Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spolu půjde do voleb kompletní jen ve čtyřech krajích. Jinde se nedohodly všechny strany

Koaliční smlouvu pro krajské volby v Jihomoravském kraji podepsali občanští demokraté, lidovci a TOP 09 už v únoru. Společnou kandidátku povede hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL, která v krajských volbách před čtyřmi lety skončila na druhém místě. Volby tehdy vyhrálo hnutí ANO, které tak bude letos pravděpodobně největším rivalem. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dá se vědě […]
Menej ako 1 min. min.

Koaliční smlouvu pro krajské volby v Jihomoravském kraji podepsali občanští demokraté, lidovci a TOP 09 už v únoru. Společnou kandidátku povede hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL, která v krajských volbách před čtyřmi lety skončila na druhém místě. Volby tehdy vyhrálo hnutí ANO, které tak bude letos pravděpodobně největším rivalem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dá se vědě ještě věřit? Praktiky Nerudové či Havlíčka ničí její pověst, říká politolog

V Moravskoslezském kraji se ODS minule ucházela o voliče v koalici s TOP 09 a získala tehdy deset křesel, samostatně kandidující lidovci měli sedm. Letos už půjdou všechny tři strany do voleb společně. „Jedná se o osvědčenou platformu. V roce 2020 jsme spolupracovali s TOP 09, v roce 2024 se to rozšiřuje o KDU-ČSL,“ uvedl lídr kandidátky Radek Kaňa z ODS. Spolu by chtělo na severu Moravy získat minimálně 17 mandátů v zastupitelstvu, stejný počet, jaký nyní mají dohromady ODS, TOP 09 a lidovci.

Poprvé půjde koalice Spolu do krajských voleb také v Libereckém kraji. Před čtyřmi lety kandidovala ODS samostatně, zatímco lidovci a TOP 09 sestavili kandidátku Společně pro Liberecký kraj. V letošních volbách by lídr koaliční kandidátky Edvard Kožušník (ODS) považoval za úspěch zisk 20 000 hlasů. Za konkurenci považuje Spolu nejen tradičního rivala ANO, ale i Starosty pro Liberecký kraj (SLK), kteří vyhráli poslední tři krajské volby.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují letos v koalici také ve Středočeském kraji. Lídrem je místopředseda Sněmovny Jan Skopeček, dvojkou hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík (oba ODS).

Naopak samostatně se bude o hlasy voličů v zářijových krajských volbách ucházet jihočeská ODS. „Občanští demokraté by měli mít ambice sami vyhrávat volby se ziskem kolem 30 procent, jako tomu bývalo v minulosti,“ uvedl hejtman a krajský lídr ODS Martin Kuba. TOP 09 a lidovci jdou do zářijových voleb pohromadě pod značkou Společně pro jižní Čechy.

V Plzeňském kraji se ODS dohodla na spolupráci s TOP 09 a nezávislými starosty, stejně jako před čtyřmi roky. Lidovci se rozhodli kandidovat v novém subjektu Pro náš kraj.

S podporou TOP 09 míří do boje o hlasy voličů občanští demokraté v Karlovarském kraji. Je to změna proti volbám před čtyřmi lety, kdy ODS kandidovala s lidovci, zatímco TOP 09 v koalici se Starosty. Ve výsledku se ale obě společné kandidátky nakonec sešly v koalici, která čtyři roky řídí kraj.

Koalice Spolu nevznikla ani v Ústeckém kraji, kde budou v září na kandidátce občanských demokratů členové KDU-ČSL. Podle předsedy regionálního sdružení ODS Karla Krejzy se tento model z předchozích voleb osvědčil. TOP 09 je v současném volebním období součástí uskupení Spojenci pro kraj a obdobně tomu bude i v zářijových volbách.

Jen zčásti navázaly na koalice z voleb 2020 strany v Královéhradeckém kraji. Koalici ODS a Východočechů letos doplnili lidovci, naopak z ní odešlo hnutí STAN. Starostové se totiž přidali ke koalici TOP 09, Hradeckého demokratického klubu a strany LES, ve které získali lídra kandidátky.

V Pardubickém kraji lidovci tradičně kandidují jako vedoucí součást uskupení Koalice pro Pardubický kraj. Koalici tak utvořily alespoň ODS a TOP 09.

Se Starosty pro občany a TOP 09 jdou do voleb občanští demokraté na Vysočině. „Našim cílem je maximálně ve volbách uspět a sestavit koalici se subjekty demokraticky fungujícími, proevropsky orientovanými a politicky a ideologicky čitelnými,“ uvedl hejtman a volební lídr Vítězslav Schrek (ODS). Lidovci se v kraji rozhodli kandidovat samostatně, což odůvodnili tím, že KDU-ČSL má na Vysočině vlastní silnou voličskou základnu.

V Olomouckém kraji dlouhodobě funguje politické uskupení Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj, jehož součástí je KDU-ČSL a TOP 09. Projekt pokračuje také v letošních krajských volbách. ODS se bude o hlasy voličů ucházet samostatně.

Samostatně půjdou do voleb i zlínští občanští demokraté. Lidovci vytvořili koalici s hnutím Zlín 21 a TOP 09 kandiduje se STAN a hnutím ZVUK 12. „Vůbec jsme tady společnou kandidátku nezvažovali. Ani ODS ani KDU-ČSL o tom nikdy nejednaly a každý jsme si šli svou cestou jako vždy,“ uvedl lidovecký starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve volbách v Íránu zvítězil reformista Masúd Pezeškján. V ulicích se rozdávají sladkosti

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie