Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spíte pod takýmto vankúšom? Radšej ho vyhoďte, takto si škodíte

Vankúš je súčasťou postele, ktorá po matraci rozhoduje o našom pohodlí pri spánku. Ak je nesprávne zvolený, každé ráno pripomína boj s boľavým telom. Vankúš je potrebné pomerne často meniť, pretože hoci ho nevidíme, môže byť veľmi špinavý a plný baktérií. Aké sú dôsledky používania starého vankúša? Častá výmena vankúša za nový je akousi nevyhnutnosťou, […]
Menej ako 1 min. min.

Vankúš je súčasťou postele, ktorá po matraci rozhoduje o našom pohodlí pri spánku. Ak je nesprávne zvolený, každé ráno pripomína boj s boľavým telom. Vankúš je potrebné pomerne často meniť, pretože hoci ho nevidíme, môže byť veľmi špinavý a plný baktérií. Aké sú dôsledky používania starého vankúša?

Častá výmena vankúša za nový je akousi nevyhnutnosťou, ak vám záleží na komforte spánku a dobrej hygiene. Vankúše majú určitý „dátum spotreby“ a po tomto čase sa oplatí investovať do nového kusu. Ak máte problém s bolesťami chrbta, trpíte kožnými ochoreniami alebo sa každý deň budíte s nádchou, téma vankúš by vás mala znepokojovať dvojnásobne.

Trápia vás každé ráno bolesti chrbta? Môže za to vankúš

Vankúš sa každý deň intenzívne používa, a preto rýchlo stráca svoje vlastnosti. Jeho výplň začne byť tvrdá a hrudkovitá a celý tvar začne byť neurčitý. Spánok na takomto vankúši nie je veľmi príjemný a určite nezdravý.

Najčastejším dôvodom bolesti chrbta a krku je práve nesprávny vankúš. Pocit, že ste ráno „rozbitý“, nie je normálny a môže zhoršiť získané chyby držania tela, ktoré budú rezonovať v budúcnosti. Stojí za to trápiť chrbát pre pár desiatok zlotých vynaložených raz za rok? Na to si musíte odpovedať sami.

Starý vankúš môže spôsobiť kožné problémy a alergie

Ak si myslíte, že problémy s chrbticou sú to jediné, čo vám môže starý vankúš spôsobiť, veľmi sa mýlite. Aj keď obliečky na vankúš často meníte, časť baktérií a alergénov vždy prenikne do výplne. Ak máte problém s akné na tvári alebo hornej časti tela, zvážte, či príčinou nie je starý vankúš.

Keď spíte, vaša pokožka sa trie priamo o materiál a zanecháva na ňom časť kože, kozmetiky a potu. Stačí niekoľko nocí a na vankúši sa vytvorí kolónia baktérií, ktorá začne napádať pokožku, čo má za následokvyrážku v podobe pupienkov.

Starý vankúš ukrýva mnoho alergénov. Hlavnými vinníkmi dýchacích problémov a chronickej nádchy sú roztoče, ktorých vo výplni vankúša nie je málo. Niekedy jednoduchá výmena vankúša môže znížiť nádchu a kožné problémy na úplné minimum.

Kedy by ste mali vankúš vyhodiť? To závisí od náplne

Na trhu je veľa rôznych vankúšov, ktoré ponúkajú rôzne náplne. Niektoré materiály sú odolnejšie a vankúše z nich vyrobené sa nemenia tak často. Najodolnejší vankúš, ktorý možno vymeniť každé tri až päť rokov, je vankúš sperovou výplňou . Prírodná výplň je antibakteriálna a antialergická, takže sa výrazne spomaľuje vývoj choroboplodných zárodkov.

Vankúš z pamäťovej peny alebo ortopedický vankúš možno používať až tri roky po zakúpení. Časom sa môže štruktúra výplne zhutniť a pena sa zdeformuje a prestane si zachovávať svoje liečivé vlastnosti. Polyesterové vankúše, ktoré sú najlacnejšie a zároveň najhoršie vankúše, sú najmenej odolné a mali by sa vymeniť po jednom roku používania. Ukrývajú najviac baktérií a roztočov a kvalita výplne je veľmi otázna.

Čo robiť so starým vankúšom?

V závislosti od výplne je potrebné vankúš zlikvidovať v rôznych nádobách. Polyesterové a tie s umelou výplňou letia do plastového koša, zatiaľ čo páperové by mali ísť do koša na zmiešaný odpad. Starý vankúš môžete použiť ako nový pelech pre svojho domáceho miláčika, a ak ho nemáte, niektoré útulky radi prijmú vankúše pre svojich psov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie