Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stát brání levnějšímu dovozu potravin, zlobí se obchodníci. Ministerstvo vyhlášku hájí

Obchodníci musí kontrolním orgánům nahlásit 24 hodin dopředu, jaké potraviny a v jakém množství k nim dorazí v jednotlivých dodávkách. Dříve takových položek bylo 23, od září už pouze pět. Jedná se o jablka, brambory, mák, doplňky stravy a potraviny živočišného původu. ČTĚTE TAKÉ: Mizerná sezóna pro palírny a moštárny na severu Čech. Pomůže Morava, cenu to údajně […]
Menej ako 1 min. min.

Obchodníci musí kontrolním orgánům nahlásit 24 hodin dopředu, jaké potraviny a v jakém množství k nim dorazí v jednotlivých dodávkách. Dříve takových položek bylo 23, od září už pouze pět. Jedná se o jablka, brambory, mák, doplňky stravy a potraviny živočišného původu.

ČTĚTE TAKÉ: Mizerná sezóna pro palírny a moštárny na severu Čech. Pomůže Morava, cenu to údajně neovlivní

„Na první pohled se zdá, že ministerstvo seznam seškrtalo, ale z hlediska počtu hlášení budou jak potravináři, tak obchodníci posílat 95 procent hlášení, které odesílali dosud,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Vyhláška bude letos podle obchodníků komplikovat především dovoz jablek. Těch se totiž v Česku kvůli jarním mrazům urodí velmi málo. Podle Prouzy každá byrokracie navíc prodražuje náklady a promítá se do konečných cen.

Ministerstvo zemědělství si za vyhláškou stojí, omezovat nebo úplně rušit ji nechce. Důvodem je prý hlavně ochrana spotřebitele. „V seznamu jsme ponechali potraviny, v jejichž případě dochází k nejčastějším záchytům. Jde o rezidua pesticidů, výskyt salmonely v drůbežím mase, těžkých kovů v máku nebo anabolik v doplňcích stravy,“ vyjmenoval pro CNN Prima NEWS mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Ekonomové se však v tomto sporu přiklánějí spíše na stranu obchodníků. „Oznamovací povinnost u pěti potravin by měla vést k větší ochraně spotřebitele? Je to nesmysl. Pokud se škrtalo z 23 na pět položek, nechápu, proč se to celé nezrušilo,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Podle ekonoma Petra Koblovského dochází k opětovné „ochraně trhu, který je tvořen velkododavateli“. Situace tak podle něj nejvíce vyhovuje hlavně tuzemským výrobcům.

V Česku je přitom trh s potravinami v mnoha případech takzvaně oligopolní, to znamená, že je na scéně několik velkých hráčů, kteří ho ovládají, což v minulosti dokázal ve svých šetřeních i Antimonopolní úřad. Děje se tak ovšem nejen na straně výrobců, ale i prodejců.

Výborný: Nejdeme na ruku dodavatelům

Prouzovo tvrzení však ministr Výborný odmítá. „Rozhodně nejdeme na ruku českým dodavatelům,“ uvedl ministr ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že se nejedná o nic, co by zvyšovalo náklady prodejců.

„Zkrácení doby nahlášení z 48 na 24 hodin je v jejich prospěch. Nedochází k tomu, že by kamiony musely čekat na hranicích, vše standardně funguje. Prodejce jen jednoduchým způsobem oznámí on-line příchozí zásilku příslušným úřadům,“ namítl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát může fungovat na dluh, ale ne na tak velký, uvedl Hradil. Nevidím odvahu k reformám, řekl Pilný

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie