Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Slovinský parlament uznal Palestinu jako samostatný stát. Celkem ji uznává už více než 140 zemí.

www.slovanskenoviny.sk/rss Slovinský parlament dnes uznal Palestinu jako samostatný stát, informovaly světové agentury. Vládní koalice našla způsob, jak obejít třicetidenní odklad hlasování, k němuž by vedl požadavek opozice na vypsání poradního referenda, napsala slovinská agentura STA. Nedávno Palestinu uznalo Španělsko, Irsko a Norsko, celkem ji jako samostatný stát uznává více než 140 zemí. Uznání Palestiny za […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Slovinský parlament dnes uznal Palestinu jako samostatný stát, informovaly světové agentury. Vládní koalice našla způsob, jak obejít třicetidenní odklad hlasování, k němuž by vedl požadavek opozice na vypsání poradního referenda, napsala slovinská agentura STA. Nedávno Palestinu uznalo Španělsko, Irsko a Norsko, celkem ji jako samostatný stát uznává více než 140 zemí.

Uznání Palestiny za nezávislý stát minulý týden navrhla liberálně-levicová vláda vedená premiérem Roberterm Golobem a parlamentní hlasování bylo v plánu na dnešek. Opoziční pravicově konzervativní Slovinská demokratická strana (SDS) ovšem požádala o vypsání poradního referenda, což by vládu donutilo hlasování odložit nejméně o měsíc.

Podle parlamentního jednacího řádu totiž poslanci nemohou návrh na referendum projednat dříve než 30 dní po jeho předložení. Koalice ovšem jinak interpretovala příslušný článek parlamentního jednacího řádu a hlasování znovu naplánovala na dnešek, píše STA. Podle agentury AP opozice požadavek na referendum nakonec stáhla.

Pro uznání Palestiny poté hlasovalo 52 poslanců z 90členného parlamentu. Opozice hlasování bojkotovala.

Premiér Golob chce uznáním palestinského státu pomoci jednání o příměří v Pásmu Gazy, urychlit dosažení dohody o propuštění rukojmích zadržovaných palestinským radikálním hnutím Hamás a přesvědčit členské státy OSN, že dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu zajistí bezpečnost v regionu.

SDS bývalého slovinského předsedy vlády Janeze Janši, který je považován za stoupence izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho politiky, zastával názor, že uznání Palestiny by dlouhodobě poškodilo slovinské zájmy. Tento akt označil za “špatný signál” a “odměnu teroristické organizaci Hamás za její teroristický útok na Izrael”.

Izrael uznání palestinského státu odmítá. V Pásmu Gazy vede válku proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, kdy ozbrojenci této skupiny a jejích spojenců v izraelském pohraničí povraždili na 1200 lidí a dalších 253 unesli na palestinské území. Při odvetné izraelské ofenzivě od té doby přišlo podle úřadů ovládaných Hamásem o život přes 36.000 Palestinců.

Palestinský stát uznává přes 140 zemí, v posledních týdnech tak učinilo i několik karibských států: Trinidad a Tobago, Bahamy, Jamajka a Barbados. Česká republika podle prohlášení ministerstva zahraničí poskytnutého dříve ČTK samostatný nezávislý palestinský stát neuznává. Uznání učinilo Československo v 80. letech v kroku, který byl podle české diplomacie poplatný tehdejší době.

ZDROJ: STA

Príspevok Slovinský parlament uznal Palestinu jako samostatný stát. Celkem ji uznává už více než 140 zemí. je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie