Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Starosta „arktického mesta“ chce predĺžiť 24-hodinový deň na 26 hodín. Má na to svoje dôvody

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yauhen_D). Najsevernejší nórsky región požiadal Európsku komisiu o predĺženie dňa na 26 hodín. Tento plán navrhol starosta mesta Vadso. Podľa neho má predĺženie 24-hodinového dňa umožniť obyvateľom tráviť viac času so svojimi blízkymi, ako aj podporiť „pokojný životný štýl v Nórsku“. A hoci bol list odoslaný, ani samotný autor […]
Menej ako 1 min. min.

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yauhen_D).

Najsevernejší nórsky región požiadal Európsku komisiu o predĺženie dňa na 26 hodín. Tento plán navrhol starosta mesta Vadso. Podľa neho má predĺženie 24-hodinového dňa umožniť obyvateľom tráviť viac času so svojimi blízkymi, ako aj podporiť „pokojný životný štýl v Nórsku“. A hoci bol list odoslaný, ani samotný autor neverí, že nápad môže uspieť.

Najsevernejší nórsky región požiadal Európsku komisiu o predĺženie dňa na 26 hodín.
Foto: shutterstock.com/Yauhen_D

Vadso je mesto na polárnom kruhu pri hraniciach s Ruskom, ktoré leží pri Severnom ľadovom oceáne – z tohto dôvodu sa nazýva „arktické mesto“. Starosta tohto jedinečného mesta sa rozhodol poslať EK rovnako jedinečný list s neobvyklou žiadosťou.

V liste starosta Wenche Pedersen tvrdí, že predĺženie 24-hodinového dňa na 26 hodín má za cieľ „posilniť miestne hodnoty, predĺžiť čas strávený s rodinou a prilákať do regiónu nových obyvateľov“.
Informoval o tom portál Politico.

Starosta mesta Vadso chce predĺžiť 24-hodinový deň na 26 hodín

V liste zaslanom EK starosta Vadso požiadal o schválenie vytvorenia nového časového pásma v meste, ktoré by pozostávalo z 26-hodinového dňa namiesto 24-hodinového režimu. V liste spomenul vytvorenie projektu „MOREtime“, ktorý s takouto možnosťou počíta.

Ako by nové časové pásmo fungovalo v praxi? Starosta Vadso sa nad tým príliš nezamýšľal. Dôvod?Nemyslím si, že by s tým súhlasili, takže sme nepremysleli všetky detaily,“ povedal Pedersen, ktorého citoval portál Politico.

V liste zaslanom EK starosta Vadso požiadal o schválenie vytvorenia nového časového pásma v meste, ktoré by pozostávalo z 26-hodinového dňa namiesto 24-hodinového režimu.
Foto: shutterstock.com/Clara

Starosta „arktického mesta“ chce podporiť miestny spôsob života

Zavedenie 26-hodinového pracovného dňa má podľa starostu mesta konkrétny cieľ.

Prostredníctvom nášho projektu „MOREtime“ chceme oslavovať a propagovať tento jedinečný spôsob života a ponúknuť jednotlivcom možnosť stráviť kvalitný čas venovaním sa činnostiam, ako je rybolov, lov, učenie sa nových jazykov alebo jednoducho byť so svojimi blízkymi, povedal.

Podľa neho je hlavnou výhodou života vo Vadse čas, pretože dúfa, že predĺžením dní sa viac ľudí rozhodne presťahovať aj z odľahlých oblastí. – Nezaostávame za autobusmi ani vlakmi, nepotrebujeme ani veľa času na to, aby sme sa dostali do práce atď.“ – dodal. – Sme veľmi radi, že žijeme v tejto časti Nórska, kde máme viac času na to, aby sme boli s priateľmi, rodinou a spolu, tvrdil Pedersen.

Prečo vôbec list EK od primátora nórskeho mesta, keď Nórsko ani nie je súčasťou Európskej únie. Ako pripomína „Politico„, Nórsko nie je členom EÚ, ale krajina je súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Smernica EÚ síce upravuje úpravu letného času, ale či má právomoc vytvoriť samostatné časové pásma, je iná otázka.

Podľa jedného z úradníkov Komisie sú podľa novín časové pásma záležitosťou samotných krajín, takže je nepravdepodobné, že by EÚ zohľadnila žiadosť regiónu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dlhovekosť Japoncov je spôsobená tromi vecami. Čo jesť, aby ste sa dožili 100?

Uviazli na rajskom ostrove. Zachránil ich nápis z listov

The post Starosta „arktického mesta“ chce predĺžiť 24-hodinový deň na 26 hodín. Má na to svoje dôvody appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie