Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Smršťování sladkostí: Cena zůstává, ale množství se snižuje. Lepší než zdražovat, tvrdí výrobci

Stejná cena, stejný obal, ale nižší hmotnost. Na první pohled se produkt nezdražil, ve výsledku ale kupujeme méně za více. Nejčastěji lidé pociťují nižší gramáž u cukrovinek, a to hlavně u čokolád nebo u sušenek. ČTĚTE TAKÉ: Čokoláda a džus jako luxusní zboží? Ceny trhají rekordy, expert naznačil zdražení v obchodech „Balení na první pohled zůstávají […]
Menej ako 1 min. min.

Stejná cena, stejný obal, ale nižší hmotnost. Na první pohled se produkt nezdražil, ve výsledku ale kupujeme méně za více. Nejčastěji lidé pociťují nižší gramáž u cukrovinek, a to hlavně u čokolád nebo u sušenek.

ČTĚTE TAKÉ: Čokoláda a džus jako luxusní zboží? Ceny trhají rekordy, expert naznačil zdražení v obchodech

„Balení na první pohled zůstávají stejná. Člověk by musel mít přímo vedle sebe balení před a po zmenšení, aby poznal rozdíl,“ uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zákazníci mnohdy viní prodavače, kteří ale zboží pouze přeprodávají. „Pokladní dostávají často vynadáno, že jsme podražili a ztenčili obaly. Konkrétně si na to stěžují u čokolády, granulovaného kakaa, zmrzliny nebo dětské výživy,“ řekla CNN Prima NEWS vedoucí jedné prodejny.

Výrobci snížení gramáže odůvodňují zvýšením cen kakaa. „Cena kakaa rostla i pětinásobně a výrobce se musí rozhodnout, zda půjde do zvyšování cen, nebo upraví gramáž výrobku. Rozhodování nikdy není snadné,“ sdělila mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková.

Podle agrárního analytika Petra Havla však ke zdražení čokolády dojde v každém případě. „Bude probíhat postupné zdražování. Čím větší obsah kakaa produkt bude mít, tím bude větší pravděpodobnost navýšení ceny. Meziročně na konci letošního roku můžeme vidět i nárůst nad 10 procent,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy se ale v případě smršťování balení jedná o neférovou praktiku. „Výrobce by měl mít povinnost se sám ‚napráskat, protože by bylo správné a lidem by pomohlo, kdyby se jim to řeklo,“ dodal Prouza. Takové nařízení začne od července nově platit třeba ve Francii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor na falešné slevy, varuje obchodní inspekce. Expert poradil, jak prodejcům nenaletět

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie