Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Štát podporí nový závod na výrobu batérií. Investičná pomoc presiahne 200 miliónov eur

Slovensko podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur. Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani […]
Menej ako 1 min. min.

Slovensko podpísalo s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur. Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková.

GIB EnergyX, ktorá je spoločným podnikom čínskej skupiny Gotion a slovenskej spoločnosti InoBat, plánuje zamestnať do roku 2027 1 311 ľudí.

Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu lítium-železo-fosfátových batérií do automobilov,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v schválenom návrhu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Závod by mal byť hotový do roku 2028

Práce na investičnom zámere sú plánované do júla 2028. Začatie výroby spoločnosť plánuje v januári 2027 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity predpokladá v júni 2027. Celá produkcia novej prevádzkarne je určená na export na trh Európskej únie.

Skupina Gotion, ktorá ako prvá spoločnosť v odvetví energetických batérií vstúpila na kapitálový trh v Číne, sa špecializuje na vývoj a výrobu batérií pre vozidlá, prenos a distribúciu energie a skladovanie energie.

Spoločnosť vybudovala 14 gigafabrík s kapacitou nad 100 gigawatthodín (GWh). Gotion spolupracuje s viacerými nadnárodnými spoločnosťami vyrábajúcimi automobily.

Jedným z akcionárov skupiny s podielom 25 % je Volkswagen Group. V roku 2023 skupina Gotion celosvetovo zamestnávala približne 23.000 zamestnancov a jej obrat dosiahol v prepočte 3,9 miliardy eur.

The post Štát podporí nový závod na výrobu batérií. Investičná pomoc presiahne 200 miliónov eur appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie