Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Smutek u Obamů: Zemřela matka bývalé první dámy. Co o ní napsal exprezident?

„Moje maminka Marian Robinsonová byla mou oporou a vždycky tu pro mě byla, ať jsem potřebovala cokoli. Byla prostě takovou pevnou oporou pro celou rodinu a jsme zdrceni, že dnes zemřela,“ napsala Michelle Obamová na síti X. Exprezident Obama ve svém příspěvku uvedl, že „vždy byla a bude jen jedna Marian Robinsonová“ s tím, že se […]
Menej ako 1 min. min.

„Moje maminka Marian Robinsonová byla mou oporou a vždycky tu pro mě byla, ať jsem potřebovala cokoli. Byla prostě takovou pevnou oporou pro celou rodinu a jsme zdrceni, že dnes zemřela,“ napsala Michelle Obamová na síti X. Exprezident Obama ve svém příspěvku uvedl, že „vždy byla a bude jen jedna Marian Robinsonová“ s tím, že se rodina bude snažit žít podle jejího příkladu.

Marian Lois Shields Robinsonová se narodila v roce 1937 v Chicagu a vyrůstala jako jedna ze sedmi sourozenců v jižní části města. V nekrologu, který napsala její rodina, byla popsána jako milující, moudrá a rozhodná matka, tchyně a babička. Jedním z jejích hesel bylo „rodiče nevychovávají děti, vychovávají malé lidi“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dům ze Sám doma je na prodej za astronomickou částku. Uvnitř je basketbalové hřiště i kino

Její otec nesměl kvůli barvě pleti vstoupit do odborů ani pracovat ve větších stavebních firmách, a proto si „vypěstoval nedůvěru ke světu, který pro něj zdánlivě neměl místo“, uvedla rodina. Přesto se její dcera a zeť dostali do Bílého domu, když se Barack Obama stal prvním černošským prezidentem USA.

Robinsonová dva roky studovala, aby se stala učitelkou, ale podle svého syna z finančních důvodů musela studium přerušit; později pracovala jako sekretářka. Dceru Michelle a syna Craiga v Chicagu vychovávala se svým manželem Frasierem Robinsonem, kterého si vzala v roce 1960.

„O volební noci v roce 2008, když přišla zpráva, že Barack brzy převezme tíhu světa, byla u toho a držela ho za ruku,“ uvedla rodina. Na snímku pořízeném o volební noci, kdy se její zeť zapsal do historie jako první černošský prezident USA, Robinsonová sedí s Obamou na pohovce, drží ho za ruku a společně sledují sčítání hlasů.

V Bílém domě si chtěla sama prát

Robinsonová se přestěhovala do Bílého domu po „zdravém pošťouchnutí“ ze strany Baracka a Michelle Obamových, kteří ji spolu se svými dcerami Maliou a Sashou „potřebovali“, uvádí se ve smutečním oznámení.

V rozhovoru s televizí CBS Robinsonová uvedla, že se musela přestěhovat do Washingtonu, protože cítila, že její dceru a zetě čeká „velmi těžký život“. „Měla jsem strach o jejich bezpečí,“ řekla. „Měla jsem strach o svá vnoučata. To mě přimělo přestěhovat se do Washingtonu,“ dodala. Během svého života v Bílém domě podle svých slov trvala na tom, že si bude sama prát.

Celý život do té doby prožila v Chicagu, do zahraničí se poprvé letecky podívala v roce 2009, když s Obamovými zamířila prezidentským speciálem Air Force One do Francie. Obama kdysi svou tchyni označil za nejméně okázalého člověka, kterého zná.

„Místo toho, aby se bavila s držiteli Oscarů nebo laureáty Nobelovy ceny, raději trávila čas nahoře u televize u své ložnice s velkými okny s výhledem na Washingtonův monument,“ uvedla rodina v prohlášení. Jediným hostem, se kterým vyjádřila přání setkat se osobně, byl podle rodiny papež.

Během osmiletého pobytu v Bílém domě se Robinsonová často vydávala za brány prezidentského sídla, aby si v blízkých obchodech koupila přáníčka, a někdy ji ostatní zákazníci poznávali s tím, že se podobá matce první dámy. „To se mi stává často,“ odpovídala jim s úsměvem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump je vinen, rozhodla porota. Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, řekl exprezident

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie