Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Smreky žltnú a strácajú ihličie? Nie je to suchom, môže za to tento nebezpečný škodca

29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simona pavan). Smreky sú krásne a obľúbené ihličnany, ktoré zaujmú hustým ihličím a charakteristickou lesnou vôňou. Preto si ich do záhrady vyberá mnoho ľudí. Bohužiaľ, niekedy začnú žltnúť a strácať ihličie. Vtedy sa musíte vysporiadať s nebezpečným škodcom, ktorý sa živí v máji. Prečo žltne a opadáva ihličie smreka?Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simona pavan).

Smreky sú krásne a obľúbené ihličnany, ktoré zaujmú hustým ihličím a charakteristickou lesnou vôňou. Preto si ich do záhrady vyberá mnoho ľudí. Bohužiaľ, niekedy začnú žltnúť a strácať ihličie. Vtedy sa musíte vysporiadať s nebezpečným škodcom, ktorý sa živí v máji.

Prečo žltne a opadáva ihličie smreka?
Foto: shutterstock/simona pavan

Na jar môžu smreky zmeniť svoj vzhľad. Ich ihličie zožltne a potom opadá, čím strom stráca svoju vitalitu. Mnoho ľudí si tieto príznaky spája so suchom, nedostatočným hnojením alebo nedostatočnou zálievkou, ale najčastejšou príčinou je napadnutie škodcom – kôrovnicou zelenou. Zistite, ako bojovať proti tomuto nebezpečnému hmyzu.

Kôrovnica zelená – aké sú príznaky jej vyžierania?

Kôrovnice zelená je malá voška z radu chrobákov, ktorá sa vyskytuje nielen na smrekoch, ale aj na smrekovcoch a jedliach. Dospelé, živiace sa samičky kladú vajíčka na ihličie stromov, z ktorých sa vyliahnu larvy. Tie vysávajú rastlinné šťavy a oslabujú rastlinu.

Tento škodca je malý a zelenkavo sfarbený. Máte s ním do činenia, ak ihlice stromov začnú žltnúť a opadávať. Rozpoznať ho možno aj podľa lepkavej kôry alebo medovice, ktorú vylučuje hmyz živiaci sa šťavami stromov.

Ďalším príznakom vyžierania kôrovnice zelenej v máji je dojem napučaných deformovaných výhonkov. Na druhej strane v lete si môžete všimnúť biele, vatovité štruktúry.

Na mladých výhonkoch smreka sa tvoria zdureniny, tzv. hálky.
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Ako sa zbaviť kôrovnice zelenej? Metódy kontroly

Pri boji proti kôrovnici zelenej musíte najprv skontrolovať všetky stromy a odstrániť napadnuté časti smreka. Takisto sa oplatí odstrániť opadané ihličie a zabezpečiť, aby bola rastlina dobre zavlažovaná.

Je dobré začať bojovať proti škodcovi v záhrade pomocou prírodných metód, ale majte na pamäti, že sa môžu ukázať ako slabé, ak je hmyzu príliš veľa. Vtedy bude potrebné použiť chemické prostriedky, ktoré by mali byť poslednou možnosťou.

Prvou prírodnou metódou boja proti kôrovnici zelenej je použitie neemového oleja na smreky. Tento prípravok získaný zo semien neemu ničí vajíčka, larvy aj dospelé jedince. Pôsobí aj ako repelent.

Ďalšou účinnou metódou, ako sa zbaviť škodcu zo smrekov, je použitie roztoku draselného mydla. Ten sa používa na dôkladné natretie všetkých napadnutých častí stromu.

Biologická ochrana proti škodcom získava na popularite. Hovoríme o nasadení lienok alebo zlatoočkov do záhrady, ktoré sú prirodzenými nepriateľmi tohto nepríjemného škodcu.

Neemový olej má silné prirodzené antibakteriálne, antimykotické a protivírusové účinky. 
Foto: shutterstock/Ninetechno

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Začínajú smreky hnednúť? Pridajte do vody a postriekajte stromy. Zachránite ich pred odumretím

Tieto ihličnany do záhrady nie sú dobrou voľbou. V zime z ich ihličia nič nezostane

The post Smreky žltnú a strácajú ihličie? Nie je to suchom, môže za to tento nebezpečný škodca appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie