Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Španělsko rozšiřuje eutanazii i na psychicky nemocné

Jedna země za druhou výrazně změkčuje zákon o eutanázii. Velmi široce pojatá je již nejen v Kanadě, Belgii či Holandsku, kde je tato skutečnost známa, ale také ve Francii a nyní i ve Španělsku. Lze očekávat, že se tyto zákony začnou v rámci EU postupně sjednocovat. Všude to začalo stejně: nejprve byl zákon zaveden jen […]
Menej ako 1 min. min.

Jedna země za druhou výrazně změkčuje zákon o eutanázii. Velmi široce pojatá je již nejen v Kanadě, Belgii či Holandsku, kde je tato skutečnost známa, ale také ve Francii a nyní i ve Španělsku. Lze očekávat, že se tyto zákony začnou v rámci EU postupně sjednocovat.

Všude to začalo stejně: nejprve byl zákon zaveden jen pro velmi těžce nemocné, kteří již neměli šanci na vyléčení, s čímž souhlasila většina lidí. Nicméně postupně se zákony o eutanazii uvolňují na stále širší škálu zdravotních problémů, ale i co se věkové hranice týká.

Například v Holandsku či Kanadě se smí nechat zabít i nezletilec. V Kanadě je již eutanázie nabízena ne jako poslední, ale mnohdy jako první možnost řešení jakýchkoli problémů.

Zabít se dnes může nechat nejen těžce nemocný, ale také invalida, který jinak žije celkem slušným životem, ale také psychicky nemocný či velmi chudý člověk. Škála potíží, se kterými si můžete v některých zemích požádat o asistovanou smrt se velmi rozšiřuje a padají už i velmi bizarní návrhy, které jsou sice zatím tabu, ale otázka je, na jak dlouho.

Například se již uvažuje o tom, že by se měl nechat zabít od určitého věku každý, aby nezatěžoval sociální a zdravotní systém. Jiný návrh, který již nemá mnohde daleko k realizaci, počítá s tím, že od jistého věku (většinou od 70 – 75 let) by se již nemocný neudržoval při životě, ale v případě jakýchkoli zdravotních problémů by se bez léčby nechal zemřít.

Eutanázie v zemích, kde je schválena, stále častěji míří i na psychicky nemocné. Nově se tento zákon schválil ve Španělsku.

Navzdory opačnému rozhodnutí Ústavního soudu španělská vláda potvrdila, že její nedávný zákon o eutanazii umožňuje asistovanou sebevraždu duševně nemocným.

Vláda připravuje změny v oficiálním manuálu osvědčených postupů eutanazie, aby vyjasnila aplikaci zákona, a tím usnadnila eutanazii osob trpících různými psychiatrickými stavy.

„Nebylo pochyb o tom, že duševní choroba může motivovat pacientovu žádost o eutanazii v souladu s tím, co bylo obsaženo v organickém zákoně o regulaci eutanazie,“ uvedla Nuria Terribasová, místopředsedkyně Komise pro záruku a hodnocení eutanazie v Katalánsku.

Tyto poznámky byly proneseny minulý týden na konferenci o právu a zdraví, jak informoval odborný časopis Diario Medico.

Terribasová vysvětlila, že aplikace zákona se stala nejasnou po rozhodnutí Ústavního soudu. Strana VOX zpochybnila ústavnost zákona o eutanazii před tamním ústavním soudem, jak to umožňuje španělské právo.

Soud vrátil rozhodnutí, které považovalo zákon za ústavní, ale shledal, že vylučuje eutanazii v případech duševních chorob a omezuje tuto praxi na vážné fyzické situace.

Vláda premiéra Pedra Sáncheze však s výkladem nesouhlasí. V důsledku toho její byrokraté revidují příručku osvědčených postupů pro eutanazii, aby bylo jasné, za jakých okolností může být eutanazie provedena u osoby trpící duševním, nikoli fyzickým stavem.

První návrh revidovaných pokynů byl předložen deníku Diario Medico.

Podle publikace se v návrhu manuálu uvádí:

Organický zákon o regulaci eutanazie (LORE) nevylučuje duševní onemocnění a umožňuje lidem s nesnesitelným stavem v důsledku přítomnosti duševní nemoci požádat o PAM (poskytnutí pomoci zemřít) za stejných podmínek jako ti, jejichž utrpení pochází ze somatického onemocnění.

„Je nutné důkladné psychopatologické vyšetření, aby se identifikovali ti, kteří by mohli mít prospěch z pomoci při umírání,“ uvádí se v revidovaném manuálu a výslovně vylučuje „ty, kteří vykazují mírné nebo středně závažné příznaky deprese nebo úzkosti, protože tyto stavy jsou předmětem léčby a zlepšení.“

Doporučuje, aby lékař, který pacienta viděl delší dobu – ať už rodinný lékař nebo psycholog – posoudil pacienta a jeho žádost o eutanazii, nejlépe po konzultaci s psychiatrem. Vývoj kategorie „PAM“ ve španělském právu ji přibližuje kontroverzní praxi „lékařské pomoci při umírání“ (MAiD) v Kanadě, kterou kritici obviňují z plíživého rozšiřování rozsahu pacientů, kteří nyní eutanazii podstupují.

To, že španělská vláda trvá na zrušení rozhodnutí svého vlastního ústavního soudu, je dalším flagrantním porušením demokratických norem a zdravého morálního rozumu…

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie