Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sršne a osy sa u vás neukážu. Stačí toto zaliať horúcou vodou

Tento rok nás máj na Slovensku prekvapil rýchlou vegetáciou a rýchlym kvitnutím mnohých druhov rastlín. Pivonky, jablone, hrušky a iné kríky a ovocné stromy vyzerajú krásne, ale lákajú aj osy a sršne. Tento nepríjemný hmyz nám dokáže účinne znechutiť pobyt vonku a niekedy si nájde cestu aj z našich bytov a domov. Ako sa môžeme […]
Menej ako 1 min. min.

Tento rok nás máj na Slovensku prekvapil rýchlou vegetáciou a rýchlym kvitnutím mnohých druhov rastlín. Pivonky, jablone, hrušky a iné kríky a ovocné stromy vyzerajú krásne, ale lákajú aj osy a sršne.

Tento nepríjemný hmyz nám dokáže účinne znechutiť pobyt vonku a niekedy si nájde cestu aj z našich bytov a domov. Ako sa môžeme týchto nepozvaných hostí z pozemku účinne zbaviť?

Obťažujúci a nebezpečný hmyz. Ako s nimi bojovať?

Osy a sršne v nás nevyvolávajú pozitívne asociácie, v skutočnosti nás často napĺňajú strachom. Hrozivé basové bzučanie sršňa je počuť už z diaľky a hoci zvyčajne neútočí bezdôvodne, keď vycíti nebezpečenstvo, môže vážne uhryznúť.

Agresívnejšie sú osy, ktoré hryzú aj bez vyprovokovania. V oboch prípadoch je uštipnutie bolestivé, a ak ste alergickí na jed hmyzu, môže byť nebezpečné kvôli riziku anafylaktického šoku.

Najlepším spôsobom, ako minimalizovať riziko uštipnutia, je vyhýbať sa hmyzu, čo je v praxi často jednoducho nerealizovateľné, najmä ak sme často na záhrade alebo máme v byte otvorené okná. Môžeme však podniknúť kroky, aby sme hmyz od návštevy nášho majetku odradili.

Čo priťahuje a odrádza osy a sršne?

V prvom rade stojí za to vylúčiť zo svojho okolia všetko, čo je pre tento hmyz potenciálnym lákadlom. Milujú najmä vôňu orgovánu, no láka ich aj jedlo ponechané nezakryté. Sýtené nápoje, kytica vo váze či rezané ovocie – to všetko je pozvánkou pre osy a sršne.

Podobne ako sladké ovocné vône priťahujú hmyz, niektoré vône môžu byť preň aj odpudzujúce. Túto zvedavosť sa oplatí uviesť do praxe a využiť ju na odohnanie nepríjemného hmyzu z nášho pozemku. Na tento účel môžeme použiť bylinky, ktorých éterické oleje odpudzujú osy a sršne.

Aké vône osy a sršne nemajú rady?

Osy a sršne nemajú rady vôňu mäty, tymiánu alebo cesnaku, preto je dobré obohatiť si bylinkový záhon v záhrade. Odpudzuje ich vôňa citrónu, eukalyptu a tiež klinčekov. Z posledne menovaného možno pripraviť voňavý odvar, ktorý osy a sršne zo záhrady vyženie.

Šálku klinčekov zalejte rovnakým množstvom vriacej vody, prikryte a nechajte lúhovať aspoň 10 minút. Po uplynutí tejto doby odvar sceďte a nalejte ho do fľaše s rozprašovačom alebo do vonného difuzéra. Nastriekajte okolo okien a dverí, aby ste zabránili vniknutiu hmyzu do domu.

Nezabudnite, že ak nájdete osie alebo sršnie hniezdo, hmyz by ste nemali odháňať, pretože v prípade ohrozenia môže byť veľmi agresívny. V takejto situácii je vhodné vyhľadať pomoc odborníkov špecializujúcich sa na likvidáciu hniezd hmyzu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie