Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stačí hrsť denne. Vymetajú z tela cholesterol a znižujú vysokú hladinu cukru v krvi

Kešu orechy sú cenené nielen pre svoju jemnú chuť, ale predovšetkým pre množstvo živín. Mnohí ľudia sa vyhýbajú konzumácii kešu orechov kvôli ich kalorickej hodnote, pričom zabúdajú, že tento produkt konzumovaný s mierou pomáha pri chudnutí. Pozrite si, čo by ste mali vedieť o kešu orieškoch. Kešu oriešky pochádzajú zo stromu zvaného kešu, ktorý rastie […]
Menej ako 1 min. min.

Kešu orechy sú cenené nielen pre svoju jemnú chuť, ale predovšetkým pre množstvo živín. Mnohí ľudia sa vyhýbajú konzumácii kešu orechov kvôli ich kalorickej hodnote, pričom zabúdajú, že tento produkt konzumovaný s mierou pomáha pri chudnutí. Pozrite si, čo by ste mali vedieť o kešu orieškoch.

Kešu oriešky pochádzajú zo stromu zvaného kešu, ktorý rastie v Južnej Amerike (tento druh sa pestuje vo väčšine tropických krajín). Zaujímavosťou je, že kešu sú blízki príbuzní manga a pistácií. Napriek vysokému obsahu kalórií sú orechy veľmi zdravým a hodnotným snackom – najzdravším spomedzi všetkých sušených plodov.

Na čo sú kešu orechy dobré? Zdravotné výhody

Kešu orechy sú predovšetkým bohatým zdrojom mono- a polynenasýtených mastných kyselín, ako aj antioxidantov, ktoré neutralizujú negatívne účinky voľných radikálov. Sú tiež zdrojom bielkovín, vitamínov (A, D, E, skupiny B) a minerálnych látok (draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo, sodík, zinok, selén). Podobne ako väčšina orechov aj kešu orechy podporujú pamäť a koncentráciu, zabraňujú depresii, bojujú proti účinkom stresu a regulujú spánkový cyklus.

Vedecké štúdie dokazujú, že kešu orechy chránia pred vznikom cukrovky II. typu. Okrem toho ich vďaka nízkemu glykemickému indexu môžu konzumovať aj ľudia s cukrovkou. Vďaka obsahu mastných kyselín regulujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Kešu orechy majú pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Horčík obsiahnutý v orechoch znižuje riziko infarktu alebo aterosklerózy, zatiaľ čo draslík znižuje krvný tlak a reguluje činnosť srdcového svalu. Vitamín K prispieva k správnej zrážanlivosti krvi a vitamíny skupiny B podporujú nervový systém, zlepšujú koncentráciu a pamäť.

Kešu orechy a chudnutie

Hoci orechy nie sú najmenej kalorickým občerstvením, kešu orechy majú najmenej kalórií – v 100 gramoch je 553 kalórií. Pre porovnanie, mandle v 100 gramoch poskytujú 579 kcal, vlašské orechy 645 kcal, lieskové orechy 640 kcal, pistácie 589 kcal, arašidy 560 kcal a makadamové orechy až 718 kcal.

Za zmienku stojí aj to, že kešu orechy majú pozitívny vplyv na udržiavanie normálnej rovnováhy vody a elektrolytov, čo zasa pomáha predchádzať hromadeniu vody v tele a chráni pred opuchmi alebo tvorbou vodnatej celulitídy. Okrem toho kešu orechy zvyšujú hladinu serotonínu v tele, takzvaného „hormónu šťastia“, ktorý nielen zlepšuje náladu, ale aj znižuje chuť do jedla.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie