Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stačilo pár kroužků, aby lidovci „vykradli“ ODS. Jak strana zabránila preferenčnímu debaklu?

Koalice Spolu v evropských volbách obdržela 22,27 procenta a s šesti mandáty skončila druhá za hnutím ANO (26,14 procenta a sedm mandátů). Výsledek Spolu určitě není totálním debaklem, ale rozhodně se nedá považovat za úspěch. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum. STAN nám „přihrál“ pár procent, říká Zdechovský ODS bude mít […]
Menej ako 1 min. min.

Koalice Spolu v evropských volbách obdržela 22,27 procenta a s šesti mandáty skončila druhá za hnutím ANO (26,14 procenta a sedm mandátů). Výsledek Spolu určitě není totálním debaklem, ale rozhodně se nedá považovat za úspěch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum. STAN nám „přihrál“ pár procent, říká Zdechovský

ODS bude mít v Evropském parlamentu nově tři zástupce, předtím měla čtyři. Lidovci získali pouze jedno křeslo, obhajovali však dvě. Jediná TOP 09 zůstala na svém – stále bude mít dva mandáty.

Z tohoto pohledu se zdá, že ODS, která si v průzkumech vede výrazně lépe než dva její partneři, vstupem do evropského Spolu tak trochu zachránila TOP 09 a KDU-ČSL, přičemž se sama možná okradla o jeden mandát. Přitom stačilo málo a volby pro ODS mohly dopadnout ještě daleko hůř. Stačí se podívat, jakým způsobem voliči na kandidátce kroužkovali.

První desítka kandidátů koalice Spolu

Pořadové číslo

Jméno

Strana

Preferenční hlasy (počet)

Preferenční hlasy (v %)

Výsledek

Konečné pořadí

1

Alexandr Vondra

ODS

118 492

17,91

Zvolen

1

2

Veronika Vrecionová

ODS

35 310

5,33

Zvolena

4

3

Luděk Niedermayer

TOP 09

88 631

13,4

Zvolen

2

4

Tomáš Zdechovský

KDU-ČSL

66 948

10,12

Zvolen

3

5

Ondřej Krutílek

ODS

20 504

3,1

Zvolen

5

6

Ondřej Kolář

TOP 09

31 623

4,78

Zvolen

6

7

František Talíř

KDU-ČSL

30 969

4,68

Nezvolen

7

8

Filip Benda

ODS

9 687

1,46

Nezvolen

8

9

Michaela Šojdrová

KDU-ČSL

32 447

4,9

Nezvolena

9

10

Lukáš Řádek

TOP 09

2 190

0,33

Nezvolen

10

V případě kroužkování je pro individuální úspěch daného politika nutné získat alespoň pět procent ze všech udělených preferenčních hlasů na kandidátce. Právě toto pětiprocentní pravidlo zachránilo Ondřeje Krutílka (ODS), kterého by jinak přeskočil nejen Ondřej Kolář (TOP 09), ale i Michaela Šojdrová a František Talíř (oba KDU-ČSL).

Stačilo skutečně pár stovek hlasů, aby Kolář společně se zmíněnou lidoveckou dvojicí Krutílka dokonale vyšachoval. Vlastně i dvojka kandidátky Veronika Vrecionová (ODS) si svých pět procent (a tím i jistotu zvolení) zajistila vcelku těsným způsobem.

ODS nicméně tušila, že by mohla za členství v evropské koalici Spolu draze zaplatit, a tak si ještě před podepsáním koaliční smlouvy vytyčila hned několik podmínek, přes které nepojede vlak.

Třeba že obsadí první dvě místa kandidátky vlastním superlídrem Spolu a lídryní ODS. Do první pětky se občanským demokratům podařilo vměstnat hned tři své zástupce, což se pro ně nakonec ukázalo jako klíčové. Svědčí o tom i fakt, že všichni tři první kandidáti lidovců překonali hranici 30 tisíc preferenčních hlasů.

ODS byla neoblomná také v případě otázky takzvaných skokanů. Vondra a spol. řekli jasné ne návrhům, podle nichž se měli na nižších místech listiny objevit politici jako exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), senátor Pavel Fischer či poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL), který se ve volbách 2021 do Sněmovny protlačil až z 15. místa pražské kandidátky Spolu.

Že kroužkování u voličů ODS není tak běžné jako u lidovců či TOP 09, naznačil začátkem týdne i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Začneme učit své voliče, aby je používali,“ řekl novinářům po úterní výkonné radě strany.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie