Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži

Európska únia neustúpi od prijatia tvrdých opatrení na ochranu svojej ekonomiky a bezpečnosti v súvislosti s napätými obchodnými vzťahmi s Čínou. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po trojstranných rokovaniach v Paríži s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, píšu agentúry AP a AFP. Vyzvala zároveň Čínu, aby […]
Menej ako 1 min. min.

Európska únia neustúpi od prijatia tvrdých opatrení na ochranu svojej ekonomiky a bezpečnosti v súvislosti s napätými obchodnými vzťahmi s Čínou. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po trojstranných rokovaniach v Paríži s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, píšu agentúry AP a AFP.

Vyzvala zároveň Čínu, aby obmedzila dodávky tovaru s dvojakým použitím do Ruska, ktoré ho používa vo vojne proti Ukrajine. Upozornila, že “to má vplyv na vzťahy medzi EÚ a Čínou”.

Von der Leyenová počas rokovaní poukázala na nerovnováhu v obchodných vzťahoch bloku a Pekingu, pričom spomenula masívnu podporu čínskej vlády pre výrobný sektor, zvlášť čínske dotácie na elektromobily a oceľ, ktoré “zaplavujú európsky trh”. Zdôraznila tiež, že Čína neumožňuje spoločnostiam z EÚ spravodlivý prístup na svoj trh. Európa je preto pripravená “plne využiť svoje nástroje na ochranu obchodu, ak to bude potrebné”.

Aj Macron v pondelok naliehal na Si Ťin-pchinga, aby akceptoval spravodlivé pravidlá globálneho obchodu a úzko spolupracoval s Európou, pokiaľ ide o ruskú inváziu na Ukrajine.

Európa je priorita, povedal Si Ťin-pching v Paríži. Macron ho usadil k holému stolu

Podľa Macrona budúcnosť Európy bude “závisieť od jej schopnosti pokračovať v rozvíjaní vzťahov s Čínou vyváženým spôsobom”, pričom zdôraznil, že Európa musí brániť svoje “strategické záujmy”.

Macron je silný zástanca hospodárskej suverenity Európy a počas návštevy čínskeho lídra poukázal na obavy Francúzska v súvislosti s čínskym antidumpingovým vyšetrovaním koňaku a iných európskych brandy.

Samotná EÚ začala minulý rok na jeseň vyšetrovať čínske dotácie pre výrobcov elektrických vozidiel a mohla by uvaliť clá na ich dovoz.

Diskusie pozorne sleduje aj Washington, mesiac pred očakávanou návštevou prezidenta Joea Bidena vo Francúzsku. Si Ťin-pching počas svojej prvej návštevy v Európe od roku 2019 zavíta aj do Srbska a Maďarska.

Čínsky prezident v Paríži povedal, že chce mier na Ukrajine, aj keď analytici neočakávajú zásadné zmeny v politike Pekingu.

“Je v našom záujme prinútiť Čínu, aby zvážila stabilitu medzinárodného poriadku,” povedal Macron minulý týždeň v rozhovore pre Economist.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie