Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sparta vstoupila do milionářské Ligy mistrů ve velkém stylu. Výhru režírovaly zahraniční posily

Letenští stylově oslavili návrat do elitní soutěže po 19 letech. Do Ligy mistrů se dostali přes tři předkola. V hlavní fázi Ligy mistrů zvítězili po 14 zápasech a poprvé od prosince 2003. Zároveň jim dnešní triumf vynesl 2,1 milionu eur (přes 52 milionů korun). Jen postupem mezi elitu si obhájci českého titulu přišli na 18,62 […]
Menej ako 1 min. min.

Letenští stylově oslavili návrat do elitní soutěže po 19 letech. Do Ligy mistrů se dostali přes tři předkola. V hlavní fázi Ligy mistrů zvítězili po 14 zápasech a poprvé od prosince 2003. Zároveň jim dnešní triumf vynesl 2,1 milionu eur (přes 52 milionů korun). Jen postupem mezi elitu si obhájci českého titulu přišli na 18,62 milionu eur (více než 466 milionů korun).

ČTĚTE DÁLE: Statisícové pokuty za použití pyrotechniky. Disciplinární komise trestá Slavii a Spartu

„Musím říct, že to nebylo snadné. Byl bych opravdu hloupý, kdybych řekl, že to v některých zápasech Ligy mistrů bude jednoduché. Mám velký respekt k Salcburku a jejich způsobu hry. Dnes jsme to takticky zvládli dobře, udrželi jsme je od velkých šancí. Musím kluky pochválit za to, jak zůstali disciplinovaní,“ řekl dánský trenér Sparty Lars Friis na tiskové konferenci.

Dalším soupeřem Pražanů bude Stuttgart, na jehož stadionu se představí 1. října. Svěřenci dánského trenéra Larse Friise vyzvou v novém formátu soutěže i Manchester City, Brest, Atlético Madrid, Feyenoord Rotterdam, který vede jejich někdejší kouč Brian Priske, Inter Milán a Leverkusen.

Sparta nenašla přemožitele ani ve 14. soutěžním utkání v ročníku, přičemž 12 z nich vyhrála, a v 13 z nich dala minimálně dva góly. Salcburku nepodlehla ani ve třetím pohárovém utkání a opět neinkasovala. V srpnu 1997 přes něj přešla do skupiny LM. Také tehdy mužstvo z Mozartova města zdolala na Letné 3:0.

Liga mistrů od této sezony probíhá ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v ligové fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho osm přímo do osmifinále. Každý sehraje čtyři duely doma a stejný počet venku. Pražané startují v hlavní fázi soutěže podeváté, Salcburk posedmé, z toho ale v šesté sezoně po sobě.

Sparťané nastoupili bez zraněného dánského stopera Sörensena. Naopak finský záložník Kairinen v zahajovací jedenáctce Pražanů nechyběl, přestože se na reprezentačním srazu zranil a do úvodních dvou utkání Ligy národů za finskou reprezentaci nezasáhl.

Pro oba týmy, které na sebe narazily v červenci v přípravě (2:2), šlo o první soutěžní zápas po reprezentační přestávce, jelikož víkendové ligové generálky jim zhatilo nepříznivé počasí.

Od úvodního výkopu bylo na úřadujících českých mistrech cítit velké odhodlání, které po 108 sekundách přetavili v branku. Odražený balon se dostal k Haraslínovi, jehož střelu ještě Blaswich vyrazil, na Kairinenovu dorážku však nestačil. Pětadvacetiletý středopolař se dočkal první trefy v dresu Pražanů od loňského října. Zároveň dostal do varu vyprodanou Letnou, kde diváci vytvořili mimořádně hlučnou atmosféru.

„Gól v Lize mistrů znamená hodně. Už jen zahrát si ji je sen. Ani jsem si upřímně nedokázal sám sebe představit, jak v Lize mistrů dávám gól. Je to úžasný pocit. Ještě úžasnější pocit ale pramení z předvedeného výkonu a zisku tří bodů,“ prohlásil Kairinen.

O chvilku později Haraslín zkusil obstřelit vyběhnutého gólmana hostů, jenže minul. Stejně dopadla i Olatunjiho hlavička po Preciadově centru. V 17. minutě zmařil radost z vyrovnání Salcburku ofsajd. Po špatné rozehrávce hostů, kteří v minulé sezoně rakouské ligy skončili druzí a nenavázali na 10 titulů za sebou, postupoval dopředu Haraslín, před vápnem však zamířil mimo tři tyče.

Ve 42. minutě domácí navýšili náskok. Stoper a kapitán Panák dlouhým nákopem našel Olatunjiho, jenž z úhlu překonal Blaswiche. Nigerijský útočník se dočkal pátého zásahu v soutěžním ročníku.

V 58. minutě Letná opět gólově slavila. Olatunji obral o balon Piatkowského, nahrál Lacimu, který si položil na zem tři hráče včetně gólmana a pohodlně zakončil do odkryté branky. Albánský reprezentant dal za Spartu první gól od loňského září. „Musím poděkovat Victorovi, protože místo střely mi přihrál. Pak jsem to udělal chytře, když jsem si položil hráče na zem,“ popsal Laci.

V 76. minutě Birmančevič postupoval ze strany, na Blaswiche ale nevyzrál. Velkou příležitost zahodil zblízka i střídající sparťan Krasniqi. Letenští doma neprohráli ani pátý pohárový duel s některým z rakouských celků.

„Známe Spartu velmi dobře, hráli jsme s ní v přípravě. Víme, jak jsou fyzicky silní, zvlášť když hrají do otevřeného prostoru, přesně to jim hraje do karet. Jsou nebezpeční a upřímně si myslím, že hodně týmům způsobí velké potíže, zejména doma,“ prohlásil kouč Salcburku Pep Lijnders.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budoucnost českého sportu v ohrožení? Většina dětí o něj nemá zájem, ukazují alarmující čísla

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie