Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Stmavnú zemiaky po odstránení šupky? Zistili sme dôvod a 3 spôsoby, ako tomu zabrániť

6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Keď varíme naše milované zemiaky, posledné, čo chceme, je, aby stmavli. Viackrát sa však táto situácia stala a my sme nepoznali príčiny. Dnes vám priblížime dôvod, ako aj 3 riešenia, ktoré vám s tým pomôžu. Prečo stmavnú zemiaky po odstránení šupky? Foto: shutterstock/New Africa Všimli ste si […]
Menej ako 1 min. min.

6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Keď varíme naše milované zemiaky, posledné, čo chceme, je, aby stmavli. Viackrát sa však táto situácia stala a my sme nepoznali príčiny. Dnes vám priblížime dôvod, ako aj 3 riešenia, ktoré vám s tým pomôžu.

Prečo stmavnú zemiaky po odstránení šupky?
Foto: shutterstock/New Africa

Všimli ste si niekedy, že zemiaky po olúpaní niekedy získajú tmavšiu farbu? Toto môže byť prekvapivé a nie všetci mu úplne rozumejú. Našťastie sme sa dozvedeli príčiny takýchto situácií, ako aj spôsoby, ako ich odstrániť.

Zemiaky tmavnú a strácajú chuť? Tu je dôvod

Jednou z hlavných príčin tmavnutia zemiakov je enzymatický proces. Keď sa ošúpané zemiaky nechajú napríklad na kuchynskej linke, enzýmy v ich štruktúre reagujú s kyslíkom, čo vedie k tvorbe chemických zlúčenín, ktoré im dodávajú tmavšiu farbu. Nazýva sa polyfenoloxidáza a je zodpovedná za zhnednutie rastlinných tkanív po mechanickom poškodení. Tento proces sa častejšie pozoruje v zemiakoch obsahujúcich vysokú koncentráciu škrobu. Tmavnutie zemiakov nemení ich chuť, ale vizuálnu stránku. Takáto zelenina je bezpečná na konzumáciu, takže ju nemusíte vyhadzovať.

Spôsoby, ako znížiť pravdepodobnosť tmavnutia zemiakov

Ošúpané zemiaky skladujte v studenej vode, aby ste obmedzili kontakt so vzduchom.
Foto: Pixabay/Wounds_and_Cracks

Na zníženie rizika, že zemiaky stmavnú, existuje niekoľko praktických tipov. Po prvé, ošúpané zemiaky môžete skladovať v studenej vode, aby ste obmedzili kontakt so vzduchom. Pokiaľ ide o strúhané zemiaky, môžete do nich pridať lyžicu smotany. Nie je to stopercentne účinné, ale do určitej miery to pomôže. Ďalším spôsobom je poliať ich citrónovou šťavou alebo ich posypať mukou alebo škrobom. Spôsob s múkou spočíva v tom, že zelenina nie je tak vystavená pôsobeniu vzduchu.

Dobrým spôsobom na zabranú tmavnutia zemiakov je  posypať ich mukou alebo škrobom.
Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya

Na záver možno konštatovať, že tmavnutie zemiakov po varení a lúpaní je prirodzený jav, ktorý je výsledkom enzymatických reakcií a prítomnosti kyslíka. Hoci nemá vplyv na chuť ani výživovú hodnotu zemiakov, vždy sa oplatí mať tento proces na pamäti a prijať vhodné preventívne opatrenia, aby sa zabránilo nadmernému stmavnutiu potravín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dáte do hrnca, uvaríte a to je všetko? Niet divu, že brokolica stráca farbu a chuť. To môžete napraviť

Čo je biela pena pri vyprážaní kurčaťa? Rozptýlime vaše pochybnosti

The post Stmavnú zemiaky po odstránení šupky? Zistili sme dôvod a 3 spôsoby, ako tomu zabrániť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie