Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovenští policisté zadrželi Čecha, na něhož byl vydán zatykač. Jde o Pavla Zítka, tvrdí média

Policisté pátrali po osmapadesátiletém Pavlu Zítkovi od 23. dubna. Čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy, ovšem nedostavil se k okresnímu soudu v Chomutově. K TÉMATU: Ruská informační válka je záminkou k omezování svobody slova, myslí si téměř polovina Čechů „Můžeme potvrdit, že příslušníci cílového pátrání Národní centrály zvláštních druhů kriminality Prezídia Policejního sboru dnes (v […]
Menej ako 1 min. min.

Policisté pátrali po osmapadesátiletém Pavlu Zítkovi od 23. dubna. Čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy, ovšem nedostavil se k okresnímu soudu v Chomutově.

K TÉMATU: Ruská informační válka je záminkou k omezování svobody slova, myslí si téměř polovina Čechů

„Můžeme potvrdit, že příslušníci cílového pátrání Národní centrály zvláštních druhů kriminality Prezídia Policejního sboru dnes (v pondělí, pozn. red.) zadrželi českého státního občana P. Z., na kterého byl soudem v České republice vydán Evropský zatýkací rozkaz,“ potvrdilo tamní Prezidium policejního sboru pro web Seznam Zprávy. Informaci potvrdila česká policie na sociální síti X.

Zítko mimo jiné v době pandemie COVID-19 zpochybňoval existenci onemocnění. Ve svých příspěvcích na sociálních sítích také hovořil o údajných negativních zdravotních důsledcích očkování. Známý je i svými výstupy proti policii, kdy při požádání o legitimaci vykřikoval, že je Česko pouze firmou a že je stále československým občanem. Své chování hojně natáčel a videa zveřejňoval.

Česká policie Zítka zadržela už loni v říjnu, a to kvůli podezření ze zpronevěry. Krátce po zadržení byl propuštěn. Policie jej ještě týž měsíc spolu s dalšími sedmi lidmi obvinila z výtržnictví kvůli incidentu na pražském městském soudu z konce května 2023, kde podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy vysadili dveře do jednací síně.

Zítko na sebe v minulosti upozornil také například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Studánková voda i „vítěz“ Trump

Dezinformátor se chtěl rovněž v roce 2023 ucházet o Pražský hrad v prezidentských volbách, jenže ministerstvu vnitra nepředložil dostatečný počet podpisů pro uznání kandidatury. Rovněž se snažil na internetu prodávat zázračný fén, který měl přetvořit kvalitu kohoutkové vody na „studánkovou“.

Na začátku května, tedy v době, kdy byl již hledaný, se obrátil na ruskou ambasádu v Praze. Té předal dopis, jehož prostřednictvím žádal ruský režim o pomoc „při právní obnově Československa“. V něm sám sebe pasoval do role „Generálního konzula Československa“ a obrátil své naděje k představitelům „vítězných mocností“, tedy prezidentovi Ruska Vladimiru Putinovi a domnělému šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi.

Jedna z nejvýraznějších tváří dezinformační scény totiž odmítla vítězství demokrata Joea Bidena v amerických prezidentských volbách v roce 2020. Zítko trvá na tom, že prezidentské křeslo bylo Trumpovi neprávem odepřeno. Po ruské invazi na Ukrajinu také kritizoval napadenou zemi a všemožně se ji snažil na geopolitické scéně zdiskreditovat.

V zahraničí byl zadržen i Tomáš Čermák

Průběh řízení o vydání zadržené osoby ze Slovenska do jiné členské země EU na základě evropského zatýkacího rozkazu závisí na tom, zda hledaný s takovým krokem souhlasí a zda jsou splněné náležitosti ohledně zatykače. Pokud zadržený dá souhlas ke svému vydání, příslušnou administrativní proceduru završí žalobce, jinak o vydání rozhoduje soud. Zadrženého lze rovněž umístit do vazby.

V zahraničí zadrželi policisté loni také Tomáše Čermáka, jemuž Zítko vyjadřoval podporu. Čermák byl hledaný policií, protože nenastoupil do vězení k 5,5letému trestu vězení za podporu a propagaci terorismu. Policie po něm pátrala od konce loňského srpna. V listopadu ho zadrželi polští policisté a počátkem prosince předali do Česka. Čermák mimo jiné vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí pandemické novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. V rámci antisystémového hnutí byl prezentován jako hrdina a mučedník a byla na něj organizována finanční sbírka, uvedlo ministerstvo vnitra. V prosinci Čermákovo dovolání odmítl Nejvyšší soud, Čermák poté podal ústavní stížnost.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Myslivec v Ostravě usmrtil místo divočáka rybáře. O střelci už je jasno, vinu zhodnotí soud

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie