Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovinská vláda schválila návrh na uznanie palestínskeho štátu, ešte ho musí odsúhlasiť parlament

Slovinská vláda dnes navrhla parlamentu, aby uznal Palestínu ako samostatný štát. Dnes to oznámil premiér Robert Golob. Poslanci o tom budú zrejme hlasovať budúci týždeň. Tento týždeň štátnosť Palestíny uznalo Španielsko, Írsko a Nórsko. Podľa premiéra Goloba nie je rozhodnutie o uznaní Palestíny “namierené proti nikomu”. Ľubľana ním dáva najavo, že chce okamžité zastavenie bojov […]
Menej ako 1 min. min.

Slovinská vláda dnes navrhla parlamentu, aby uznal Palestínu ako samostatný štát. Dnes to oznámil premiér Robert Golob. Poslanci o tom budú zrejme hlasovať budúci týždeň. Tento týždeň štátnosť Palestíny uznalo Španielsko, Írsko a Nórsko.

Podľa premiéra Goloba nie je rozhodnutie o uznaní Palestíny “namierené proti nikomu”. Ľubľana ním dáva najavo, že chce okamžité zastavenie bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov, ktorých držia bojovníci z teroristickej organizácie Hamas v Gaze, uviedol aj Golob.

Na to, aby uznanie samostatnosti bolo platné, musí ho schváliť parlament. Agentúra AP poznamenáva, že v ňom má Golobova liberálna koalícia pohodlnú väčšinu, takže sa očakáva, že hlasovanie bude formalitou.

Slovinsko začalo proces uznania palestínskeho štátu 9. mája.

Macron chce samostatnú Palestínu čím skôr. Vyzval Abbása, aby začal so zmenami

Golob vyjadril nádej, že uznanie palestínskeho štátu jeho vládou pomôže rokovaniam o prímerí, urýchli dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov a pomôže aj presvedčiť aj krajiny v OSN o tom, že dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu zaistí bezpečnosť v regióne. Izrael ale uznanie palestínskeho štátu odmieta.

Slovinský premiér tento týždeň povedal, že proces urýchli v reakcii na izraelské útoky na Rafah z posledných dní.

Palestínsky štát uznáva viac ako 140 krajín, cez dve tretiny členov OSN. V utorok ho oficiálne uznali Španielsko, Írsko a Nórsko, čo ostro kritizoval Izrael.

Šéf jeho diplomacie Jisrael Kac obvinil vlády týchto krajín z podpory Hamasu, ktorý Izrael, EÚ a USA považujú za teroristickú organizáciu.

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie