Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stačí jedna noc a všetky listy z egrešov sú preč. Čo napadlo egrešové kríky?

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Piaffe Photography). Egrešové kríky zbavené listov cez noc sú skutočnou katastrofou. Ostrieľané a zdevastované rastliny sú viditeľne slabšie a prinášajú čoraz menej plodov. V zime ľahšie vymrznú a na jar nemajú silu na regeneráciu. Holožer sa môže objaviť v priebehu chvíľky, stačí, ak sa na záhradu niekoľko dní nepozriete. […]
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Piaffe Photography).

Egrešové kríky zbavené listov cez noc sú skutočnou katastrofou. Ostrieľané a zdevastované rastliny sú viditeľne slabšie a prinášajú čoraz menej plodov. V zime ľahšie vymrznú a na jar nemajú silu na regeneráciu. Holožer sa môže objaviť v priebehu chvíľky, stačí, ak sa na záhradu niekoľko dní nepozriete. Spôsobujú ich mikroskopické húsenice na egrešoch – piliarka egrešová alebo piadivka je podobná zrnku ryže, ale dokáže za 24 hodín ohobľovať celý krík, rovnako ako zvitok. Navrhujeme, ako proti nim bojovať bez použitia chemických látok.

Húsenice na egrešoch spôsobujú spúšť aj v priebehu jedného dňa. Musíte ich zlikvidovať hneď, ako zbadáte čo i len jedného jedinca.
Foto: shutterstock/Piaffe Photography

Húsenice na egrešoch – piliarka alebo piadivka

Keď necháte svoju záhradu deň alebo dva bez dozoru a po návrate vidíte, ako náhle napadli vaše ovocné kríky škodcovia, zovrie vám hrdlo smútok. Ako je možné, že mikroskopickí škodcovia egrešov alebo ríbezlí dokážu aj v priebehu 24 hodín tieto kríky takmer úplne zbaviť a pripraviť ich o také dôležité časti rastlinného organizmu, ako sú listy? Je desivé, že keď sa živia zdravými a silnými rastlinami, zožerú celé listové čepele a ponechajú len zvyšky.

Húsenice na egreši, piliarka egrešová alebo piadivka, sú drobní škodcovia, ktorí sa objavujú vo veľkých kolóniách. Zatiaľ čo prvý druh vytvára len jednu generáciu húseníc ročne, piadivka vytvára až šesť generácií, čo predstavuje skutočnú inváziu. Drobné zelenkavé larvy požierajú list za listom, pričom spočiatku v nich vytvárajú len malé otvory, čím vznikajú holožery. Krík zbavený listov slabne, slabo rodí a v zime je veľmi náchylný na mráz, aj keď teplota klesne mierne pod 0 °C.

Americká múčnatka na egrešoch znehodnocuje najmä plody. Najprv sa objaví husté belavé podhubie, ktoré neskôr získava tmavohnedé sfarbenie.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Mimoriadne problematickým škodcom je aj americká múčnatka egreša. Húsenice požierajú nielen listy, ale aj kvetné puky a dozrievajúce plody. V dôsledku silného napadnutia rastlina slabne a stráca úrodu. Len čo na listoch zbadáte miniatúrne húsenice, musíte okamžite konať, pretože niektoré druhy sa radi sťahujú, a to nielen v rámci egrešových alebo ríbezľových kríkov, ale aj iných rastlín. A pri rýchlosti, akou sa živia, bude vaša záhrada do týždňa úplne opustená.

Ako bojovať proti zeleným húseniciam na egreši?

Najjednoduchším spôsobom boja proti škodcom zeleného egreša je použitie chemických postrekov, ale mnohí z vás sa v záujme ochrany svojej záhrady vyhýbajú vedomému používaniu takýchto prípravkov. Dokonca aj dobré prípravky schválené na použitie na plodiny môžu zostať v pôde, čo je pre ekologické plodiny významný rizikový faktor. Avšak pre škodcu, ako je napríklad piliarka egrešová alebo piadivka, ktorý vyžiera zelené časti a v procese:

oslabuje vývoj kríka,

znižuje asimilačnú plochu, ktorú rastlina využíva na prijímanie dôležitých látok z prostredia,

zhoršuje tvorbu plodov,

prispieva k zníženiu odolnosti kríka,

je potrebné nájsť účinnú metódu.

Larvy piadivky egrešovej sa živia na pukoch a hlavne mladých listoch hostiteľských rastlín.
Foto: shutterstock/Polarpx

Ako bojujete proti zeleným húseniciam na egreši? Pri rozhovore so starším záhradníkom zo susedstva som sa dozvedel o dvoch spôsoboch, ako sa vysporiadať s týmito malými škodcami – ani jeden z nich som predtým nepoznal, a tak som sa rozhodol to vyskúšať. Na mojich kríkoch sa kŕmenie len začalo, ale nebolo na čo čakať, odvar na škodcov som pripravila ešte v ten istý deň.

Odvar z paliny

Zelené časti rastliny môžete ľahko nájsť na lúkach, kde je pomerne sucho. Zozbierané listnaté výhonky nechajte 24 hodín mierne zvädnúť. Na prípravu 10 litrov prípravku na ochranu ovocia a zeleniny vo forme postreku je potrebný približne 1 kg listov.

Po vložení zelenej hmoty do hrnca ju celú zalejte vodou tak, aby pokryla rastlinu, a priveďte do varu. Potom varte asi 10 minút, odvar nechajte vychladnúť, sceďte a po scedení nalejte do nádoby. Doplňte vodu do objemu spomínaných 10 litrov.

Roztok, ktorý zostane po prvom ošetrení, môžete uskladniť a postrek zopakovať po týždni. Nezabudnite, že s postrekom netreba čakať. Vidíte prvých malých škodcov? Zakročte okamžite, kým škody ešte nie sú také veľké.

Na boj proti škodcom egreša si pripravte roztok z paliny.
Foto: shutterstock/Auhustsinovich

Zásyp z múky

Na prípravu potrebujete asi 500 g hladkej múky (najlepšie sa hodí celozrnná, hoci niektorí ľudia si myslia, že môžete použiť aj kukuričnú múku a výsledok bude podobný). Suseda mi naznačila, že jej mama pridáva do múky aj škoricu, aby sa zvýšila prirodzená bariéra z posýpky, ale nemusíte to robiť. Obyčajná múka pomôže kontrolovať žravosť húseníc predtým, ako oholia egrešové kríky od listov až po konáre.

Chuť zrelých egrešov a skutočnosť, ako ťažko sa dajú zohnať v obchodoch, ma presvedčili, že musím mať na svojom pozemku aspoň niekoľko kríkov. Ak si aj vy neviete predstaviť záhradu bez egrešového záhonu, pozorne sledujte svoje rastliny a hneď ako zbadáte húsenice, siahnite po prírodných prostriedkoch. Tie vám dajú ďalšiu šancu zaobísť sa bez chemikálií.

Ďalší skvelý domáci prostriedok predstavuje hladká celozrnná múka, ktorú použite v podobe zásypu.
Foto: shutterstock/Zhenny-zhenny

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmite za hrsť a rozprestrite ju pod egreše ešte v marci. Plody budú pevné a šťavnaté ako nikdy predtým

V marci som rozsypala pod egreše. Nikto v okolí nemá taký bujný ker

The post Stačí jedna noc a všetky listy z egrešov sú preč. Čo napadlo egrešové kríky? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie