Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Socha sediaceho dievčaťa prejde rekonštrukciou

Socha sediaceho dievčaťa na Ulici A. Dubčeka prejde vďaka žiarskej rodine rekonštrukciou. Socha bola roky v dezolátnom stave, čoskoro sa to však zmení. Sochu dievčaťa z fontány na Ulici A. Dubčeka vytvorila známa sochárka Jarmila Podzimková Mráčková, ktorá je zároveň autorkou ďalších diel, ako napríklad Matka s dieťaťom v náručí v Ostrom Grúni, pamätníka k […]
Menej ako 1 min. min.

Socha sediaceho dievčaťa na Ulici A. Dubčeka prejde vďaka žiarskej rodine rekonštrukciou. Socha bola roky v dezolátnom stave, čoskoro sa to však zmení.

Sochu dievčaťa z fontány na Ulici A. Dubčeka vytvorila známa sochárka Jarmila Podzimková Mráčková, ktorá je zároveň autorkou ďalších diel, ako napríklad Matka s dieťaťom v náručí v Ostrom Grúni, pamätníka k oslave SNP Zaťaté päste na Brode pri Horných Hámroch a mnohých ďalších.

Socha bola roky bez hlavy, pričom niektorí ľudia si mysleli, že ju zničili vandali. Zaujímavosťou je, že ju skrývala dôchodkyňa, ktorá nechcela, aby sa zničila. Keď ju v roku 2014 začali renovovať, prezradila, že ju má ona. Teraz však absolvuje svoju druhú rekonštrukciu, ktorú zaplatí rodina z nášho mesta, ktorá si neželá byť menovaná.

„Prostredníctvom sociálnych sietí sme sa obrátili aj na obyvateľov nášho mesta. Keďže nedisponujeme materiálmi ani dobovými fotografiami, ako vyzeralo toto dielo v pôvodnom stave a radi by sme tejto rodine vyšli v ústrety, požiadali sme obyvateľov, aby pozreli, či nemajú vo svojich vlastných archívoch fotografie so sochou dievčaťa v pôvodnom, kompletnom stave. Materiály by významne pomohli pri reštaurovaní diela,“ povedal Martin Baláž, vedúci kancelárie primátora mesta Žiar nad Hronom.

Pokiaľ vlastníte nejaké fotografie, môžete nám ich poslať v digitálnej podobe alebo doniesť osobne na mestský úrad, alebo do redakcie Mestských novín, kde ich zoskenujeme a poskytneme reštaurátorovi. Za akúkoľvek pomoc vám vopred ďakujeme.

(kh)

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie