Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Štáty NATO sa mali dohodnúť na vojenskej pomoci Kyjevu za 40 miliárd eur

Očakáva sa, že členovia Aliancie zároveň prijmú plán na koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine v rámci formálnej misie. Pôjde o celkom prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO. Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa dohodli, že na budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur. Týždeň pred summitom NATO vo […]
Menej ako 1 min. min.

Očakáva sa, že členovia Aliancie zároveň prijmú plán na koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine v rámci formálnej misie. Pôjde o celkom prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO.

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa dohodli, že na budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur. Týždeň pred summitom NATO vo Washingtone to pre agentúru Reuters potvrdil nemenovaný európsky diplomat.

S návrhom zaistiť 40 miliárd eur ročne na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu prišiel generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Dosluhujúci šéf NATO požiadal členské štáty, aby v podpore Kyjeva nepoľavovali a udržiavali ju na rovnakej úrovni ako po začiatku ruskej invázie.

Podľa zdroja Reuters lídri krajín NATO oficiálne schvália budúcoročnú pomoc na zasadnutí vo Washingtone, ktoré sa koná 9. až 11. júla. Agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje v Aliancii napísala, že Stoltenberg spojencov nepresvedčil, aby sa zaviazali k viacročnému finančnému plánu na podporu Ukrajiny.

Dohoda údajne nepadla ani v otázke rozdelenia finančných nákladov – členské štáty iba nejasne stanovili, že rolu by mal hrať hrubý domáci produkt krajiny. Ďalšie príspevky pre Ukrajinu by sa podľa európskeho diplomata mohli prehodnotiť na budúcich summitoch NATO.

Východné krídlo NATO stráca trpezlivosť s Viktorom Orbánom

Východoeurópski diplomati NATO a EÚ diskutovali o možnosti vylúčenia Maďarska z budúcich stretnutí Bukureštskej deviatky z dôvodu jeho neustáleho blokovania rozhodnutí vo vzťahu k Ukrajine, tvrdia zdroje z tohto prostredia.

Prehľad pomoci od jednotlivých štátov

Spojenci Aliancie sa tiež rozhodli, že v priebehu budúceho roka vypracujú dve správy, aby zistili, čo presne jednotlivé štáty Ukrajine dodávajú. Pokúsia sa tak splniť požiadavku na väčšiu transparentnosť pri rozdeľovaní záťaže v NATO, uviedol nemenovaný zdroj pre Reuters. To chcú podľa neho dosiahnuť prostredníctvom pomerných príspevkov.

Očakáva sa, že lídri na washingtonskom summite prijmú plán na koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine v rámci formálnej misie s názvom Bezpečnostná pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU). Misia NSATU predstavuje vôbec prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO.

Doteraz sa pomoc koordinovala cez neformálnu kontaktnú skupinu pre obranu Ukrajiny vedenú Spojenými štátmi, takzvané zoskupenie Ramstein. To bude naďalej slúžiť ako politické fórum, NATO však prevezme vojenskú správu, ktorá riadi dodávky zbraní a výcvik ukrajinských vojakov.

Expertka: Ruská ambasáda na Slovensku je najaktívnejší zastupiteľský úrad z celej Európy

Rusko tu dlhodobo vykonáva rôzne informačné operácie a zrejme sa mu na svoju stranu úspešne darí získavať rôzne dezinformačné zdroje. Vplyv majú však aj ďalšie kremeľské zdroje, napríklad RT, hovorí šéfredaktorka Infosecurity.sk Michaela Dubóczi.

WSJ: V hre je nová ambasáda aj veliteľstvo

Podľa informácií, ktoré v pondelok (1. júla) zverejnil denník Wall Street Journal (WSJ), NATO tiež plánuje zriadiť vyšší zastupiteľský úrad v Kyjeve, ako aj nové veliteľstvo v Nemecku, ktoré bude koordinovať pomoc Ukrajine. Denníku to mali prezradiť predstavitelia Spojených štátov a NATO.

Spomínané zdroje tvrdia, že ide o preventívne kroky, ako zabezpečiť dlhodobú pomoc pre Ukrajinu aj v prípade, že sa po novembrových prezidentských voľbách vráti k moci Donald Trump. Aliancia by ich mala oznámiť počas summitu vo Washingtone.

Nové nemecké veliteľstvo by sa malo nachádzať v meste Wiesbaden na západe krajiny a malo by slúžiť na koordináciu dodávok vojenského vybavenia aj výcviku ukrajinských vojakov, píše WSJ. Spomínané kroky majú podľa zdrojov pomôcť lepšej koordinácii pomoci, a zároveň priblížiť ukrajinskú armádu k štandardom Aliancie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie