Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stačí jedna lyžička denne. Regeneruje pečeň a redukuje vrásky na tvári

Oleje sú často obviňované z toho, že sú škodlivé pre naše zdravie. Tento názor je úplne mylný, pretože sú nielen dôležité v našej každodennej strave, ale pomáhajú aj zbaviť sa mnohých ochorení, čoho príkladom sú oleje lisované za studena. Ten, ktorý sa získava z bodliaka, je výnimočný, pretože nielenže zlepšuje stav organizmu, ale špeciálne sa […]
Menej ako 1 min. min.

Oleje sú často obviňované z toho, že sú škodlivé pre naše zdravie. Tento názor je úplne mylný, pretože sú nielen dôležité v našej každodennej strave, ale pomáhajú aj zbaviť sa mnohých ochorení, čoho príkladom sú oleje lisované za studena. Ten, ktorý sa získava z bodliaka, je výnimočný, pretože nielenže zlepšuje stav organizmu, ale špeciálne sa stará aj o naše prirodzené filtre: obličky a pečeň. Prečo by ste mali do svojho jedálnička zaradiť bodliakový olej? Uvádzame argumenty.

S čím bodliakový olej pomáha?

Pestrec mariánsky je rastlina, ktorá má čestné miesto v modernej fototerapii, ale o jej účinky sa živo zaujímali už naši predkovia. Všimli si, že prospieva najmä pečeni a žlčovodom, preto sa v prírodnej liečbe tak často používali nálevy a prípravky na zlepšenie činnosti tohto cenného orgánu. Preto sa bežne stretávame aj s bodliakovým olejom, ktorý bude nielen zaujímavým doplnkom kulinárskych jedál, ale jeho pravidelná konzumácia prospeje aj nášmu zdraviu. Nemusíme sa obávať, že by tento produkt nezapadal do našich stravovacích návykov: má zaujímavú, mierne orieškovú chuť, ale výrazne nemení chuť ostatných potravín, takže môže bez obáv koexistovať v našej kuchyni.

Čo obsahuje bodliakový olej?

Ako si ľahko domyslíte, bodliakový olej je tak vysoko cenený vďaka svojmu bohatému zloženiu. Čo všetko sa v ňom nachádza? V popredí sú nenasýtené mastné kyseliny, vďaka ktorým možno udržiavať stav srdca v bezchybnej kondícii. Dopĺňanie špecifického produktu pomáha normalizovať krvný tlak, ako aj lipidový profil, čím udržuje hladinu cholesterolu pod kontrolou. To sa následne prejavuje nižšou pravdepodobnosťou vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Mastné kyseliny okrem toho podporujú nervový systém; nielenže podporujú pamäť a koncentráciu, čo je užitočné pri náročnej duševnej námahe, ale sú užitočné aj vtedy, keď je náš organizmus vystavený chronickému stresu.

Za zmienku stojí aj to, že bodliakový olej je výborným zdrojom vitamínov: C (podporuje imunitu, zvyšuje pružnosť ciev a podporuje syntézu kolagénu), K (posilňuje krv a normalizuje procesy zrážania) a E (tzv. vitamín mladosti – regeneruje kožné tkanivá, redukuje vrásky a pomáha zbaviť sa zápalov). Všetky tri sa tiež zaraďujú medzi prírodné antioxidanty, t. j. látky, ktoré pomáhajú zbaviť sa nadbytočných voľných radikálov, čo sa prejavuje v minimalizácii rizika civilizačných ochorení, ako aj v brzdení procesov starnutia buniek.

Aké sú výhody pitia bodliakového oleja nalačno?

Bodliakový olej možno nemá najdlhší zoznam cenných látok, ale je nad slnko jasné, že sú veľmi dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu. V neposlednom rade je dôležité spomenúť, že jedinečný účinok tohto produktu je spôsobený silymarínom. Ten má zase ochranný účinok na pečeň a pomáha jej regenerácii, čo sa prejavuje aj v efektívnejšom tráviacom systéme. Silymarín tiež pomáha zbaviť telo prebytočných toxínov, čo je cenné nielen pre pečeň, ale aj pre obličky – vtedy sa obom orgánom uľaví a prirodzené filtre tela pracujú bezchybne. Stojí za to vedieť, že táto látka pomáha rozbíjať baktérie, vírusy a plesne, ktoré môžu naše telo obklopovať zo všetkých strán a pôsobiť deštruktívne na jeho stav.

Bodliakový olej ako kozmetický prípravok? Prečo nie

Hoci sa veľa hovorí o tom, že bodliakový olej možno bez obáv pridávať do potravín, stojí za to poznať ešte jedno jeho využitie. Vďaka prítomnosti vitamínu E vám nič nebráni siahnuť po ňom ako po kozmetickom prípravku. Stačí naniesť malé množstvo oleja na vyčistenú tvár a počkať, kým sa vstrebe. Aké účinky môžeme očakávať? V prvom rade bodliakový olej regeneruje suchú a poškodenú pleť, pomáha zbaviť sa vrások, ako aj odstrániť zápaly, zmeny farby a akné. Oplatí sa ho používať aj vtedy, keď máme iné nedokonalosti: jazvy alebo ťažko sa hojace rany.

Ako používať bodliakový olej?

Použitie bodliakového oleja je triviálne, ale treba dodržiavať jedno prísne pravidlo: musí sa podávať za studena, pretože tepelná úprava znehodnocuje účinky tohto blahodarného špeciálu. Je vhodné ho pridávať do šalátov, sendvičov alebo dresingov. Ak nič nestojí v ceste, odporúča sa vypiť jednu polievkovú lyžicu oleja pred raňajkami na povzbudenie trávenia a ochranu pečene. Ostropestrecový olej však nekombinujte s citrusovými plodmi, pretože potom sa môžu objaviť silné žalúdočné ťažkosti. Taktiež sa neodporúča, aby olej konzumovali tehotné ženy, deti a ľudia, ktorí užívajú trvalé lieky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie