Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spôsob, ako sa vysporiadať so škodcami ovocných stromov. Všetko, čo potrebujete, je vrecko s vodou

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fotokostic). Každý záhradkár sníva o zdravých ovocných stromoch, ktoré prinášajú bohatú úrodu. Bohužiaľ, tento sen je často ťažké splniť kvôli škodcom, ktorí rastliny nemilosrdne napádajú. Našťastie existuje šikovný spôsob, ako si pomôcť. Akí sú najčastejší škodcovia ovocných stromov a prečo záhradkári vešajú na stromy vrecia s vodou? Chráňte ovocné […]
Menej ako 1 min. min.

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fotokostic).

Každý záhradkár sníva o zdravých ovocných stromoch, ktoré prinášajú bohatú úrodu. Bohužiaľ, tento sen je často ťažké splniť kvôli škodcom, ktorí rastliny nemilosrdne napádajú. Našťastie existuje šikovný spôsob, ako si pomôcť. Akí sú najčastejší škodcovia ovocných stromov a prečo záhradkári vešajú na stromy vrecia s vodou?

Chráňte ovocné stromy pred chorobami a chrobákmi pomocou jednoduchej metódy.
Foto: shutterstock/Fotokostic

Najbežnejší škodcovia ovocných stromov

Škodcovia ovocných stromov sú pre záhradkárov jednou z najväčších nepríjemností. Rôzne druhy organizmov môžu významne prispieť k zníženiu úrody. Akí sú najčastejší škodcovia ovocných stromov? Patria sem:

plodokazy (jablčný a slivkový);

vošky;

vlnačka krvavá;

vrtivka čerešňová;

roztoče;

vlnovník.

Škodcovia sa často živia plodmi a niektorí sa môžu vyskytovať aj na iných častiach rastliny, napríklad na konároch (na nich žije vlnačka) alebo na listoch (tie napádajú vošky). Niektoré z týchto živočíchov sa vyskytujú len na určitých druhoch ovocných stromov. Napríklad vrtivka čerešňová sa vyskytuje na čerešniach a višniach, plodokaz jablčný na jabloniach a plodokaz slivkový na slivkách.

Ako spoznáte, že stromy napadol škodca?

Niektorí škodcovia sú viditeľní voľným okom. Ich prítomnosť možno zistiť pozorovaním určitých špecifických príznakov.

Plodokazy, ktoré sa živia dužinou jabĺk alebo sliviek, môžu spôsobiť predčasné opadávanie plodov. V prípade vošiek môžu byť príznakom pokrútené listy pokryté výkalmi. Niekedy sú zhluky tohto hmyzu veľmi dobre viditeľné na výhonkoch a spodnej strane listov.

Vrtivka čerešňová je mucha, ktorej belavé a beznohé larvy spôsobujú známu červivosť plodov neskorších odrôd čerešní a višní.
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Vlnačku krvavú možno pozorovať, keď vytvára kolónie na konároch. Škodcovia prispievajú k oslabeniu stromov a spôsobujú aj predčasné opadávanie plodov. Roztoče sa zvyčajne ťažko zisťujú – príznakom ich činnosti sú malé zárezy na šupke plodov, ktoré sa vytvárajú pri kladení vajíčok.

Na napadnutie roztočmi môžu upozorniť žltkasté škvrny na listoch. V niektorých prípadoch tieto listy zasychajú a opadávajú. Na druhej strane, vlnovník môže spôsobiť na listoch hálky. Okrem toho škodcovia prispievajú k pokrčeniu listov.

Prečo záhradkári vešajú na stromy vrece s vodou?

Ukázalo sa, že niektorí záhradkári používajú na riešenie problému so škodcami napádajúcimi ovocné stromy trik. Metóda je dosť nezvyčajná, pretože si vyžaduje použitie vreca s vodou. Obyčajné plastové vrecko je potrebné naplniť vodou, vhodiť doň niekoľko mincí a potom zavesiť na konár.

Ako to pomôže? Slnečné svetlo dopadajúce na vrecko s vodou a mincami zavesené na strome a výsledné odrazy a oslnenie účinne odradia hmyz napádajúci ovocné stromy. V prípade silného napadnutia škodcami to však nemusí stačiť.

Na riešenie problému so škodcami zaveste na strom vrecko s vodou a mincami.
Foto: pinterest/Wide Open Country

Domáce prostriedky na ochranu ovocných stromov

Aké ďalšie spôsoby môžu pomôcť chrániť ovocné stromy pred škodcami? Ukazuje sa, že jednou z metód je príprava postreku z cesnakového extraktu. Vôňa tohto postreku účinne odradí škodcov. Podobný účinok má aj cibuľový odvar.

Niektorí záhradníci používajú aj lepové fólie. Lepkavé pomôcky lákajú škodcov priamo do pasce. Túto metódu sa oplatí použiť, keď sa škodcovia v záhrade ešte nevyskytujú v hojnom počte.

Na ochranu ovocných stromov pred škodcami použite cesnakový alebo cibuľový roztok.
Foto: shutterstock/DROPERDER

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nalejte do litra vody a postriekajte ovocné stromy. Je to spoľahlivý liek nielen na mravce

Toto je najlepšie počasie na postrek ovocných stromov. Záhradník prezradil, na čo si dať pozor

The post Spôsob, ako sa vysporiadať so škodcami ovocných stromov. Všetko, čo potrebujete, je vrecko s vodou appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie