Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sme jedinou krajinou EÚ, kde podiel zelenej elektriny klesol

Slovensko je jedinou krajinou Únie, kde od roku 2019 klesol podiel obnoviteľných zdrojov na produkcii elektrickej energie. Produkciu elektriny najrýchlejšie dekarbonizuje Holandsko. Text je súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravuje Euractiv.sk pre DenníkN. Think-tank Carbon Brief sa pozrel na dáta Ember o podieloch obnoviteľných zdrojov a fosílnych palív na výrobe elektrickej energie v európskych krajinách. Medzi rokmi […]
Menej ako 1 min. min.

Slovensko je jedinou krajinou Únie, kde od roku 2019 klesol podiel obnoviteľných zdrojov na produkcii elektrickej energie. Produkciu elektriny najrýchlejšie dekarbonizuje Holandsko.

Text je súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravuje Euractiv.sk pre DenníkN.

Think-tank Carbon Brief sa pozrel na dáta Ember o podieloch obnoviteľných zdrojov a fosílnych palív na výrobe elektrickej energie v európskych krajinách. Medzi rokmi 2019 až 2023 dekarbonizovalo najrýchlejšie Holandsko: podiel OZE narástol o 28,8 percent, fosílnych o rovnakú hodnotu klesol.

Tento trend – klesanie podielu fosílnych palív a rast obnoviteľných zdrojov – platí takmer všetkých krajinách EÚ. S výnimkou Slovenska, kde klesol podiel fosílnych palív (-7,07 percenta), aj OZE (-0,65 percenta).

Zmena podielu fosílnych palív (modrá) a obnoviteľných zdrojov (oranžová) na výrobe elektrickej energie medzi rokmi 2019 a 2023 [Zdroj: Carbon Brief, dáta Ember]

Napriek tomu emisie skleníkových plynov z výroby elektriny na Slovensku v rovnakom období klesli o približne 28 percent. Nárast emisií zaznamenali len tri krajiny Únie – Malta, Chorvátsko a Litva. V EÚ celkovo klesli emisie sektora o 20,5 percenta.

Zmena emisií skleníkových plynov z výroby elektriny medzi 2019 a 2023 [Carbon Brief na základe údajov z Ember]

Dekarbonizácia európskej ekonomiky bola jedným z hlavných politických cieľov končiacej Európskej komisie. Práve v sektore výroby elektriny sa darí emisie znižovať najlepšie. V doprave, poľnohospodárstve, či sektore budov zas dekarbonizácia postupuje pomaly a čelí politickému odporu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie