Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Španielsko a Nórsko oficiálne uznali Palestínu ako samostatný štát

Španielsko v utorok oficiálne uznalo palestínsky štát. Do platnosti vstúpil aj rovnaký krok Nórska a v utorok by to malo urobiť aj Írsko, píše agentúra AFP. Hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegría krok svojej krajiny označila za historický deň. Španielsky premiér už predtým uviedol, že hlavným cieľom je pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť mier. “Nie je to […]
Menej ako 1 min. min.

Španielsko v utorok oficiálne uznalo palestínsky štát. Do platnosti vstúpil aj rovnaký krok Nórska a v utorok by to malo urobiť aj Írsko, píše agentúra AFP.

Hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegría krok svojej krajiny označila za historický deň. Španielsky premiér už predtým uviedol, že hlavným cieľom je pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť mier. “Nie je to rozhodnutie, ktoré prijímame voči niekomu. Už vôbec nie voči Izraelu,” dodal.

Nórsko predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej žiadosti odovzdalo v nedeľu, do platnosti však toto rozhodnutie vstúpilo v utorok.

Izrael reaguje na uznanie Palestíny, obmedzil služby španielskych diplomatov

Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide to označil za špeciálny deň v nórsko-palestínskych vzťahoch. “Nórsko je už viac než 30 rokov jedným z najhorlivejších zástancov palestínskeho štátu,” povedal.

Írsky premiér Simon Harris pred utorkovým zasadnutím vlády povedal, že uznanie palestínskeho štátu je dôležitá chvíľa s cieľom udržiavať nažive nádej na dvojštátne riešenie.

Dublin, Madrid a Oslo sú presvedčené, že ich iniciatíva má symbolický vplyv, ktorý by mohol povzbudiť aj ďalšie krajiny, aby nasledovali ich príklad.

Palestínska samospráva sa pripravuje na správu Pásma Gazy, uviedol premiér Mustafa

Uznanie palestínskeho štátu tieto tri krajiny oznámili ešte minulý týždeň. Izrael reagoval so znepokojením a jeho diplomatické vzťahy s týmito krajinami – najmä so Španielskom.

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v utorok oznámil, že jeho krajina, Írsko i Nórsko budú spoločne “pokojne ale rázne” reagovať na rozhnevanú reakciu Izraela na ich rozhodnutie uznať palestínsky štát.

Palestínsky štát už uznali desiatky krajín, zatiaľ tak však neurobila žiadna významná západná mocnosť.

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie