Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Splnit přání rodiček prostě někdy není možné, říká lékařka. Žádné ji už nepřekvapí

Tlak na změnu a zlepšení českého porodnictví sílí podle Mileny Dokoupilové především v posledních pěti letech. Běžnou součástí porodů se staly například porodní plány, tedy soupis představ a přání rodičky, jak by měl ideálně probíhat. Jenže ne vždy je podle neonatoložky možné všechna přání splnit. „Pokud si žena přeje porodit spontánně, skončí to císařským řezem a […]
Menej ako 1 min. min.

Tlak na změnu a zlepšení českého porodnictví sílí podle Mileny Dokoupilové především v posledních pěti letech. Běžnou součástí porodů se staly například porodní plány, tedy soupis představ a přání rodičky, jak by měl ideálně probíhat. Jenže ne vždy je podle neonatoložky možné všechna přání splnit. „Pokud si žena přeje porodit spontánně, skončí to císařským řezem a ona to pojme tak, že nebylo vyslyšeno její porodní přání, tak je to někdy těžká diskuse,“ říká Dokoupilová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vojtíšek se narodil se vzácným syndromem, s nepřízní osudu bojuje pět let. Vznikla sbírka

Na druhou stranu přiznává, že změny v přístupu k rodičkám nebyly často úplně jednoduché i kvůli postojům samotných lékařů. „Rodičky vyslovovaly svá přání, která jsme ze začátku trochu s obtížemi přijímali, protože nám podle nás zasahovala do těch medicínských věcí,“ řekla Dokoupilová v pořadu LÉKAŘI V ÉTERU.

Jako neonatoložka se věnuje především péči o předčasně narozené děti. V Česku je hranice životaschopnosti stanovena na 24. týden těhotenství. „Šanci lékaři ale dávají i dětem narozeným ještě dříve,“ říká Dokoupilová, i když prostor k dalšímu posouvání hranice životaschopnosti podle ní už příliš není. „Jsou děti, které se narodily ve 22. týdnu a byla jim poskytována péče, je to o domluvě s rodiči,“ dodala.

Moderátorka Martina Kuzdasová se v této souvislosti ptala na vyhlídky ohledně vývoje těch nejmenších dětí. „Asi 20 procent z nich může zemřít hned v prvních dnech života. Třicet až padesát procent dětí, které přežijí, mohou mít různé komplikace,“ sdělila Dokoupilová s tím, že prognózu je možné potvrdit až po delší době. „Vývoj začíná až v průběhu prvního roku života a až tam můžeme říct, že to všechno dobře dopadne,“ podotkla.

Na celý rozhovor s neonatoložkou Milenou Dokoupilovou se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé s duševní poruchou umírají o 15 let dřív, říká expert. Pro pacienty má zásadní radu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie