Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stačí jedno gesto a viete všetko. Vyhnite sa poškriabaniu od mačky

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala). Každý majiteľ mačky presne vie, ako privítať mačku, ktorá vám beží v ústrety so zdvihnutým chvostom. Čo však robiť, ak sa človek s mačkou nikdy dostatočne nezoznámil a chcel by ju pohladkať? Tu je potrebné pozorne sledovať reakciu zvieraťa a sledovať, aké úkony vykonáva. Ak prehliadnete varovné […]
Menej ako 1 min. min.

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala).

Každý majiteľ mačky presne vie, ako privítať mačku, ktorá vám beží v ústrety so zdvihnutým chvostom. Čo však robiť, ak sa človek s mačkou nikdy dostatočne nezoznámil a chcel by ju pohladkať? Tu je potrebné pozorne sledovať reakciu zvieraťa a sledovať, aké úkony vykonáva. Ak prehliadnete varovné signály vyslané vaším smerom a ignorujete mačacie hranice, prvý kontakt sa môže skončiť veľmi bolestivo. Ako teda mačku pozdraviť?

Ako pozdraviť mačku? Musíte správne čítať reč jej tela.
Foto: shutterstock/Jaromir Chalabala

Pozor na mačku!

Prišli ste ako hosť do domu, kde je mačka, alebo ste ju stretli na prechádzke a mali ste chuť ju pohladkať? Spočiatku nerobte žiadne prudké pohyby a nepribližujte sa k nemu, pretože takýto postoj ju určite odplaší. Okrem toho ako teritoriálne zvieratá môžu považovať prítomnosť človeka za narušenie hraníc svojho teritória, takže sa môžu stať agresívnymi. Ako teda ukázať mačke, že máte voči nej mierové úmysly? Správajte sa pokojne a celkom prirodzene. Keď si mačka trochu zvykne na situáciu, môže sa vo vhodnej chvíli sama priblížiť a iniciovať pozdrav. Na druhej strane sa môžete prikrčiť, zavolať na mačku a venovať jej pozornosť, ak sa priblíži. Teraz je čas pozorovať jej konanie.

Mačacia reč tela: takto víta ľudí

Mačka s pokojnými úmyslami by mala chodiť na narovnaných labkách a so zdvihnutým chvostom. Ak zaujme tento postoj, je to znamenie, že sa pravdepodobne bude chcieť pozdraviť a sama nadviaže interakciu. Niekedy môže byť zviera spočiatku nedôverčivé: kráča neisto, s ležérne spusteným chvostom. Ako povzbudíte svoju mačku, aby vás pozdravila? Jednoducho k nej natiahnite ruku a počkajte. Takto mačka, povzbudená k interakcii, najprv zacíti jej vôňu. Ak sa hneď potom mačka začne trieť o vašu ruku, je to znamenie, že je bezpečné ju pohladkať. V prípade, že sa trenia vzdá, je lepšie zviera nehladiť, pretože v reflexe môže buď hrýzť, alebo bolestivo škriabať.

Majitelia mačiek presne vedia, ako mačku privítať.
Foto: shutterstock/veera

Nerobte to svojej mačke!

Ak mačka neprejavuje záujem, je lepšie sa vzdať akejkoľvek činnosti. Na druhej strane, po dlhšom pobyte môže časom zmeniť názor a dôjde k priateľskej konfrontácii. Jednu vec treba mať na pamäti: aj keď sa mrnčiaca mačka spočiatku nechá pohladkať, nie každý dotyk je povolený. Je pravda, že mačku môžete hladiť po hlave aj po chrbte, ale iné miesta môžu byť pre vašu mačku nepríjemné. Dokonca aj keď si mačka ľahne a ukáže bruško, nie je to vždy pozvánka na dotýkanie sa tejto oblasti. Zvyčajne je toto miesto vyhradené pre majiteľa a v prípade „cudzej ruky“ vás mačka môže napadnúť.

Ak mačka neprejavuje záujem, nepribližujte sa k nej a nehladkajte ju násilím.
Foto: shutterstock/NaMong Productions92

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mnohí sa dopúšťajú tejto chyby. Nikdy neumiestňujte misku s vodou na toto miesto

Tu sú príznaky toho, že vaša mačka začína starnúť. Dávajte na ňu pozor

The post Stačí jedno gesto a viete všetko. Vyhnite sa poškriabaniu od mačky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie