Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Štáty Európskej únie sa zhodli na predĺžení dočasnej ochrany Ukrajincov

Dočasná ochrana Ukrajincov utekajúcich z krajiny pred ruskou agresiou bude v krajinách Európskej únie platiť najmenej do marca 2026.  Zhodli sa na tom dnes unijní ministri vnútra počas zasadnutia v Luxemburgu. Podľa českého ministra Víta Rakúšana je predĺženie nevyhnutné, Únia by však mala začať rozmýšľať o alternatívnom riešení. Ministri rokovali aj o napĺňaní nového migračného […]
2 min.

Dočasná ochrana Ukrajincov utekajúcich z krajiny pred ruskou agresiou bude v krajinách Európskej únie platiť najmenej do marca 2026. 

Zhodli sa na tom dnes unijní ministri vnútra počas zasadnutia v Luxemburgu. Podľa českého ministra Víta Rakúšana je predĺženie nevyhnutné, Únia by však mala začať rozmýšľať o alternatívnom riešení.

Ministri rokovali aj o napĺňaní nového migračného paktu schváleného v máji či o pokračovaní voľného pohybu v schengenskom priestore.

Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá

Európska komisia tento týždeň navrhla predĺženie platnosti systému zavedeného krátko po predvlaňajšom začiatku ruskej invázie. Pravidlá umožňujú Ukrajincom pracovať či študovať v krajinách Únie či čerpať sociálnu podporu.

Mimoriadnej ochrane sa mali podľa doteraz platných pravidiel tešiť do budúceho roka, podľa nového návrhu to bude do 4. marca 2026. Ministri dnes návrh podporili, platiť začne po formálnom konečnom potvrdení členskými štátmi.

“Kým na Ukrajinu dopadajú bomby, situácia tam nie je bezpečná. Členské štáty urobia to, čo bude potrebné na ochranu ľudí, ktorí utekajú pred touto agresiou,” uviedla belgická štátna tajomníčka pre azyl a migráciu Nicole de Mooreová, ktorej krajina tento mesiac uzatvára polročné predsedníctvo Rady Únie.

Jej český kolega Rakúšan podotkol, že predĺženie je pragmatický a nevyhnutný krok. Pripomenul ale, že Česko je s viac ako 350-tisíc Ukrajincami ťažiacimi z dočasného azylu najvyťaženejšou únijnou krajinou v počte utečencov na obyvateľa. “Musíme tiež začať vážne skúmať alternatívne riešenie, ktoré by bolo trvalejšie a zohľadňovalo by aj nerovnomerný tlak na niektoré členské štáty,” uviedol Rakúšan.

Ministri sa podľa de Mooreovej rozprávali aj o napĺňaní migračného paktu schváleného v máji, ktorý vyvoláva veľké politické spory v niektorých krajinách vrátane Česka. Belgická politička uviedla, že členské krajiny by teraz mali začať prípravu národných plánov, ktoré zabezpečia prevedenie schválených pravidiel do praxe. Na to majú krajiny únie dva roky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie