Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovinský parlament uznal palestínsky štát

 Parlament návrh schválil hlasovaním v pomere 52:0, stredopravicová opozícia hlasovanie bojkotovala. Slovinské rozhodnutie prišlo niekoľko dní po tom, ako Španielsko, Nórsko a Írsko uznali štátnosť Palestíny, čo Izrael odsúdil. “Teší ma, že Slovinská republika uznala Palestínu ako nezávislý štát a bude tak môcť poskytnúť Palestínčanom ešte dôveryhodnejšiu pomoc na ich neľahkej ceste k skutočnej nezávislosti […]
Menej ako 1 min. min.

 Parlament návrh schválil hlasovaním v pomere 52:0, stredopravicová opozícia hlasovanie bojkotovala. Slovinské rozhodnutie prišlo niekoľko dní po tom, ako Španielsko, Nórsko a Írsko uznali štátnosť Palestíny, čo Izrael odsúdil.

“Teší ma, že Slovinská republika uznala Palestínu ako nezávislý štát a bude tak môcť poskytnúť Palestínčanom ešte dôveryhodnejšiu pomoc na ich neľahkej ceste k skutočnej nezávislosti a rovnoprávnosti v medzinárodnom spoločenstve,” reagovala bezprostredne slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová.

Palestínsky štát predtým oficiálne uznalo len sedem členov 27-člennej EÚ. Päť z nich sú krajiny bývalého východného bloku, ktoré oznámili uznanie v roku 1988, rovnako ako Cyprus pred vstupom do EÚ. Švédsko uznalo štátnosť Palestíny v roku 2014, pripomína AP.

Slovinská vláda ešte minulý týždeň schválila návrh na uznanie palestínskeho štátu a poslala ho parlamentu na konečné schválenie, ktoré je potrebné na to, aby rozhodnutie nadobudlo platnosť.

Najnovšie kroky vedúce k uznaniu palestínskeho štátu zo strany ďalších krajín spôsobujú zhoršenie vzťahov Izraela s EÚ. Palestínsky štát pritom vo svete uznáva už vyše 140 krajín, čo sú viac ako dve tretiny členov OSN, približuje AP.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie