Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spása pro Babiše. Úspěch Přísahy a Motoristů pomůže hlavně ANO

Koaliční partneři se totiž doposud hnutí ANO hledali jen těžko. V opozici jsou babišovci ve Sněmovně jen s SPD. A část politiků ANO koalici s hnutím Tomia Okamury odmítá. Pokud by Přísaha a Motoristé zopakovali svůj úspěch i ve sněmovních volbách, ANO má vyhráno. „Na rozdíl od této vlády jsou to lidé (Přísaha a Motoristé, pozn. red.), s nimiž […]
Menej ako 1 min. min.

Koaliční partneři se totiž doposud hnutí ANO hledali jen těžko. V opozici jsou babišovci ve Sněmovně jen s SPD. A část politiků ANO koalici s hnutím Tomia Okamury odmítá. Pokud by Přísaha a Motoristé zopakovali svůj úspěch i ve sněmovních volbách, ANO má vyhráno.

„Na rozdíl od této vlády jsou to lidé (Přísaha a Motoristé, pozn. red.), s nimiž se dá mluvit. Našimi koaličními partnery mohou být strany, které se ztotožní s naším programem. Hnutí ANO bylo vždycky pro lidi a měli jsme konkrétní výsledky,“ prohlásil Babiš v rozhovoru pro Deník.

ČTĚTE TAKÉ: Návrat KSČM. Nemají hospodu, obchod ani hasiče a volí komunisty. Poráží i ANO

Jeho slova pro CNN Prima NEWS potvrdil i první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Budeme po volbách jednat s tím, kdo se přizpůsobí našemu programu. Nechci dopadnout jako ODS, která na svůj program kapitulovala. Udělali podvod a voliči vám to sečtou. Ten, kdo bude připraven přizpůsobit se našemu programu – do značné míry, a bude respektovat náš program, s tím budeme jednat. To je ta nejelementárnější věc,“ prohlásil Havlíček.

Doteď jsme mířili spíše k ODS bez Fialy, ale teď vidíme i alternativy jinde.

To, že se o koalici ANO s Přísahou či Motoristy otevřeně mluví, potvrdily CNN Prima NEWS dva zdroje z hnutí, které si nepřály být jmenovány. „Po evropských volbách vypadají Motoristé sobě a Přísaha asi jako nelepší volba. SPD nebyl spolehlivý partner, navíc nemáme sladěné programy. Doteď jsme mířili spíše k ODS bez Fialy, ale teď vidíme i alternativy jinde,“ řekl redakci jeden z poslanců blízký vedení.

Další ze zdrojů uvedl, že Přísaha byla ve hře už v minulých sněmovních volbách, jenže se nakonec těsně do Sněmovny nedostala. „Z toho, co vím, byl (předseda Přísahy Robert Šlachta, pozn. red.) připravený případnou koalici upéct. Ale o kousek mu to nevyšlo. Myslím, že po evropských volbách už si druhou šanci nenechá utéct, ale potřebuje k tomu i Motoristy sobě. Jinak hrozí, že znovu skončí pod čarou,“ komentoval zdroj.

Benda: Zahradil u Turka? Je to za hranou

„Nadbíhání“ novým subjektům sleduje i vládní koalice. „Babiš dělá vše pro to, aby mohla vzniknout koalice s Přísahou a Motoristy. Ale měli by pochopit, že Babiš si je vezme do případné koalice jen na chvilku a vysaje jejich voliče, jako to udělal se všemi stranami, se kterými vládnul,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr pro vědu a výzkum Marek Ženíšek (TOP 09).

Jeho strana by si prý koalici s Přísahou a Motoristy představit neuměla. „Pokud by některé strany z koalice Spolu chtěly, TOP 09 by toho nemohla být součástí,“ reagoval Ženíšek. Narážel tak na blízkost s některými politiky ODS.

Motoristé sobě si přezdívají „ODS revival“. Vede je Petr Macinka, který 16 let spolupracuje s exprezidentem Václavem Klausem. Po eurovolbách se u Motoristů ve štábu objevil končící europoslanec Jan Zahradil, který Přísahu a Motoristy označuje za možné spojence.

Podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy jsou ale takové úvahy ve straně ojedinělé. „Jan Zahradil je dlouholetý zasloužilý člen ODS, v tuto chvíli bez reálného vlivu. Jeho teatrální výlet za pány Šlachtou a Turkem byl velmi nešťastný. Opravdu velmi nešťastný. A pro nás velmi poškozující. Je to součást nějaké provokace Jana Zahradila. Někteří lidé tak trochu neumějí odcházet,“ prohlásil Benda v rozhovoru pro Aktuálně.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie