Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Špenátová polievka so syrom

Špenátová polievka so syrom je lahodné jedlo, ktoré kombinuje jemnosť špenátu s krémovou chuťou syra. Táto polievka nie je len skvelým spôsobom, ako si vychutnať zeleninu, ale tiež ponúka množstvo zdravotných výhod, ktoré špenát prináša. Špenát je bohatý na vitamíny A, C, K a kyselinu listovú, ako aj na železo, vápnik a antioxidanty. Tieto živiny […]
Menej ako 1 min. min.

Špenátová polievka so syrom je lahodné jedlo, ktoré kombinuje jemnosť špenátu s krémovou chuťou syra. Táto polievka nie je len skvelým spôsobom, ako si vychutnať zeleninu, ale tiež ponúka množstvo zdravotných výhod, ktoré špenát prináša. Špenát je bohatý na vitamíny A, C, K a kyselinu listovú, ako aj na železo, vápnik a antioxidanty. Tieto živiny pomáhajú posilňovať imunitný systém, zlepšujú zdravie kostí a podporujú celkové zdravie srdca.

Polievky sú vynikajúcou voľbou na rôzne príležitosti, či už ide o ľahký obed, výdatnú večeru alebo predjedlo pri slávnostných udalostiach. Špenátová polievka so syrom sa ľahko prispôsobí rôznym preferenciám – môžete ju podávať hustú a krémovú, alebo ju zriediť podľa chuti. Pridaním syra do tejto polievky získate lahodnú a sýtu konzistenciu, ktorá z nej robí dokonalý komfortný pokrm.

História špenátovej polievky siaha do stredoveku, kedy bol špenát dovezený do Európy z Perzie a postupne sa stal populárnym v kuchyniach po celom kontinente. Špenát bol často používaný v rôznych pokrmoch, vrátane polievok, šalátov a príloh. Jeho výrazná zelená farba a jemná chuť ho robia ideálnou zložkou pre mnoho receptov.

Špenátová polievka so syrom je tiež veľmi flexibilná, pokiaľ ide o ingrediencie. Môžete pridať rôzne druhy syrov podľa vašej chuti, či už je to parmezán, eidam, čedar alebo gorgonzola, čím dodáte polievke rôzne chuťové odtiene. Pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu, je možné použiť nízkotučné mlieko alebo smotanu, prípadne nahradiť klasický syr vegánskym variantom.

Tento recept na špenátovú polievku so syrom je jednoduchý a rýchly na prípravu, takže ho zvládne každý, aj začiatočník v kuchyni. Polievka je výborným spôsobom, ako zahrnúť viac zeleniny do vášho jedálnička a zároveň si pochutnať na niečom lahodnom a výživnom.

Príprava tejto polievky tiež poskytuje príležitosť experimentovať s rôznymi príchuťami a textúrami, čo z nej robí skvelý základ pre kulinárske kreatívne výtvory. Či už ju podávate ako samostatné jedlo, alebo ako súčasť väčšieho menu, špenátová polievka so syrom určite poteší každého, kto si ju vychutná.

Recept Špenátová polievka so syrom

Ingrediencie

500 g čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený)

1 stredne veľká cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 stredne veľký zemiak

1 liter zeleninového vývaru

200 ml smotany na varenie

100 g strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán alebo eidam)

2 lyžice olivového oleja alebo masla

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Muškátový orech podľa chuti (voliteľné)

Citrónová šťava podľa chuti (voliteľné)

Postup

Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na jemno. Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Špenát dôkladne umyjeme a osušíme. Ak používame mrazený špenát, necháme ho rozmraziť a vytlačíme z neho prebytočnú vodu.

V hrnci rozpálime olivový olej alebo roztopíme maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opečieme do sklovita. Pridáme nakrájané zemiaky a krátko orestujeme.

Prilejeme zeleninový vývar a privedieme k varu. Varíme na strednom ohni približne 10-15 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Pridáme špenát do polievky a varíme ďalších 5 minút.

Polievku stiahneme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme polievku do hladka. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť klasický stolný mixér, ale polievku mixujeme po častiach.

Polievku opäť postavíme na mierny oheň. Pridáme smotanu a strúhaný syr a miešame, kým sa syr nerozpustí. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orechom. Ak chceme, môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy pre osvieženie.

Polievku podávame horúcu, môžeme ju ozdobiť strúhaným syrom alebo krutónmi.

Špenátová polievka so syrom otázky a odpovede

Môžem použiť mrazený špenát namiesto čerstvého?

Áno, mrazený špenát je vynikajúcou náhradou čerstvého špenátu. Stačí ho rozmraziť a odstrániť prebytočnú vodu pred pridaním do polievky.

Aký syr je najvhodnejší na túto polievku?

Na túto polievku môžete použiť rôzne druhy syrov podľa vašej chuti. Najčastejšie sa používajú parmezán, eidam, čedar alebo gorgonzola. Každý syr dodá polievke inú chuťovú dimenziu.

Môžem použiť nízkotučnú smotanu alebo mlieko?

Áno, nízkotučná smotana alebo mlieko sú vhodné alternatívy, ak chcete znížiť obsah tuku v polievke. Polievka bude o niečo menej krémová, ale stále chutná.

Ako môžem polievku zriediť, ak je príliš hustá?

Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať viac zeleninového vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Polievku dôkladne premiešajte a nechajte ju opäť prevariť.

Môžem pridať ďalšiu zeleninu do tejto polievky?

Áno, môžete pridať ďalšiu zeleninu, ako napríklad mrkvu, zeler alebo pór. Nakrájajte ich na malé kúsky a pridajte do polievky spolu so zemiakmi.

Ako dlho môžem skladovať špenátovú polievku v chladničke?

Špenátová polievka vydrží v chladničke približne 3-4 dni. Uistite sa, že ju skladujete v hermeticky uzavretej nádobe. Pred konzumáciou ju dôkladne ohrejte.

Môžem polievku zmraziť?

Áno, špenátová polievka sa dá zmraziť. Nechajte polievku úplne vychladnúť, potom ju prelejte do vzduchotesných nádob alebo mraziacich vreciek. V mrazničke ju môžete skladovať až 3 mesiace. Pred konzumáciou ju nechajte pomaly rozmraziť v chladničke a dôkladne ohrejte.

Ako môžem polievku ozvláštniť?

Polievku môžete ozvláštniť pridaním rôznych byliniek, ako napríklad petržlenovej vňate alebo bazalky. Taktiež môžete pridať krutóny, opečenú slaninu alebo extra syr na vrch.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Špenátová polievka so syrom je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie