Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spor o pravoslávny sobor Čerkasoch vyústil na Ukrajine do bitky medzi veriacimi

Ukrajinská polícia začala vyšetrovať bitku, ktorá vypukla vo štvrtok ráno v Katedrále svätého Michala v meste Čerkasy medzi prívržencami moskovskej a kyjevskej vetvy pravoslávnej cirkvi. Polícia uviedla, že prípad vyšetruje pre podozrenie z výtržníctva. V prípade uznania viny hrozí aktérom bitky trest odňatia slobody na tri až sedem rokov, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Konflikt […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinská polícia začala vyšetrovať bitku, ktorá vypukla vo štvrtok ráno v Katedrále svätého Michala v meste Čerkasy medzi prívržencami moskovskej a kyjevskej vetvy pravoslávnej cirkvi. Polícia uviedla, že prípad vyšetruje pre podozrenie z výtržníctva. V prípade uznania viny hrozí aktérom bitky trest odňatia slobody na tri až sedem rokov, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Konflikt v katedrále, ktorej správcom bol doteraz duchovný verný Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu, vypukol po tom, ako duchovný hlásiaci sa k autokefálnej cirkvi na Ukrajine prostredníctvom videopríhovoru oznámil, že katedrálny chrám v meste Čerkasy sa vracia pod správu prokyjevskej cirkvi a bude chrámom ozbrojených síl.

Pomoc s odmínovaním Ukrajiny prisľúbilo vo Švajčiarsku vyše 40 krajín, sú ohrozené životy civilistov

Farníci, ktorí podporujú UPC, prišli na obranu chrámu a zabarikádovali sa tam, pričom predtým násilím vyháňali kňazov a veriacich hlásiacich sa k autokefálnej PCU.

Potýčky medzi prítomnými, ktorí po sebe hádzali aj lavičky či hasiace prístroje, si vyžiadali 14 zranených. Stav 12 z nich si vyžiadal prevoz do nemocnice.

Bohoslužby v chráme odslúžil napokon duchovný PCU, dodala AFP. Pripomenula, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v lete podpísal zákon, ktorý umožní zakázať na území Ukrajiny pôsobenie organizáciám spojeným s ruskou pravoslávnou cirkvou vrátane UPC.

Slovensko by nám malo pomôcť, inak pocíti, čo môže Putin urobiť. Ficovi som toho povedal veľa, tvrdí Zelenskyj

Ukrajina sa usiluje udržiavať si od ruskej pravoslávnej cirkvi odstup už od roku 2014. UPC patriaca pod moskovský patriarchát vyhlásila v roku 2022 po vpáde ruskej armády na Ukrajinu nezávislosť od Moskvy, formálne sa však nevyhlásila za autokefálnu.

Ukrajinské úrady sa domnievajú, že UPC vzťahy s Moskvou de facto neprerušila a že časť duchovných – vrátane metropolitu Feodosija – sa k Moskve naďalej hlási. Ukrajina sa takýchto duchovných snaží odhaľovať.

AFP pripomenula, že najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill naďalej neochvejne podporuje inváziu Ruska na Ukrajinu.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie