Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stačí niekoľko kúskov denne. Srdce ako kladivo, črevá takmer ako nové

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nitr). Marhule sú bezpochyby dovolenkovým ovocím, pretože sú plne zrelé v júli a auguste. Hoci je v tomto období dostatok čerstvých a sladkých plodín, marhule stoja za pozornosť nielen kvôli svojej sladkej chuti. Ponúkajú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu skutočne zlepšiť fungovanie organizmu. Ukazuje sa však, že by […]
Menej ako 1 min. min.

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nitr).

Marhule sú bezpochyby dovolenkovým ovocím, pretože sú plne zrelé v júli a auguste. Hoci je v tomto období dostatok čerstvých a sladkých plodín, marhule stoja za pozornosť nielen kvôli svojej sladkej chuti. Ponúkajú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu skutočne zlepšiť fungovanie organizmu. Ukazuje sa však, že by ich mali v kulinárskej ponuke najviac využiť osoby vysokým krvným tlakom.

Marhule sú jedným z tých druhov ovocia, ktoré sa objavujú v lete. Okrem neho je cenná aj sušená verzia.
Foto: shutterstock/Nitr

Dajú sa marhule pestovať na Slovensku?

Všetci dobre poznáme marhule , pretože regály v obchodoch sú ich plné v rôznych podobách. Samozrejme, najlákavejšie sú zrelé a čerstvé, ale ľahko si ich môžete kúpiť zaliate sirupom v plechovke alebo sušené. Všetky majú vynikajúcu chuť a dajú sa použiť na mnoho spôsobov v dezertoch. Okrem toho je na Slovensku dostupné pestovanie marhúľ, takže majitelia pozemkov a záhrad majú na dosah ruky celkom slušnú pochúťku. Ukazuje sa však, že v čerstvej a sušenej forme nám marhule ponúkajú najviac prospešných vlastností.

Na čo sú marhule dobré?

Sušené marhule sú rovnako ako surové marhule veľmi kalorické, ale zároveň zdravé.
Foto: shutterstock/haveseen

Predtým, ako zistíme, na čo sú marhule dobré, je vhodné pozrieť sa na to, čo – okrem chuti – ponúkajú. Ovocie je bohatým zdrojom vitamínu A, ktorý je najlepší pre naše oči, ale zlepšuje aj stav našej pokožky. Okrem toho treba spomenúť aj značné množstvo vitamínov skupiny B, ktoré majú na organizmus komplexný účinok. Ukazuje sa, že marhule majú „tajnú zbraň“ na vrásky, a to vitamín E (známy aj ako „vitamín mladosti“). Ten má zase priaznivý vplyv na náš vzhľad: odstraňuje zápaly pokožky a vrásky sú vďaka nemu oveľa menej viditeľné.

Samozrejme, vitamíny nie sú všetko, čo sa v marhuliach nachádza. Sú solídnou nádielkou draslíka, prvku, ktorý má senzačný vplyv na stav srdca a dokáže pomôcť kontrolovať hodnoty najvyššieho krvného tlaku, ako aj priaznivo vplýva na činnosť mozgu. Okrem toho sú solídnym zdrojom vápnika, ktorý, ako všetci vieme, je stavebným kameňom kostí a zubov, takže by o ne mali mať záujem deti aj starší ľudia.

Posledným bodom marhúľ sú antioxidanty. Samozrejme, že k nim patria spomínané vitamíny, ale stojí za to vedieť, že v ovocí sa vo veľkom množstve nachádzajú aj polyfenoly . Tieto látky zohrávajú kľúčovú úlohu v zdravotnej prevencii. Nielenže pomáhajú odstraňovať prebytočné toxíny, ale spomaľujú aj procesy starnutia organizmu a odstraňujú voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za vznik civilizačných ochorení.

Nezabúdajme, že cennou látkou v ovocí je vláknina, ktorá sa nachádza aj v marhuliach. Ako už vieme, je silným spojencom čriev, pretože im pomáha pracovať na plné obrátky: navyše im pomáha čistiť sa, zbavovať sa usadenín a stimulovať tráviace procesy, ktoré sú počas chudnutia na prvom mieste.

Koľko marhúľ môžete denne zjesť?

Marhule sa môžu piecť, variť a pripravovať z nich šťavy.
Foto: shutterstock/Grazziela

Marhule, surové aj sušené, by mal do svojho jedálnička zaradiť každý, komu záleží na zdraví. Treba však dbať na to, aby ste ich nezjedli príliš veľa. Prečo? Kvôli obsahu cukru. Nielenže sú vysokokalorické, ale môžu podporovať aj žalúdočné problémy. Keďže marhule sú také sladké, môžu ich jesť diabetici? Áno, ale v primeranom množstve. Zaujímavé je, že sušená verzia je pre diabetikov vhodnejšia, pretože glykemický index sa pohybuje okolo 37, zatiaľ čo surová verzia má glykemický index vyšší, pretože sa pohybuje okolo 60. Predpokladá sa, že by ste nemali zjesť viac ako 40 gramov denne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nikdy ich nezapite studenou vodou. Nepríjemné pocity sú zaručené

Varíte bôby? Tento doplnok určite použite na zvýraznenie farby a chuti

The post Stačí niekoľko kúskov denne. Srdce ako kladivo, črevá takmer ako nové appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie