2023 nárast v 87 % spoločností, pričom najväčší nárast bol v kategórii viac ako 10 %.

 

Výsledky tiež ukázali, že mzdy sa v priemere zvýšili o 6,5 %. Okrem toho sa spoločnosti orientujú na finančné bonusy a benefity, ako je trinásty plat, flexibilný pracovný čas či home office. Fluktuácia zostala na úrovni predchádzajúceho roku na 52 % respondentov, aj keď sa priemer zvýšil z 9 % na 10,6 %.

Napriek tomu 48 % zamestnávateľov plánuje v roku 2024 zvýšiť počet zamestnancov. Zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou, keďže 54 % firiem nezamestnáva žiadnych cudzincov. Na druhej strane, 69 % spoločností zamestnáva zdravotne znevýhodnené osoby, čo poukazuje na snahu vytvárať inkluzívne pracovné prostredie.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Pravidlá sú jasne dané

Spoločnosť sa zamerala aj na právne zmeny týkajúce sa zamestnávania cudzincov. Novelizované zákony zahŕňajú zmeny v žiadosti o prechodný pobyt pre účely zamestnania, čím sa podstatná časť agendy presúva na zamestnávateľov, čo umožňuje rýchlejšie zamestnanie cudzinca.

„V určitých prípadoch už zamestnávateľ nemusí podať nahlášku voľného pracovného miesta, a tým pádom úrady práce nevykonávajú prieskum na trhu práce,“ uviedla Patrícia Tóthová LL.M., partner ProfiDeCon.

Pri nedostatkových pozíciách je po novom možnosť zrýchleného konania, pričom podiel zamestnancov z tretích krajín nesmie presiahnuť 45 % celkového počtu. Podľa Tóthovej zrýchlené možnosti zamestnania cudzincov z tretích krajín sa týkajú najmä vybraných špecializovaných pozícii, vysokokvalifikovaných žiadateľov, 46 pozícii v priemysle ako aj vodičov autobusov a nákladných automobilov.

The post Slovenský trh práce je stabilný. Veľkým problémom je však nedostatok kvalifikovaných ľudí appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie