Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Smrtelné onemocnění, které často neodhalí ani lékaři. Jaké jsou příznaky plicní hypertenze?

Plicní hypertenze je způsobena vysokým krevním tlakem v plicních cévách, což zvyšuje námahu pravé srdeční komory, stojí například na webových stránkách Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Onemocnění má více forem. Velmi závažná je plicní arteriální hypertenze, která může vést až k selhání srdce a smrti pacienta. „Čím dříve se podaří nemoc odhalit, tím dříve ji můžete léčit […]
Menej ako 1 min. min.

Plicní hypertenze je způsobena vysokým krevním tlakem v plicních cévách, což zvyšuje námahu pravé srdeční komory, stojí například na webových stránkách Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Onemocnění má více forem. Velmi závažná je plicní arteriální hypertenze, která může vést až k selhání srdce a smrti pacienta.

„Čím dříve se podaří nemoc odhalit, tím dříve ji můžete léčit a můžete zabránit jejímu zhoršování,“ říká pro CNN pneumolog a výzkumný pracovník společnosti National Jewish Health Tim Lahm.

Některé formy onemocnění, jako je například zmíněná plicní arteriální hypertenze, postihuje více ženy. Podle Lahma je důležité, aby znaly rizika a příznaky onemocnění, mezi které patří dušnost, únava, přibývání na váze, otoky břicha nebo dolních končetin, bolest na hrudníku nebo nepravidelný srdeční tep. Lahm upozorňuje, že všechny tyto příznaky jsou nespecifické a mohou být ignorovány nebo mylně diagnostikovány jako něco jiného, například v souvislosti s těhotenstvím.

„Lékaři si myslí, že pacienti mají běžnější příznaky, jako je astma nebo někdy dokonce úzkost. Takže chybná diagnóza je velmi častá. A to je opět problém, protože máme co do činění s onemocněním, které je progresivní. Pokud se neléčí, stav se zhorší,“ vysvětluje Lahm.

Léky na plicní hypertenzi existují. Stále se ale pracuje na vývoji cílené léčby, která by zabránila progresi nemoci nebo ji úplně zastavila. „Je to léčitelné, a my opravdu doporučujeme pacientům, aby v případě, že se u nich objeví první příznaky, co nejdříve vyhledali lékařskou péči,“ dodává Lahm. Stejného názoru jsou i odborníci z pražského IKEM. „Léčba plicní hypertenze je nejúspěšnější, jestliže se podaří identifikovat a odstranit její příčinu ještě před ireverzibilním (trvalým) poškozením plicního cévního řečiště,“ uvádí se na stránkách zařízení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na špatném stavu zdravotnictví nese vinu i opozice, řekl Prymula. Kdy očekává náraz do zdi?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie