Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Starí záhradkári nevylievajú starý olej do drezu. Majú preň totiž skvelé uplatnenie v záhrade!

Napadlo by vás, že použitý olej nemusí byť len odpad bez ďalšieho využitia, ale môžete ho pokojne upotrebiť dokonca na vlastnej záhrade? Aj keď niektorým ľuďom môžu z takejto predstavy vstávať vlasy na hlave, nejde o nič zlé. Stredoeurópska kuchyňa je do značnej miery založená na vyprážaných jedlách, a preto nie je divu, že sa […]
Menej ako 1 min. min.

Napadlo by vás, že použitý olej nemusí byť len odpad bez ďalšieho využitia, ale môžete ho pokojne upotrebiť dokonca na vlastnej záhrade?

Aj keď niektorým ľuďom môžu z takejto predstavy vstávať vlasy na hlave, nejde o nič zlé.

Stredoeurópska kuchyňa je do značnej miery založená na vyprážaných jedlách, a preto nie je divu, že sa nám v domácnostiach hromadí použitý olej.

Tí uvedomelejší z nás ho ukladajú do špeciálnych nádob a vyhadzujú do kontajnera, ktorý je určený práve pre tento druh odpadu, mnohí bohužiaľ stále vylievajú olej do drezu. Je to ale zbytočné, pretože s ním môžeme ešte pomôcť záhrade.

Pokojne aj do kompostu

Pokiaľ máte tiež predstavu, že olej môže na záhrade len a len škodiť, potom je na čase zamyslieť sa nad niektorými možnosťami jeho využitia práve tu.

Hovoríme pritom o kuchynskom, teda jedlom oleji. Na ten syntetický motorový radšej v tejto chvíli zabudnime.

Olej, ktorý má už niečo za sebou a nechceme ho využívať na ďalšiu prípravu jedla, môžeme s pokojným srdcom po menších častiach pridávať do kompostu. Ani podľa skúsených záhradníkov mu totiž neuškodí.

Na likvidáciu buriny

Zatiaľ čo kompost je miestom likvidácie oleja, je ešte ďalší spôsob, ktorý ho dokonca znovu využije na splnenie prospešného zásahu. Práve on totiž dokáže likvidovať burinu, a dokonca aj niektorých škodcov.

Stačí ho naliať do nádobky s jemným, ale skutočne jemným, rozprašovačom. Potom už sa môžeme vydať na záhradu a starostlivo postriekať nechcené rastliny, prípadne napadnuté listy tých, ktoré chceme ochrániť pred nevítanými hosťami.

Prírodná pomoc

Olej na listoch a povrchu tiel škodcov vytvorí nepriepustný povlak, ktorý zabraňuje dýchaniu, ako nevyhnutnému životnému prejavu. Preto si môžeme byť istí, že pri starostlivo vykonanom ošetrení zostanú v záhrade čoskoro len tie správne a aj zdravé rastliny.

Olej je prírodná látka, niektoré sú dokonca lisované za studena, nie je teda dôvod obávať sa veľkého zamorenia pozemku.

Využívajte ho viackrát

Pokiaľ máte pocit, že sa kúpený olej v kuchyni „snáď niekam stráca“, zamyslite sa nad jeho efektívnejším využitím.

Nie je totiž nutné vylievať ho hneď po prvom smažení, olej je možné použiť aj niekoľkokrát, kým nezmení farbu na tmavú alebo ho neprepálime.

Jedno pravidlo ale znovupoužitie oleja v kuchyni určite má. Mali by sme ho po vychladnutí a precedení cez veľmi jemné sitko zlievať do pohárov podľa toho, na čo bol využitý.

Ten, v ktorom sme vyprážali rybu, nebudeme nabudúce používať napríklad na vyprážanie sladkých šišiek.

Jeho schopnosť prijať (a následne aj odovzdať) pachy a čiastočne aj chute, je totiž pomerne značná. A šišky s príchuťou aljašskej tresky by nám asi príliš nechutili…

The post Starí záhradkári nevylievajú starý olej do drezu. Majú preň totiž skvelé uplatnenie v záhrade! appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie