Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Štáty Európskej únie sa zhodli na rokovacích rámcoch pre prístupové rozhovory s Ukrajinou

Veľvyslanci krajín Únie sa dnes v Bruseli zhodli na rokovacích rámcoch pre vecné začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Medzivládna konferencia s oboma krajinami je predbežne plánovaná na 25. júna, informovalo večer stále zastúpenie Česka pri Európkej únii. Zhodu musia ešte formálne potvrdiť členské štáty. Podľa diplomatických zdrojov sa tak stane na rokovaní únijných ministrov financií […]
Menej ako 1 min. min.

Veľvyslanci krajín Únie sa dnes v Bruseli zhodli na rokovacích rámcoch pre vecné začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Medzivládna konferencia s oboma krajinami je predbežne plánovaná na 25. júna, informovalo večer stále zastúpenie Česka pri Európkej únii.

Zhodu musia ešte formálne potvrdiť členské štáty. Podľa diplomatických zdrojov sa tak stane na rokovaní únijných ministrov financií budúci piatok v Luxemburgu.

Začatie rozhovorov

Európska únia sa usilovala o formálne začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom práve do konca júna. Najväčšou prekážkou bol podľa diplomatov dlhodobo odmietavý prístup Maďarska, ktoré sa však Brusel a Kyjev snažili presvedčiť o tom, že Ukrajina plní všetky požiadavky.

Začať prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom odporučila Európska komisia už vlani v októbri. Následne to schválil decembrový summit Únie.

Ďalším krokom pred vstupom je práve prijatie takzvaného rokovacieho rámca, ktorý musí jednomyseľne schváliť celá dvadsaťsedmička. A je na krajine, ktorá v tej chvíli predsedá Rade Európskej únie, teda teraz na Belgicku, aby potom zvolala medzivládnu konferenciu.

Rokovací rámec

Rokovací rámec pre Ukrajinu a Moldavsko dokončila Európska komisia v marci a predložila ich členským štátom Únie. Ak budú rokovacie rámce definitívne schválené, postup by mal byť nasledovný: v utorok 25. júna sa uskutoční medzivládna konferencia.

Väčší priestor na plánovanie belgické predsedníctvo nemá, vo štvrtok a v piatok 27. a 28. júna sa totiž v Bruseli koná kľúčový summit Únie po nedávnych voľbách do europarlamentu. A od 1. júla preberá predsedníctvo v Rade Únie Maďarsko.

Po medzivládnej konferencii by potom mal nastať tzv. skríningový proces, ktorý bude skúmať, do akej miery sa líši či zhoduje legislatíva kandidátskych krajín s tou úniou, opísala nedávno bruselským novinárom ďalší postup Jana Juzová z inštitútu Europeum. Skríning je nevyhnutným predpokladom na otvorenie tzv. klastrov, ktoré vždy zahŕňajú niekoľko prístupových kapitol.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie