Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spotřeba fosilních paliv a emise CO2 dosáhly v roce 2023 rekordní výše

Co na to asi Greta a další klimatičtí šílenci, kteří už roky předpovídají katastrofu, která ani přes uvedené skutečnosti ne a ne přijít? Zřejmě navrhnou další zvýšení uhlíkových odpustků a pojede se dál… Podle zprávy Statistical Review of World Energy zveřejněné ve čtvrtek dosáhla celosvětová spotřeba fosilních paliv a energetické emise v roce 2023 historických […]
Menej ako 1 min. min.

Co na to asi Greta a další klimatičtí šílenci, kteří už roky předpovídají katastrofu, která ani přes uvedené skutečnosti ne a ne přijít? Zřejmě navrhnou další zvýšení uhlíkových odpustků a pojede se dál…

Podle zprávy Statistical Review of World Energy zveřejněné ve čtvrtek dosáhla celosvětová spotřeba fosilních paliv a energetické emise v roce 2023 historických maxim (i když podíl fosilních paliv na globálním energetickém mixu se meziročně mírně snížil).

„Doufáme, že tato zpráva pomůže vládám, světovým vůdcům a analytikům posunout se kupředu s jasným pohledem na výzvu, která před námi leží,“ řekl Romain Debarre z poradenské společnosti Kearney, který si ještě jasněji uvědomil, že se absolutně nic nezmění, protože většina spotřeby fosilních paliv nyní pochází z Číny a Indie:

Loňský rok byl prvním celým rokem, kdy se po invazi Moskvy na Ukrajinu v roce 2022 přesměrovávaly ruské energetické toky ze Západu, a také prvním celým rokem bez větších omezení pohybu v souvislosti s pandemií COVID-19. Potvrzuje totiž, že pokusy o omezení ruského prodeje fosilních paliv skončily naprostým fiaskem.

A bude to ještě lepší (nebo horší, pokud jste zelený šílenec): celková globální spotřeba primární energie dosáhla historického maxima 620 exajoulů (EJ), uvádí zpráva…

… protože emise CO2 poprvé překročily 40 gigatun CO2.

„V roce, kdy jsme byli svědky toho, že podíl obnovitelných zdrojů dosáhl nového rekordu, stále rostoucí globální poptávka po energii znamená, že podíl fosilních paliv zůstal prakticky nezměněn,“ uvedl Simon Virley z poradenské společnosti KPMG.

Zpráva zaznamenala měnící se trendy ve využívání fosilních paliv v různých regionech. Například v Evropě klesl podíl energie z fosilních paliv poprvé od průmyslové revoluce pod 70 %.

„Ve vyspělých ekonomikách pozorujeme známky toho, že poptávka po fosilních palivech se snižuje, což je v kontrastu s ekonomikami globálního Jihu, pro které ekonomický rozvoj a zlepšování kvality života nadále pohání růst fosilních paliv,“ řekl generální ředitel Energy Institute Nick Wayth.

A protože se nikdo neodváží diktovat podmínky „globálnímu jihu,“ aby přestal vyrábět laciné svinstvo požadované „globálním severem“ (aby nakrmil své hladové konzumní návyky), které by vyvolalo epickou inflaci, nic se nezmění.

Průmyslový institut Energy Institute spolu s poradenskými společnostmi KPMG a Kearney zveřejňuje výroční zprávu od roku 2023. Převzali štafetu od společnosti BP, která od 50. let minulého století vypracovávala zprávu, která je měřítkem pro odborníky v energetice.

Nikoho nepřekvapí, že fosilní paliva představovala v roce 2023 téměř veškerý růst poptávky v Indii, uvádí zpráva, zatímco v Číně spotřeba fosilních paliv vzrostla o 6 % na nové maximum

Zde jsou některé hlavní body zprávy za rok 2023:

SPOTŘEBA

Celosvětová poptávka po primární energii vzrostla v roce 2023 oproti roku 2022 o 2 % na 620 EJ.
Spotřeba fosilních paliv vzrostla o 1,5 % na 505 EJ, což představuje 81,5 % celkového energetického mixu, což je o 0,5 % méně než v roce 2022.
Spotřeba fosilních paliv se v roce 2023 nezvýšila ani v jedné evropské zemi.
Výroba elektřiny v roce 2023 vzrostla o 2,5 %, což je mírný nárůst oproti růstu 2,3 % v předchozím roce.
Výroba energie z obnovitelných zdrojů (bez vodních) vzrostla o 13 % na nové rekordní maximum 4 748 terawatthodin (TWh).
Podíl obnovitelných zdrojů na celkovém energetickém mixu bez vodních elektráren činil 8 %, což je nárůst oproti 7,5 % ve zprávě za rok 2022.
Včetně vodních obnovitelných zdrojů tvořily 15 % celosvětového mixu.

ROPA

Spotřeba ropy v roce 2023 poprvé v historii přesáhla 100 milionů barelů denně, a to po meziročním nárůstu o 2 %.
Růst nabídky ropy byl uspokojen producenty mimo OPEC+, přičemž americká produkce meziročně vzrostla o 9 %.
Čína v loňském roce předstihla USA jako země s největší rafinérskou kapacitou na světě s 18,5 miliony barelů denně, i když objemy rafinérií stále zaostávaly s 82% využitím oproti 87% v USA.
Celosvětová spotřeba benzínu dosáhla v loňském roce 25 milionů barelů denně, což je těsně nad úrovní před pandemií v roce 2019.
Výroba biopaliv se v roce 2023 zvýšila o 8 % na 2,1 milionu barelů denně, a to díky ziskům v USA a Brazílii.
USA, Brazílie a Evropa se na celosvětové spotřebě biopaliv podílely 80 %.

ZEMNÍ PLYN

Celosvětová produkce a spotřeba plynu zůstaly v roce 2023 meziročně relativně stejné.
Dodávky LNG vzrostly o téměř 2 % na 549 miliard metrů krychlových (bcm).
USA předstihly Katar jako přední světový dodavatel LNG po 10% nárůstu produkce.
Celková poptávka po plynu v Evropě se v roce 2023 meziročně snížila o 7 %.
Podíl Ruska na evropských dodávkách plynu činil v roce 2023 pouhých 15 % oproti 45 % v roce 2021.

UHLÍ

Spotřeba uhlí dosáhla v roce 2023 nového maxima 164 EJ, což představuje meziroční nárůst o 1,6 %, a to díky Číně a Indii.
Spotřeba uhlí v Indii převýšila spotřebu uhlí v Evropě a Severní Americe dohromady.
Spotřeba uhlí v USA klesla v roce 2023 o 17 % a za poslední desetiletí klesla na polovinu.

OBNOVITELNÉ ZDROJE

Rekordní nárůst výroby energie z obnovitelných zdrojů byl způsoben vyšší větrnou a solární kapacitou, přičemž v roce 2023 bylo v těchto dvou kategoriích přidáno o 67 % více než v roce 2022.
Až 74 % čistého růstu celkové výroby energie pocházelo z obnovitelných zdrojů.
Čína se v roce 2023 podílela 55 % na všech přírůstcích výroby energie z obnovitelných zdrojů a byla zodpovědná za 63 % nové globální větrné a solární kapacity.

EMISE

Emise meziročně vzrostly o 2 % a přesáhly 40 gigatun.
Emise vzrostly navzdory mírnému poklesu podílu fosilních paliv na energetickém mixu, protože emise v kategorii fosilních paliv se zintenzivnily s tím, jak vzrostla spotřeba ropy a uhlí a plyn zůstal stabilní.
Zpráva uvádí, že od roku 2000 se emise z energetiky zvýšily o 50 %.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie