Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sněhová kalamita zasáhla Česko. Napadlo až 15 centimetrů sněhu, hrozí komplikace v dopravě

Na Šumavě a ve vyšších polohách Jihočeského kraje napadlo do rána 10 až 15 centimetrů sněhu. Silničáři ráno prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od pátečních 22:00 udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimperk. Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé. Informovala Andrea […]
Menej ako 1 min. min.

Na Šumavě a ve vyšších polohách Jihočeského kraje napadlo do rána 10 až 15 centimetrů sněhu. Silničáři ráno prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od pátečních 22:00 udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimperk. Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé. Informovala Andrea Sáčková ze Správy údržby silnic Jihočeského kraje. V ostatních částech kraje jsou dešťové přeháňky, silnice jsou vlhké.

ČTĚTE TAKÉ: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

„Sněhové přeháňky se mohou objevovat v polohách nad 700 až 800 metrů nad mořem a sníh bude zůstávat v polohách 900 až 1 000 metrů nad mořem kvůli nižším teplotám. Přes den čekáme většinou dešťové přeháňky, v polohách nad 600 metrů nad mořem pak sněhové,“ poznamenal František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Sníh zkomplikoval situaci i v Krkonoších, kde napadlo místy až deset centimetrů sněhu. Vhodné podmínky pro lyžování zde ale nečekejte. „Na sjezdovkách je spíše jen poprašek a konkrétně na Javorníku se nerozjely ani vleky,“ poznamenal reportér CNN Prima NEWS Bohuslav Štěpánek

Opatrní by však měli být motoristé, zejména ti, kteří už auta přezuli na letní pneumatiky. Sníh totiž leží i na hlavních tazích. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov, vyplývá z dopravních informací. Žádné problémy ale zatím podle policie hlášené nejsou.

Sněhové přeháňky budou slábnout večer a v noci na neděli. Od půlnoci na neděli pak začne platit výstraha před mrazem, kdy teploty v noci a ráno mohou klesnout až na pět stupňů pod bod mrazu. Takový mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

Meteorologové zaznamenávali od začátku dubna opakovaně po celé zemi vysoké teplotní rekordy. V neděli 7. dubna byl první letošní tropický den, kdy teploty dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Denní maxima se blížila ke 30 stupňům Celsia i v dalších dnech první poloviny dubna. Teď podle Českého hydrometeorologického ústavu proudí do Česka studený vzduch od severu, v noci na neděli i na pondělí má mrznout. Na horách může za víkend napadnout až 40 centimetrů sněhu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě. Radši teď chodím bos, popisuje Čech ze zatopené Dubaj

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie