Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Španielsko sa pridá k sporu v Haagu o to, či Izrael pácha genocídu

Španielsko sa pridá k sporu na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) o tom, či Izrael pri bojoch v Pásme Gazy dopúšťa genocídy na palestínskom obyvateľstve. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to dnes povedal šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares. Podľa neho tým chce Madrid podporiť prácu ICJ a dodržiavanie jeho predbežných nariadení, píše španielska tlač. Medzi španielskymi […]
Menej ako 1 min. min.

Španielsko sa pridá k sporu na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) o tom, či Izrael pri bojoch v Pásme Gazy dopúšťa genocídy na palestínskom obyvateľstve. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to dnes povedal šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares.

Podľa neho tým chce Madrid podporiť prácu ICJ a dodržiavanie jeho predbežných nariadení, píše španielska tlač. Medzi španielskymi vládnymi politikmi vyvolal ostrú kritiku nočný izraelský úder na školu v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy, ktorý podľa rôznych zdrojov stál život vyše 30 ľudí.

“Španielsko sa zúčastní na konaní na Medzinárodnom súdnom dvore, ktoré kvôli situácii v Pásme Gazy iniciovala Juhoafrická republika,” oznámil dnes Albares. Členská krajina Európskej únie sa ku kroku podľa neho rozhodla po udalostiach z posledných dní, keď podľa Madridu začalo byť zjavné, že Izrael obchádza predbežné opatrenia ICJ.

Pri izraelskom útoku na školu spravovanú OSN zahynuli desiatky ľudí

Tribunál napríklad na konci mája nariadil Tel Avivu, aby zastavil vojenskú ofenzívu v Rafahu na juhu Pásma Gazy a nevykonával tam vojenské operácie, ktoré by mohli viesť k zničeniu palestínskej populácie. Izraelská armáda však s tým, že palestínskej populácii zničenie nehrozí, od svojej ofenzívy v oblasti neupustila.

ICJ už skôr Izrael vyzval, aby neobmedzoval prísun humanitárnej pomoci, kvôli pokračujúcim bojom sa ale prudko zhoršila humanitárna situácia v Pásme Gazy, kde podľa vyhlásenia agentúr OSN z tohto týždňa hrozí polovici obyvateľstva, čo je zhruba jeden milión ľudí, hladomor.

Podľa Albaresa sa dnešným krokom Španielsko nevyjadruje k tomu, či Izrael pácha v Pásme Gazy genocídu. Je podľa neho na súde rozhodnúť, či Izrael porušuje medzinárodný dohovor o genocíde.

Samostatná Palestína vs. plná podpora Izraela. Ako konflikt v Gaze polarizuje svetovú verejnosť?

Albares vec oznámil na tlačovej konferencii, zvolanej len s veľmi krátkym časovým predstihom. Kritiku niektorých španielskych vládnych predstaviteľov vyvolal izraelský úder na školu v Pásme Gazy z dnešnej noci.

Podľa rôznych zdrojov zomrelo na mieste 30 až 45 ľudí. V škole sa podľa agentúry AP ukrývali ľudia, ktorí museli kvôli bojom opustiť svoje domovy. Izraelská armáda uviedla, že na mieste zabila 20 až 30 bojovníkov hnutia Hamas a Palestínskeho islamského džihádu. Kvôli úderu dnes vicepremiérka Yolanda Díazová navrhla odvolanie španielskej veľvyslankyne v Izraeli.

Podobný krok ako dnes Španielsko oznámilo na konci marca aj Írsko. Dublin a Madrid sa spolu s Nórskom a Slovinskom v máji rozhodli uznať samostatný Palestínsky štát. Chcú tak prispieť k dvojštátnemu riešeniu konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Krok prijala izraelská vláda s veľkou nevôľou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie