Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spojené štáty dočasne odstránia nákladné mólo pri Pásme Gazy. Dôvodom sú poveternostné podmienky

Spojené štáty dočasne odstránia nákladné mólo, ktoré vybudovali na prepravu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Informovali o tom v piatok zahraničné tlačové agentúry. Mólo začalo fungovať v polovici máji, už skôr však bolo mimo prevádzky. Američania sa rozhodli dočasne odstrániť mólo kvôli očakávaným zlým poveternostným podmienkam. Podľa zdroja Reuters tak počas dnešného dňa bude zariadenie […]
Menej ako 1 min. min.

Spojené štáty dočasne odstránia nákladné mólo, ktoré vybudovali na prepravu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Informovali o tom v piatok zahraničné tlačové agentúry.

Mólo začalo fungovať v polovici máji, už skôr však bolo mimo prevádzky. Američania sa rozhodli dočasne odstrániť mólo kvôli očakávaným zlým poveternostným podmienkam. Podľa zdroja Reuters tak počas dnešného dňa bude zariadenie odtiahnuté do izraelského prístavu Ašdod, ​​kde počká, kým sa situácia na mori zlepší.

“Dočasné odtiahnutie móla umožní vyhnúť sa jeho poškodeniu,” uviedlo americké veliteľstvo Centcom, podľa ktorého sa mólo vráti na svoje miesto, až zlé podmienky pominú.

USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci do Gazy

Rozbúrené more poškodilo mólo už na konci mája, kedy kvôli opravám bola zastavená jeho prevádzka na viac ako týždeň. Svetový potravinový program, ktorý distribuuje pomoc dovezenú cez more, v pondelok oznámil, že prestane mólo používať kvôli bezpečnostným ohľadom. To platilo podľa agentúry Reuters aj v piatok.

Tento týždeň sa tiež objavili správy, že izraelská armáda využila mólo či jeho okolie pri operácii, počas ktorej minulú sobotu oslobodila v Pásme Gazy štyroch rukojemníkov zadržiavaných palestínskym hnutím Hamas. Pentagon ale poprel, že by mólo či americká armáda akokoľvek pomohli pri tejto akcii. Pri izraelskom zásahu podľa palestínskych úradov kontrolovaných Hamasom zomrelo vyše 270 Palestínčanov, izraelská armáda hovorí o stovke mŕtvych.

S myšlienkou vybudovať provizórne mólo prišiel americký prezident Joe Biden. Nápad bol súčasťou snáh zvýšiť humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy, kde kvôli vojne hrozí akútny nedostatok potravín. Americká armáda sprevádzkovala zariadenie v polovici mája. Kritizované boli náklady na vybudovanie a 90 dní prevádzky móla, ktoré mali podľa tlačových agentúr dosiahnuť 320 miliónov dolárov.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie